PLATINASTI JUBILEJ

Prestigla i kraljicu Victoriju: Kraljica Elizabeta počela slaviti 70 godina na prijestolju

05.02.2022 u 19:08

Bionic
Reading

Nasmiješena britanska kraljica Elizabeta II. počela je u subotu slaviti sedam desetljeća svoje vladavine s pripadnicima lokalne zajednice u rezidenciji Sandringham na istoku Engleske

U nedjelju će se obilježiti kraljičin platinasti jubilej, prvi nekog britanskog monarha.

Elizabeta (95) postala je kraljica Britanije i više od 10 drugih monarhija uključujući Kanadu, Australiju i Novi Zeland nakon smrti oca, kralja Đure VI. 6. veljače 1952. godine, dok je bila u Keniji na međunarodnoj turneji.

Među kraljičinim gostima u Sandringhamu je bila Angela Wood koja je 1953. pomogla stvoriti jelo 'Coronation Chicken' na bazi curryja i majoneze za proslavu Elizabetine vladavine, a u njemu se uživa i danas.

Kraljica, odjevena u svijetloplavu haljinu, prerezala je slavljeničku tortu koju je napravio lokalni stanovnik uz pjesmu 'Congratulations' koju je izveo koncertni bend, priopćila je Buckinghamska palača.

  • +6
Kraljica Elizabeta II Izvor: Profimedia / Autor: Joe Giddens / AFP / Profimedia

Elizabeta je nastavila obavljati svoje službene dužnosti i kad je prešla 90 godina.

No rijetko je viđena u javnosti otkako je u listopadu prošle godine provela noć u bolnici zbog neodređene bolesti nakon čega su joj liječnici preporučili mirovanje.

Buckinghamska palača objavila je u petak snimku uoči nedjeljnog jubileja na kojoj promatra predmete s prethodnih kraljevskih jubileja, među njima i lepezu koju je dobila njezina praprabaka kraljica Viktorija za 50 godina na prijestolju 1887. godine, s potpisima obitelji, prijatelja i političara.

Ironija sudbine je da Elizabeti uopće nije bilo suđeno da postane monarh po rođenju, već je postala kraljica samo zato što je njezin stric Edward VIII. abdicirao kako bi bio s razvedenom Amerikankom Wallis Simpson.

Elizabeta je 2015. godine prestigla Viktoriju po najduljoj vladavini Britanijom u liniji čije porijeklo seže u doba normanskog kralja Vilima I. i njegova osvajanja Engleske 1066.

Skromni događaji ovog vikenda tek su uvod u veću pompu i raskošniju ceremoniju za proslavu platinastog jubileja početkom lipnja.