tužna vijest

Preminuo je Josip Ivanković, osnivač Zlatnih dukata i autor Dinamove himne

10.02.2024 u 21:48

Bionic
Reading

Preminuo je Josip Ivanković, skladatelj, tekstopisac, aranžer, producent i pjesnik, najpoznatiji kao glavni autor i začetnik tamburaškog sastava Zlatni dukati i autor Dinamove himne

Josip Ivanković napisao je neke od najpoznatijih pjesama tamburaške glazbe, a njegov odlazak ostavlja veliki prazninu.

Ivankovićevo glazbeno je djelovanje započelo je ranih 70-ih kao kantautor humorističnih šansona, a karijeru mu obilježava 1978. godina i suradnjom s grupom Prva ljubav, prvim teen sastavom na prostoru Jugoslavije. S Prvom ljubavi, koji postaje jedan od najpopularnijih pop-rock sastava tog razdoblja, djelovao je kao skladatelj, tekstopisac i producent. Jedna od poznatijih Ivankovićevih pjesama u izvođenju Prve ljubavi je i danas popularna Dinamova himna 'Nebo se plavi'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Josip Ivanković bio je idejni je pokretač i osnivač, autor, aranžer i producent tamburaškog sastava Zlatni dukati od utemeljenja 1982. do 1996. godine. U tom je razdoblju napisao neke od najpoznatijih pjesama tamburaške glazbe: 'Tena', 'Joj, Anice', 'Nek zvone tambure', 'Zbog tebe (A duša boli)', 'Mladosti, kome da te dam', 'U mom selu širok šor', 'Listaj, lipo stara', 'Pokraj Karašice', 'Ej, riđane', 'Vukovar, Vukovar', 'Marijano, večeraj pa lezi', 'Slike iz slavonskog kalendara'.

Objavio je pet knjiga poezije te je objavljivao u književnim i dječjim časopisima: Republika, Oko, Kerempuh, Jezik, Modra lasta, Smib, Radost i dr. Njegove pjesme uvrštene su u čitanke za osnovne škole.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Kao autor glazbe i tekstova potpisuje oko 300 pjesama. Uoči Domovinskog rata 1989. godine kao aranžer i producent prvi je u Hrvatskoj obradio te organizirao snimanje i objavljivanje tada zabranjenih hrvatskih domoljubnih pjesmama i budnica kao što su 'Ustani, bane' i 'Vila Velebita'. Pisao je glazbu i tekstove i za druge popularne grupe i izvođače te bio višestruko nagrađivan na festivalima zabavne i narodne glazbe.