RiM AL ALI

Posebno mjesto na jordanskom kraljevskom vjenčanju imala je princeza koja je porijeklom - Hrvatica

14.03.2023 u 06:12

Bionic
Reading

Bajkovitim vjenčanjem u Jordanu ozakonjena je veza jordanske princeze Iman i Džamila Alexandera Thermiotisa, a među uzvanicima bila je i Rim al Ali, princeza koja je porijeklom iz naše zemlje

Na zajedničkoj fotografiji smještena odmah iznad jordanskog kralja Abdulaha II i njegovog nasljednika, prijestolonasljednika Huseina, Rim al Ali uzbuđeno se smješkala službenom fotografu. Supruga jordanskog princa Alija bin Huseina imala je posebno mjesto na vjenčanju jordanske princeze Iman, kćeri kralja Abdulaha II i kraljice Ranije, a nama je posebno zanimljiva iz jednog razloga.

Naime Rim al Ali kći je bivšeg alžirskog ministra vanjskih poslova i posebnog izaslanika UN-a Lakdara Brahimija i Mile Bačić, koja vuče hrvatske i armenske korijene. Rođena 1969. u glavnom gradu Egipta, Kairu, Rim je još odmalena sanjala da će postati novinarka, a nakon školovanja u Francuskoj, gdje je stekla diplomu na Sorbonni te magisterij na međunarodnom sveučilištu društveno-političkih znanosti Sciences Po u Parizu, potom i u SAD-u, gdje je magistrirala na sveučilištu Columbia’s Graduate School of Journalism, svoj je san ostvarila radeći kao međunarodno priznata novinarka u respektabilnim medijima poput BBC-ja, CNN-a, Bloomberga, United Press Internationala i Radio Monte Carla.

  • +26
Kraljevsko vjenčanje princeze Iman bint Abdullah II i Džamila Alexandera Thermiotisa Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Udajom za jordanskog princa Alija bin Huseina 7. rujna 2004. postala je princeza. S diplomacijom i politikom Rim se srela u vrlo ranoj dobi u dnevnom boravku svojih roditelja. Naime, otac Lakdar radio je kao alžirski diplomat pa je provodila djetinjstvo u većim svjetskim gradovima. Roditelji su joj imali puno prijatelja novinara koji su im dolazili u kuću pa je u dnevnom boravku slušala zanimljive priče i odabrala buduće zanimanje.

'Novinari koji su nam dolazili u kuću uvijek su bili puni nevjerojatnih priča o povijesnim događajima koje su pokrivali i o stvarima koje su vidjeli', rekla je jednom prilikom Rim, koju je to kao djevojčicu fasciniralo pa je poželjela biti jedna od onih koji putuju svijetom i pričaju priče.

  • +11
Rim al Ali Izvor: Profimedia / Autor: GEORG HOCHMUTH / AFP / Profimedia

I u tome se pronašla. Svoju životnu priču ispričala je u Iraku, u kojem je kao producentica i izvjestiteljica CNN-a počela raditi dvije godine prije izbijanja rata 2003. godine. Govoreći o tom životnom iskustvu, Rim je otkrila da je bila uplašena, a iako je mislila da će rat biti vrlo brzo okončan, pretpostavljala je da će se manji sukobi otegnuti. Međutim za nju i njezinog kolegu Nica Robertsona s CNN-a priča je završena na samom početku rata jer su protjerani iz Iraka u Jordan.

U to vrijeme zapovjednik kraljevskih obrambenih snaga u Jordanu bio je polubrat jordanskog kralja Abdulaha II, princ Ali bin al Husein. U želji da bolje shvati situaciju u Iraku, zamolio je za sastanak s CNN-ovim izvjestiteljima u Amanu. Susret se pokazao fatalnim za njega i CNN-ovu novinarku.

U braku su dobili dvoje djece, princezu Džalilu bint Ali i princa Abdulaha bin Alija. Kao članica jordanske kraljevske obitelji, Rim je okupirana službenim aktivnostima u Jordanu i inozemstvu te uživa veliku naklonost svoje obitelji i javnosti. Pored toga, od 2006. godine izvršna je povjerenica Kraljevske filmske komisije u Jordanu, a također je osnivačica Jordan Media Instituta (JMI), neprofitnog tijela čiji je cilj uspostaviti Arapski centar izvrsnosti za novinarsko obrazovanje.