ALBINA GRČIĆ

Pobjednica ovogodišnje Dore: Tko je lijepa Splićanka koja odlazi u Rotterdam?

14.02.2021 u 08:47

Bionic
Reading

Albina Grčić, mlada splitska pjevačica sinoć je osvojila 198 bodova žirija i publike na Dori te će predstavljati Hrvatsku na 65. Eurosongu u Rotterdamu

'Zahvalna sam i ponosna na sebe. Sve ovo što mi se događa čini mi se kao san, i to lijepi san u koji sam uložila puno truda i ljubavi. Hvala cijelom mojem timu, koji mi je bio velika podrška proteklih mjeseci. Hvala gledateljima što su to prepoznali, konkurencija je bila ogromna i da smo poslali bilo koga drugoga ne bismo fulali', nije krila svoje uzbuđenje Albina Grčić (22), koja je na ovogodišnjoj Dori pobijedila s pjesmom 'Tick-Tock'.

Albinu su gledatelji upoznali ponajviše zahvaljujući trećoj sezoni showa The Voice Hrvatska, gdje je došla do finala. Prije nešto više od mjesec dana objavila je svoj prvi singl Imuna na strah pod etiketom diskografske kuće Universal Music Hrvatska, čiju glazbu potpisuje provjereni autor Branimir Mihaljević. Njezinu pjesmu za Doru 2021. napisao je isti tim kao i pjesmu Imuna na strah, uz pomoć francuskog pjevača Maxa Cinnamona, koji je nastupao na francuskom izboru za Eurosong 2018. Destination Eurovision.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Tko je ova mlada glazbenica koja je očarala svojim glasom te uvjerljivo odnijela pobjedu na 22. Dori?

  • +5
Pobjednica Dore 2021: Albina Grčić Izvor: Promo fotografije / Autor: Dario Njavro/Renato Branđolica/HRT

Studentica engleskog jezika i književnosti te povijesti na Filozofskom fakultetu u rodnom Splitu oduvijek je bila zaljubljena u glazbu.

Šest je godina u glazbenoj školi svirala klavir, a kao osmogodišnjakinja pridružila se 'Music Talentsu', glazbeno-edukativnom projektu za djecu, mlade i odrasle. Na taj je način zavoljela scenu, a ta je ljubav dosad nije napustila.

  • +18
U Opatiji održana Dora 2021. Izvor: Promo fotografije / Autor: Dario Njavro/Renato Branđolica/HRT

Talentirana plavuša nije nepoznata domaćoj publici budući da je bila jedna od favoritkinja i na natjecanju The Voice Hrvatska 2019. godine u kojem je pobjedu odnio Vinko Ćemeraš, a publika je sjajno reagirirala na njezine nastupe poput npr. dueta s Filipom Rudanom.

Prekretnica u njezinu životu i najljepše iskustvo bio je školski mjuzikl koji je Albinina škola pripremala u suradnji s engleskim kolegama u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu.

  • +5
Albina Grčić Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Kao šesnaestogodišnjakinju proglasili su je tinejdžerskom zvijezdom, a otad često nastupa na društvenim događajima u Splitu.

Inače, pobjedničku skladbu napisao je Branimir Mihaljević, a tekst je napisao 19-godišnji Max Cinnamon.

'Nikako ne bih mogla surađivati s nekim za koga znam da od mene želi napraviti nešto što nisam. Pozdravljam sugestije i dobre namjere, ali bitno je da ja znam u kakvom se svjetlu želim prikazati i da je to nešto u čemu se dobro osjećam, a takva je u srži moja suradnja s Branimirom Mihaljevićem i ostatkom tima. Sigurna sam da smo na pravom putu', izjavila je u nedavnom intervjuu za tportal.

Lijepa Splićanka dodala je i da je svjesna je pred mladim glazbenicima trnovit put.

'Imam tek 22 godine, uz to još uvijek studiram i svjesna sam da takve stvari ne padaju s neba. Da bi se došlo do stadija da mogu živjeti od glazbe, treba proći trnovit put, treba uložiti puno truda, ali i uvijek gledati naprijed. Strpljiva sam po tom pitanju, a za sada uistinu imam sve što mi treba u životu', rekla je koja kad nema obaveza uživa u društvu voljenih osoba, gleda serije u jednom danu, ide u prirodu...

Podsjetimo, izvođači koji su se borili za put u Nizozemsku bili su Nina Kraljić, Eric, Ella Orešković, Bernarda, Sandi Cenov, ToMa, Filip Rudan, Beta Sudar, Cambi, Ashley i Bojan, Brigita Vuco, Mia Negovetić, Albina i Tony Cetinski i Kiki Rahimovski.

Tročlani ocjenjivački sudovi nalazili su se u HRT-ovim centrima (Pula, Čakovec i Varaždin, Split, Dubrovnik, Osijek, Šibenik i Knin, Zadar, Rijeka), u HRT-ovu dopisništvu u Vukovaru te u Zagrebu, a publika je glasovala telefonskim pozivima i sms porukama.

Voditeljice ovogodišnje Dore bile su dobro poznata lica HRT-a: Daniela Trbović, Barbara Kolar, Jelena Lešić i Doris Pinčić.