tužna vijest

Preminuo Božidar Nikolić, redatelj kultnog filma 'Balkanski špijun' koji je Bradu Pittu dao prvu ulogu

13.05.2021 u 13:12

Bionic
Reading

Čuveni srpski direktor fotografije i redatelj, preminuo je u 80. godini. Kao redatelj je radio na brojnim ostvarenjima poput 'Balkanskog špijuna', 'Tri karte za Holivud', 'U ime oca i sina', a bio taj koji je dao prvu glavnu ulogu Bradu Pitu u filmu 'Tamna strana sunca' u kojem su glumili Cheryl Pollak, Guy Boyd, Milena Dravić, Sonja Savić

Božidar Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u 'Tamnoj strani sunca' pojavilo 400 glumaca, bez dvojbe odabrao Brad Pitta, koji mu je kasnije priznao da mu je ta uloga promijenila život, javlja RTS.

Izvor: Društvene mreže

Nikolić je rođen u Nikšiću 1942. godine, a zanat u kinematografiji ispekao je tijekom 60-ih i 70-ih godina kao televizijski kamerman Radio-televizije Beograd. Kao direktor fotografije surađivao je s Lordanom Zafranovićem, Živkom Nikolićem, Vatroslavom Mimicom, Milanom Jelićem i mnogim drugima. Kao snimatelj i direktor fotografije obilježio je najznačajnija ostvarenja jugoslovenskog i srpskog filma poput 'Maratonci trče počasni krug', 'Dečko koji obećava', 'Igmanskog marša', 'Gluvog baruta', 'Za sada bez dobrog naslova', 'Život je lep', 'Balkanska braća' i 'Dođi juče'.

Dobitnik je dve Zlatne arene u Puli za kameru - za film 'Beštije' (1978) te za 'Život je lep' (1985), a Zlatnu arenu za režiju podelio je sa Dušanom Kovačevićem za 'Balkanskog špijuna'. Na Sofestu 2016. godine nagrađen je sa nagradom Sloboda, za doprinos filmskoj umjetnosti za kameru. Godine 2015. u Bitolju na svjetskom festivalu direktora fotografije i kamermana dobio je nagradu za životno djelo 'Zlatna kamera 300' za doprinos suvremenoj svjetskoj filmskoj umjetnosti. Bio je član je 'regulatornog tijela' za elektronske medije i počasni član Asocijacije srpskih snimatelja.

Izvor: Društvene mreže