ISPLIVALA TAJNA

Princ Harry otkrio da je William od kontroverznog mogula dobio 'pozamašan iznos novca'

25.04.2023 u 19:13

Bionic
Reading

Kako u najnovijim sudskim spisima tvrdi princ Harry, medijski mogul Rupert Murdoch potajno je platio princu Williamu ‘pozamašnu svotu novca’ kako bi se tiho i daleko od sudnice nagodili oko tužbe za hakiranje telefona

Princ od Walesa navodno je primio prethodno neobjavljenu isplatu 2020. godine, nakon što je podnio pravne mjere protiv vlasnika publikacija The Sun i News of the World. Pojedinosti nagodbe navedene su u pravnim dokumentima koje je podnio Williamom brat, princ Harry, u sklopu vlastite pravne bitke s izdavačem, koja se ovog utorka vratila na visoki sud.

Princ Harry u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Justin Ng / Avalon / Profimedia

Harry je sudu rekao da su njegovi pokušaji traženja isprike od Murdochove tvrtke zbog hakiranja telefona izvedeni uz odobrenje njegove bake, pokojne kraljice Elizabete II.

Pojedini članovi kraljevske obitelji tvrde da je postojao tajni sporazum između kraljevske obitelji i ‘viših rukovoditelja’ u Murdochovoj tvrtki u nekom trenutku prije 2012. godine. Kao dio tog navodnog dogovora prinčevi bi odgodili otvaranje pravnog postupka protiv novinske grupe u zamjenu za javnu ispriku.

Harry je rekao da je kraljevska obitelj to učinila nakon što je pogođena incidentom ‘Tampongate’, odnosno kada je u posjed tabloida The Sun došao snimljeni telefonski razgovor između princa Charlesa i Camille dok su imali aferu 80-ih godina.

  • +14
Camilla Parker kroz godine Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Harry je rekao da je kraljevska obitelj očajnički željela izbjeći ponavljanje ovog izvještaja. U podnescima se navodi: ‘Razlog za to je bio izbjegavanje situacije u kojoj bi član kraljevske obitelji morao sjediti na mjestu za svjedoke i prepričavati specifične pojedinosti privatne i vrlo osjetljive govorne pošte koje su došle u posjed kraljevskog izvjestitelja Clivea Goodmana’.

‘Palača je bila nevjerojatno nervozna zbog ovoga i željela je pod svaku cijenu izbjeći onu vrstu reputacijske štete koju je pretrpjela 1993. kada su The Sun i još jedan tabloid protuzakonito dobili i objavili detalje intimnog telefonskog razgovora koji se vodio između mog oca i maćehe 1989., dok je još bio u braku s mojom majkom’, naveo je Harry dotakavši se i News UK-a.

Prema njegovim riječima, ova publikacija nije uspjela održati svoju stranu tajnog sporazuma s kraljevskom obitelji kada je tražio ovu ispriku 2017. godine. Tvrdi da su dogovoreni sastanci koji su uključivali Rebekah Brooks, izvršnu direktoricu Murdoch's News UK, i Roberta Thomsona, globalnog šefa Murdochovog globalnog News Corpa posao, ali nisu otišli nikamo.

Zbog toga je Harry odlučio pokrenuti pravni postupak protiv izdavača The Suna i News of the World. Tvrdi da ga je medijska tvrtka usmjeravala na široko rasprostranjene ilegalne aktivnosti veći dio njegova života, uključujući hakiranje njegove govorne pošte i nezakonito dobivanje osobnih podataka u ime novinarstva. Mnoge od Harryjevih optužbi odnose se na tvrdnje o nezakonitom ponašanju u Sunu dok je Brooks bila urednica 2000-ih. News Group Novine pak inzistiraju na tome da nije postojao nikakav tajni sporazum između medija i kraljevske obitelji.

Iako je News UK priznao da se hakiranje telefona dogodilo u News of the Worldu, uvijek je tvrdio da se u The Sunu nije dogodilo zlo. Godine 2014. Brooks je proglašena nevinom za hakiranje telefona na kaznenom suđenju.

  • +8
Princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: BetterUp / Ferrari / Profimedia

Murdochovo medijsko carstvo žestoko se bori da ne bude uvučeno u još jedan visokoprofilni sudski slučaj, samo nekoliko tjedana nakon što je platio više od 700 milijuna dolara (560 milijuna funti) za nagodbu američkog slučaja klevete protiv Fox Newsa. Sada pokušava spriječiti da Harryjev slučaj ode na suđenje, tvrdeći da je predugo čekao da pokrene slučaj i da je ranije trebao posumnjati da je žrtva hakiranja telefona.

Tvrdnje da je Murdochova tvrtka privatno postigla nagodbu s princem Williamom uključene su u Harryjev pravni slučaj, kao i te da su postojali tajni dogovori između kraljevske obitelji. Nema daljnjih detalja o tome što je William navodno dogodilo i je li to povezano sa Sunom ili danas nepostojećom publikacijom News of the World, koja je prestala postojati na vrhuncu skandala s hakiranjem telefona 2011. godine.

Dugo se znalo da su William i Harry bili žrtve hakiranja telefona, nakon što je Goodman proglašen krivim za hakiranje kraljevske govorne pošte na suđenju 2007. godine.

Glasnogovornik Buckinghamske palače za Guardian je izjavio kako ne planiraju komentirati aktualni pravni postupak, dok je Kensingtonska palača cijeli slučaj u potpunosti odbila komentirati.