U DOBI OD 78 GODINA

Preminuo proslavljeni Patrick Demarchelier: Ovjekovječio je najveće holivudske zvijezde, a bio je i osobni fotograf princeze Diane

01.04.2022 u 10:12

Bionic
Reading

Patrick Demarchelier, poznati fotograf koji je snimao neke od najvećih holivudskih zvijezda, uključujući Beyoncé, Jennifer Lopez i Madonnu, te je bio osobni fotograf princeze Diane, preminuo je u dobi od 78 godina

Njegovi predstavnici za medije o ovoj su tužnoj vijesti izvijestili putem Instagrama, a iza hvaljenog fotografa rođenog u Francuskoj, ostali su supruga Mia, tri sina Gustaf, Arthur, Victor i troje unučadi.

Nije poznat uzrok smrti proslavljenog fotografa, iako je više medija, uključujući WWD, izvjestilo da se Demarchelier nalazio u St. Barthsu u vrijeme svoje smrti.

Njegova karijera najprije je započela u Parizu, kamo se preselio iz Le Havrea s 20 godina.

Bio je samouk. 'Nisam razmišljao o karijeri. Nisam je planirao. Sama mi je došla', rekao je za Vogue u intervjuu 2015., prisjećajući se da je prvi foto aparat dobio kao tinejdžer od svog očuha, a počeo je sa snimanjem vjenčanja i fotografija za putovnice.

  • +3
Patrick Demarchelier Izvor: Profimedia / Autor: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Nakon što je radio kao pomoćni fotograf poznatim imenima poput suradnika Voguea Hansa Feurera i Henrija Cartier-Bressona, Demarchelier je usavršio svoje vještine kao modni fotograf prije nego što se preselio u Sjedinjene Države 1975. i otvorio svoj prvi studio u SAD-u.

Nije mu trebalo dugo da stekne slavu, a njegovi radovi su se pojavljivali u najpoznatijim modnim časopisima diljem svijeta. Među njegovim poslodavcima tijekom godina bili su Harper's Bazaar, Vogue, Teen Vogue, Vanity Fair i Allure. Također je snimao kampanje za brendove kao što su Chanel, Calvin Klein, Ralph Lauren, Target, Dior, Revlon, Lancôme, Louis Vuitton, Celine, Gap, Carolina Herrera, Donna Karan, Yves Saint Laurent i drugi.

Jedna od njegovih najprepoznatljivijih fotografija? Kontroverzna naslovnica Rolling Stonea Janet Jackson u toplesu iz 1993.

Nekoliko godina ranije, 1989., Demarchelierov rad izazvao je zanimanje princeze Diane, koja ga je angažirala kao svog osobnog fotografa. Ušao je u povijest kao prvi nebritanski fotograf kojeg je kraljevska obitelj ikad angažirala. Njegovi njezini portreti smatraju se kultnim među obožavateljima nikad prežaljene princeze.

'Volim ljepotu života, ljepotu ljudi, životinja, svega', rekao je za WWD 2007., opisujući sebe kao 'instinktivnog fotografa' i objasnivši da je 'dobra slika trenutak koji vi morate uhvatiti'.