u prošlosti ga je hvalio

Gerard Depardieu osuđuje Putina: 'Ruski narod nije odgovoran za lude, neprihvatljive ispade svojih vođa'

01.04.2022 u 08:53

Bionic
Reading

Glumački veteran Gerard Depardieu u četvrtak je osudio 'lude, neprihvatljive ispade' ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini

'Ruski narod nije odgovoran za lude, neprihvatljive ispade svojih vođa poput Vladimira Putina', rekla je filmska zvijezda, koja je u prošlosti hvalila ruskog čelnika, u izjavi za AFP.

Depardieu, dugogodišnja zvijezda u Francuskoj prije nego što ga je Peter Weir 1990. filmom 'Zeleni karton' pretvorio u holivudsku zvijezdu, napustio je Francusku i uzeo rusko državljanstvo 2013. u znak protesta protiv predloženog povećanja poreza bogatima u njegovoj domovini. U međuvremenu optužen je za silovanje i seksualno zlostavljanje mlade francuske glumice u svom domu u Parizu 2018. godine, što je odbacio kao 'neutemeljenu' optužbu.

Gerard Depardieu Izvor: EPA / Autor: MAURIZIO DEGL'INNOCENTI

Depardieu, 72, postao je Putinov prijatelj, ali je bio protiv rata u Ukrajini i pozvao je na pregovore samo nekoliko dana nakon što je prošlog mjeseca počela ruska invazija. 'Rusija i Ukrajina su uvijek bile bratske zemlje', rekao je tada za AFP. 'Zaustavite oružje i pregovarajte'.

U četvrtak je rekao da će sav prihod od tri koncerta u Parizu od petka nadalje dati 'ukrajinskim žrtvama ovog tragičnog bratoubilačkog rata'. Otkako je dobio rusko državljanstvo, Depardieu je često hvalio zemlju, nazivajući je 'velikom demokracijom' i hvaleći Putina, kojeg je uspoređivao s pokojnim papom Ivanom Pavlom II.