TROOPING THE COLOUR

Povodom službenog rođendana kralja Charlesa III stigle i prve počasti

17.06.2023 u 09:42

Bionic
Reading

Među osobama kojima je britanski kralj Charles III odao počast u povodu svog prvog službenog rođendana kao monarha su glavna urednica Voguea Anna Wintour, bivša nogometna zvijezda Ian Wright i pisac Ian McEwan, objavila je Buckinghamska palača

Počasti se tradicionalno objavljuju u povodu monarhova službenog rođendana koji će se proslaviti u subotu paradom Trooping the Colour. Iako kralj Charles III ima rođendan u studenome, on se službeno obilježava tek u lipnju.

Tradicija je da se tim povodom odaje počast kako poznatim osobama tako i ljudima koji su zadužili širu javnost i državu.

Kralj je ginekologa Alana Farthinga, koji se brinuo o princezi Kate tijekom rođenja njezine djece Georgea, Charlotte i Louisa, imenovao zapovjednikom Kraljevskog viktorijanskog reda.

Farthing se smatra stručnjakom za ginekološki rak, a radi i u privatnoj bolnici King Edward VII u Londonu, koja se desetljećima brine za članove kraljevske obitelji.

Najveća priznanja dodijeljena su glavnoj urednici Voguea Anne Wintour, romanopiscu dobitniku Bookera Ianu McEwanu i profesoru medicine sa Sveučilišta Oxford Johnu Bellu, koji su proglašeni počasnim pratiocima kralja.

kraljevska krema

Pogledajte tko je sve pozvan u Buckinghamsku palaču uoči krunidbe

Pogledaj galeriju

Osnovan 1917. godine, red u kojemu su oni koji imaju zasluge od nacionalnog značaja ima samo nekoliko desetaka članova.

Bivši nogometaš koji je postao televizijski stručnjak Ian Wright proglašen je časnikom Najizvrsnijeg Reda Britanskog Carstva, a Richard Moore, bivši šef vanjske obavještajne službe MI6 proglašen je vitezom.

Pisac Sir Martin Amis proglašen je vitezom dan prije nego što je umro u svibnju u dobi od 73 godine.