novi detalji

Povjeravali su jedno drugome, koristili nježne nadimke i bili sigurni da su njihove tajne sigurne: Sve o neobičnom prijateljstvu princeze Diane i Georgea Michaela

  • Autor: M.D.
  • Zadnja izmjena 24.06.2022 06:57
  • Objavljeno 24.06.2022 u 06:57
Princeza Diana i George Michael

Princeza Diana i George Michael

Izvor: Profimedia / Autor: Duncan Raban / PA Images / Profimedia

Odlomak nove knjige Jamesa Gavina, 'George Michael: A Life' baca potpuno novo svjetlo na odnos dvije globalne ikone koje su obožavali milijuni diljem svijeta, ali i otkriva zašto je George Michael princezu Dianu držao na, kako se navodi, 'sigurnoj udaljenosti'

Kao dvije najslavnije osobe 80-ih princeza Diana i George Michael imali su mnogo toga zajedničkog - oboje porijeklom ponosni Britanci slavu su stekli u istom blještavom desetljeću, brzo su postali pop ikone, ali su oboje i doživjeli tragičnu smrt u ranoj dobi. No, prije kobnog trenutka kada je život izgubila u tragičnoj prometnoj nesreći u Parizu u kolovozu 1997. godine, 36-godišnja pripadnica kraljevske obitelji njegovala je značajno prijateljstvo s Georgeom Michaelom.

Upravo se njihov odnos našao na meti istraživanja u novoj knjizi Jamesa Gavina, 'George Michael: A Life', koja izlazi 28. lipnja, tri dana nakon što bi pjevač navršio 59 godina i više od pet godina nakon što je pronađen mrtav na Božić 2016.

Vrlo intiman osvrt na Michaelov život tvrdi se da se tada udana princeza od Walesa zaljubila u pjevača hita 'Freedom! 90'. Znajući to, Michael - koji je potajno bio gay te je ostao 'u ormaru' tijekom Dianinog života – držao ju je na pažljivoj distanci, odnos je održavao u prijateljskom tonu koje je uključivalo ručkove u Kensingtonskoj palači. Prema navodima u knjizi, njih dvoje su bilo dovoljno bliski da je Diana Michaela redovno nazivala od kuće, on ju je zvao 'draga' i čak joj je darovao zlatni sat.

Promatrajući njihovu vezu čini se kao da je bilo suđeno da se princeza i pjevač upoznaju i povežu. Rođen kao Georgios Panayiotou u Londonu, u lipnju 1963., Michael je prvi hit ostvario s duom Wham! kada je pjesma 'Young Guns' poharala britansku top ljestvicu 1982. Godinu prije, Lady Diana Spencer dospjela je na naslovnice diljem svijeta sa viješću o zarukama s princem Charlesom. Oboje su imali 19 godina kada su pronašli slavu.

Njihovi putevi su isprepleli 13. srpnja 1985., kada je princeza od Walesa prisustvovala koncertu Live Aida na londonskom stadionu Wembley. Michael se pridružio svjetski poznatim zvijezdama poput Queena, Eltona Johna i Davida Bowieja kako bi nastupio u programu prikupljanja novca za borbu protiv gladi u Etiopiji.

Prema Gavinovim tvrdnjama u knjizi, od njihovog prvog susreta bilo je jasno da je Diana zapanjena. Nazvana engleskom najuglednijom grupie djevojkom rock benda, Diana je je otkrila kako Georgea Michaela smatra 'prekrasnim', a on joj je u svom stilu odgovorio: 'Hvala gospođo, i vi 'razvaljujujete'.' Tako je počelo neobično 12-godišnje prijateljstvo između zanesene aristokratkinje i seks idola koji tada još nije izašao iz ormara.

Ekskluzivni odlomci knjige otkrivaju pravu sliku njihovog odnosa, od toga kako su se međusobno podržavali u teškim trenucima do Michaelove odanosti Diani i njezinoj obitelji čak i nakon njezine smrti. 'U listopadu 1993. Michael je bio uključen u medijski popraćenu sudsku parnicu sa svojom izdavačkom kućom Sony. Princeza Diana mu je iza kulisa pružila podršku i ponudila prijateljsko rame za plakanje.

Michael je želio odstupiti iz aktivnog ugovora, a ta vijest je punila naslovnice. Michaelovo suđenje imalo je popriličnu težinu jer je imao puno za izgubiti, a tijekom cijelog suđenja dobivao je veliku utjehu u vidu poziva i povremenih odlazaka na ručak s princezom od Walesa. Naime, ako je itko razumio usamljenost i hladno ispitivanje poznato onima koji su živjeli u toj nezamislivoj stratosferi, onda je to Diana. Povjeravali su jedno drugome, koristili nježne nadimke i bili sigurni da su njihove tajne sigurne.

'Mislim da su oboje dijelili isti osjećaj da su toliko javne i poznate osobe da im je jako teško znati kome mogu vjerovati. Bilo im je teško steći prave prijatelje, one pred kojima mogu pokazati svoje autentično 'ja',' kaže Gill Pringle, bivša kolumnistica u Mirroru.

'Očito su oboje uživali u svojim pozlaćenim kavezima, ali su se istovremeno osjećali zarobljeni u njima. Činjenica da je imala njegov kućni broj i da je zvala i razgovarala s njim - to nije odnos kakav se inače viđa s članovima kraljevskom obitelji, gdje je uobičajeno da nečija tajnica nazove tajnicu druge osobe te se obavi vrlo formalan sastanak,' komentira Gill Pringle.

Ipak, Michael je Dianu držao na vrlo finoj distanci i rijetko ju je zvao. Nije želio da se stvori slika kao da muči jednu od najtraženijih žena na svijet, iako je sumnjao da je 'usamljena i da bi voljela čuti prijateljski glas'. Imao je još jedan dobar razlog da se povuče: osjetio je da se zaljubila u njega. Tu sumnju kasnije je za Daily Telegraph potvrdila spisateljica Cassandra Jardine, koja je rekla da je Diana 'hihotala na svaku spomen Georgea Michaela.'

Među njima su, naravno, takve stvari ostale neizgovorene. I kako je 1993. završila, sudjelovali su u zajedničkom projektu. Prvog dana prosinca na stadionu Wembley, Diana je obilježila Svjetski dan borbe protiv AIDS-a svojim prvim godišnjim Koncertom nade, koji je vodio Michael, a bio je prenošen diljem svijeta. Od tog koncerta imale su korist dvije organizacije National AIDS Trust i Crusaid. Michaelovim britanskim obožavateljima ovo je bila prva prilika da ga vide na pozornici u više od dvije godine. Michael je, uglavnom zbog njegovog pokojnog dečka Anselma Feleppa, koji je umro od komplikacija od AIDS-a, bio snažno motiviran pomoći u borbi protiv AIDS-a, a s druge strane show mu je dao pozitivan PR kad mu je to bilo najpotrebnije. Tijekom cijele večeri, u čijoj organizaciji je sudjelovao na molbu princeze Diane, ispunio je najviši standard, te pokazao staloženost i zrelost koja je uistinu pristajala toj prilici. Na samom kraju večeri George Michael nije propustio zahvaliti se 'dami koja je omogućila ovu večer'. Dok ju je svjetlo reflektora tražilo, Diana je, odjevena u bijelo odijelo s crvenom pribadačom protiv AIDS-a, spustila pogled, sklopljenih ruku u krilu, a zatim skromno mahnula.

Michael i princeza Diana ostali su prijatelji do kraja njezina života. Michaelovo prijateljstvo s princezom Dianom bilo je sporadično, uglavnom ograničeno na povremene ručkove - neke s Eltonom Johnom u Kensingtonskoj palači - i neobične telefonske pozive. Pozivom nakon smrti njegove majke doista ga je dirnula. Ali Michael je osjetio usamljenu ženu. Iako su mu njegova slava i bogatstvo otežali uspostavljanje iskrenih odnosa, za Dianu je to bilo gotovo nemoguće. Njezin liječnik, Michael Skipwith, opisao je princezu na način na s kojim se Michael mogao poistovjetiti: 'Sve što je željela bilo je da se prema njoj postupa kao prema drugim ljudima, a da oni kojima je vjerovala ne govore o njoj.'

Postoji kratka snimljena uspomena na njezino prijateljstvo s Michaelom. U srpnju 1996., dok je Diana prolazila kroz bolan i ponižavajući razvod od princa Charlesa, Michaelov je telefon zazvonio kasno u noći. Dok je sjedio u dnevnoj sobi sa svojim prijateljem Androsom Georgiouom, poznati mu je glas je počeo ostavljati poruku na sekretarici. Michael je otrčao do telefona i podigao slušalicu.

'Kako si, draga moja?,' upita je Michael princezu. Ona na to odgovara osvrći se na svoj razvod od Charlesa. 'Bilo je prilično mračno, ali smo pri kraju', kaže ona i doda: 'Vrlo puna ljubavi, suosjećajna obitelj, ovu koju napuštam.' Uz krotak smijeh zahvali mu što ju je nazvao da joj čestita rođendan. Na to joj on kaže: 'Znaš da sam zaboravio.'

'To je sasvim u redu.. Tako si sladak. Pa, hvala ti puno. Sinoć smo te vidjeli u Eltonovom filmu... Oh, kako se zvao,' kaže Diana. Nakon kratkog razgovora o filmu, Diana ga pita: 'George, je li život dobar prema tebi?' ‘Fantastično u ovom trenutku, zapravo… Album je posvuda dobro prolazi. Zapravo, posvuda je super, osim u Americi, i nisam zabrinut; Zapravo, Amerikanci me baš i ne smetaju. Ludo sam zaljubljen, tako da mi je trenutno jako dobro,' kaže on. Na to će Diana: 'Oh, sretno!'. On joj se zahvali i kaže kako bi je volio vidjeti. 'Pa, George, u ovom trenutku, možemo li pričekati dok se sve ovo ne smiri?' rekla mu je Diana, a on se s njom složio.

31. kolovoza 1997. Michael i ostatak svijeta čuli su šokantnu vijest. Neposredno iza ponoći, automobil kojim je upravljao vozač projurio je kroz tunel u Parizu; u njemu je bila bivša princeza od Walesa, njezin tjelohranitelj Trevor Rees-Jones i njezin novi dečko Emad 'Dodi' Fayed. Hrpa paparazza ih je pratila automobilima i skuterima. Vozač Henri Paul izgubio je kontrolu nad automobilom, a obdukcijom je utvrđeno da je vozio pod utjecajem alkohola i lijekova na recept. Preživio je samo Dianin tjelohranitelj. Među njezinim posljednjim tiho promrmljanim riječima, dok su fotografi s kamerama okruživali skupi automobil, čulo se: 'Ostavite me na miru.'

  • +7
  • +4

Princeza Diana

Izvor: Profimedia / Autor: David Hartley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Odmah nakon toga je počelo ludilo, borba mnogih za pet minuta slave i nešto funti na računu. Tabloidima su svoje priče prodavale sve Dianine 'bliske' osobe, od frizera do masera.

U subotu, 6. rujna 1997., dvije milijarde TV gledatelja pratilo je sprovod. Tisuće ožalošćenih okupirale su područje Westminsterske opatije; ogromni video ekrani pratili su događaj kao da je sprovod koncert na Wembleyju. No, novinari su bili usredotočeni na veliki broj okupljenih poznatih imena - Sting, Luciano Pavarotti, Steven Spielberg, Tom Hanks, Tom Cruise, Nicole Kidman, bili su samo od nekih. Michael je na sprovod stigao u društvu Eltona Johna. Među citatima slavnih o Diani, Michaelov je bio među najiskrenijim i najpronicljivijim: 'Mislim da je bila tu da podsjeti ljude na njihovu ljudskost.'

Sprovod je otkrio njegovu najdublju tugu i posjetio ga na njegovu majku Lesley. 'Isplakao sam oči. Gotovo kao da sam proživljavao mamin sprovod, rekao je kasnije. Elton John je na brzinu je prepravio pjesmu 'Candle in the Wind', svoj sentimentalni hit iz 1973. o Marilyn Monroe i posvetio neko vrijeme snimajući pjesmu koja će donijeti benefit za neke od Dianinih dobrotvornih društava za kućne ljubimce.

John je, poput Michaela, bio opsjednut postizanjem broja 1 na top listi, a 'Candle in the Wind '97' nije mogao biti bolji način. U tijeku su bili planovi za izdavanje još jednog singla, a Michaelovog albuma Older, 'You Have Been Loved'. Njegov nadajući uspon na vrh nedvojbeno bi bio blokiran. 'Mislim da je zamolio Eltona da odgodi izdavanje svoje ploče, a Elton to nije htio učiniti', prisjetio se Danny Cummings. Naravno, 20. rujna 'Candle in the Wind '97' je zauzela prvo mjesto, dok je 'You Have Been Loved' ostala na drugom mjestu.

Cijela epizoda s Dianom za njega je bila podsjetnik na krhkost slave koju je postigao i koja ga je još opsjedala.

Godine 2011., gotovo 14 godina nakon smrti princeze Diane, Michael je radio na posebnom daru njezinog sina, princa Williama i njegovu nevjestu Kate Middleton, uoči njihovog vjenčanja 29. travnja. Kao vjenčani dar, Michael je snimio ljubavnu pjesmu Stevieja Wondera 'You and I'. Najavio je da će je ponuditi na svojoj web stranici, tražeći samo da korisnici koji preuzimaju doniraju dobrotvornom fondu za darove kraljevskog vjenčanja, koji su bili donirani u razne svrhe. Wonder je pristao odreći se svog dijela prava.

  • +9
  • +6

Kate Middleton

Izvor: Profimedia / Autor: Jonathan Brady/WPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Michaela je u tome djelomično vodila krivnja. Godine 1990. Williamova majka Diana pozvala je pjevača na malu božićnu zabavu u Buckinghamskoj palači. Prišao mu je princ, tada osmogodišnjak. 'Hoćeš li otpjevati pjesmu, a ujak Elton da svira klavir?,' upitao ga je William. Michael je odbio; mrzio je pjevanje za male skupine, uglavnom sastavljenih od stranaca. 'Njegov osmijeh je nestao. Rekao sam 'ne' budućem kralju svoje zemlje. Oh, sramote,' rekao je. Kraljevskom vjenčanju nije prisustvovao. Kraljevski par, kako je objasnio, trebao bi biti 'okružen ljudima koji ih vole, a ne lukavim bivšim pop zvijezdama'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!