NOVI MONARH

Princ Charles i službeno je proglašen britanskim kraljem

10.09.2022 u 11:00

Bionic
Reading

Nakon što je prvi put nakon kraljičine smrti posjetio Buckinghamsku palaču, obratio se naciji i susreo se s premijerkom Liz Truss u petak, kraljičin najstariji sin, princ Charles, odnosno kralj Charles III., u subotu je službeno proglašen kraljem Ujedinjenog Kraljevstva

Kako su ranije izvijestili svjetski mediji, kraljičin lijes ostat će u Balmoralu u Škotskoj, a njezin sprovod uz počasti bit će održan za 10 dana u Londonu, prema nekim predviđanjima najvjerojatnije u sljedeći ponedjeljak, odnosno 19. rujna.

  • +21
Vijeće za nasljeđivanje trona Izvor: Profimedia / Autor: Jonathan Brady / PA Images / Profimedia

'Moja majka dala je primjer nesebičnoga služenja i ljubavi koja je trajala cijeli njezin život. Vladavina moje majke bila je bez premca po trajanju, predanosti i odanosti. Čak i kad tugujemo, zahvaljujemo za ovaj najjodaniji život. Duboko sam svjestan ovog dubokog nasljeđa i teških dužnosti te odgovornosti koje su sad prenesene na mene, poručio je novi kralj.

Kako je izvijestio BBC, jedna od naredbi koju je odobrio kralj Charles III., tijekom ceremonije proglašenja, bila je i da dan kraljičinog sprovoda bude proglašen državnim praznikom.

Princ Charles je danas proglašen kraljem na Vijeću za naslijeđivanje trona u palači St James. Inače, ovo je bio prvi puta da su i žene sudjelovale na Vijeću za nasljeđivanje trona - ranije su sudjelovali samo muškarci.

Ceremoniji je nazočio i njegov sin princ William, čija je nova titula princ od Walesa, kao i Charlesova supruga Camilla.

Prije ceremonije, Penny Mordaunt, lord predsjednica Krunskog vijeća Ujedinjenog Kraljevstva, službeno je obznanila smrt kraljice Elizabete II.

Vijeće za naslijeđivanje trona, sastoji se od članova Tajnog vijeća: skupine starijih zastupnika, bivših i sadašnjih, i kolega – kao i nekih viših državnih službenika, visokih povjerenika Commonwealtha i gradonačelnika Londona.

Ceremonija, koja se sad prvi puta prenosila uživo na televiziji, okupila je i vladine ministre, vijećnike, bivše ministre, premijere i više svećenstvo.

  • +10
Kralj Charles III. pred Buckinghamskom palačom Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Novi kralj govorio je biranim riječima o svojoj voljenoj majci.

'Moja je najžalosnija dužnost da vam objavim smrt moje voljene majke, kraljice. Znam koliko duboko vi, cijela nacija, a mogu reći i cijeli svijet, suosjećate sa mnom u nenadoknadivom gubitku koji smo svi pretrpjeli. Najveća mi je utjeha znati za sućut koju su toliki ljudi izrazili mojoj sestri i braći, te da se takva ogromna ljubav i podrška trebaju proširiti na cijelu našu obitelj', rekao je novi engleski kralj koji je postao monarh i 14 drugih država, uključujući Australiju, Kanadu, Jamajku, Novi Zeland i Papuu Novu Gvineju.

Nakon službenog preuzimanja trona novi kralj je rekao i kako 'nosi težak teret koji mu je povjeren i kojem će posvetiti ostatak života'. 'Molim se za vodstvo i pomoć Svemogućeg Boga', poručio je.

Glavni proglas čita se balkona u palači St James s pogledom na Friary Court. Ceremoniju proglašenja popratit će fanfare s balkona te istodobne rafalne salve u Hyde Parku i s londonskog Towera.

Kralj neće prisegnuti u klasičnom smislu u stilu nekih drugih šefova država, poput predsjednika SAD-a. Umjesto toga postoji izjava u skladu s tradicijom koja datira iz ranog 18. stoljeća: dat je prisegu da će sačuvati Crkvu Škotske.

Nakon toga, kralj održava svoje prvo Tajno vijeće - najstariju radnu zakonodavnu skupštinu u Ujedinjenom Kraljevstvu - u pratnji Camille i Williama.

Drugo proglašenje bit će objavljeno na Kraljevskoj burzi u londonskom Cityju, a prema protokolu uslijedit će proglašenja u nedjelju u Škotskoj, Sjevernoj Irskoj i Walesu.

Njegov govor čitat će se javno i u škotskom Edinburghu, sjevernoirskom Belfastu i velškom Cardiffu, kao i u drugim dijelovima zemlje.

Oko 14 sati viši zastupnici će položiti prisegu na vjernost novom kralju, a izražavanje sućuti nastavlja se u parlamentu sve do 22 sata.

Svi zastupnici imat će priliku položiti prisegu kada se parlament vrati nakon 10 dana nacionalne žalosti, ali to nije formalni uvjet.