neshvaćen umjetnik

Portret kralja Charlesa izazvao porugu: 'Izgleda kao da se kupa u krvi'

16.05.2024 u 10:56

Bionic
Reading

Kralj Charles III. i umjetnik Jonathan Yeo nedavno su otkrili prvi kraljevski portret kralja Charlesa III, no nisu svi shvatili umjetnički pristup slikara koji se odmaknuo od tradicije prikazivanja vladara

U muzejima diljem svijeta možemo pronaći portrete istaknutih članova društva i vladara, a svoj prvi kraljevski portret nedavno je dobio i kralj Charles III. U Buckinghamskoj je palači kralj otkrio umjetničko djelo sa svojim likom, djelo britanskog slikara Jonathana Yeoa, a umjesto divljenja portret je izazvao - podsmjeh i čuđenje.

Portret je naručen 2020. godine kada je Charles još nosio titulu princa od Walesa pa je na slici i prikazan u uniformi velške garde, čiji je pukovnik pukovnije postao 1975.

Umjetničkim djelom dominira crvena boja, a upečatljiv je i leptir koji se nalazi iznad Charlesovog desnog ramena te simbolizira transformaciju Charlesa koji je kraljem postao nakon smrti kraljice Elizabete II 2022. godine.

'Kad sam započeo ovaj projekt, Njegovo Veličanstvo Kralj je još uvijek bio Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Princ od Walesa, i poput leptira kojeg sam naslikao kako mu lebdi iznad ramena, ovaj portret je evoluirao kako se mijenjala uloga subjekta u našem javnom životu', objasnio je britanski slikar ne skrivajući ponos: 'Neopisivo sam zahvalan za priliku uhvatiti tako izvanrednu i jedinstvenu osobu, posebno u povijesnom trenutku kada postaje kralj.'

Portret je objavljen i na Instagramu, a umjesto očekivanog oduševljenja, portret je suočen s brojnim kritikama.

Iako crvena ljubav predstavlja i ljubav i moć, mnoge je asocirala na pakao pa se neki od komentara na društvenim mrežama dotiču upravo činjenice da kralj izgleda kao da je portretiran u paklu, dok su drugi istaknuli da Charles na portretu izgleda kao da se kupa u krvi.

Ipak, neki su prepoznali odmak od tradicionalnih portreta te pohvalili hrabrost umjetnika da se udalji od tradicije i u monarhiju unese svoj slobodni umjetnički duh.

nema odmora

Napokon dobre vijesti o kralju Charlesu: S osmijehom na licu vratio se dužnostima

Pogledaj galeriju