o usponu nikea

Pljušte pohvale: Kritičari su najnoviji film Bena Afflecka ocijenili najboljim sportskim filmom svih vremena

21.03.2023 u 07:04

Bionic
Reading

Film Bena Afflecka 'Air' oduševio je kritičare na subotnjoj premijeri pričom o usponu Nikea i Michaela Jordana te impresivnim izvedbama Viole Davis i Matta Damona

Tenisice Air Jordan tijekom desetljeća stekle su toliko kultni status da ih podjednako često viđamo na košarkaškim parketima i u stajlinzima ulične mode, pa i na modnim revijama. Priču o njima odlučio je ispričati Ben Affleck u filmu 'Air', a koliko je dobar posao napravio, najbolje govori podatak da su kritičari njegov uradak proglasili najboljim sportskim filmom u povijesti!

Radnja je smještena u 1984. godinu, a kao jedan od glavnih glumaca pojavljuje se upravo Affleck te je utjelovio osnivača Nikea Phila Knighta. Ambiciozan, revoltiran i strastven šef Nikea opisan je svojom poznatom rečenicom: 'Pamtit će vas po pravilima koja ste prekršili.'

Vodeći se ovom mišlju, Knight se odlučuje na rizike da bi svojoj tada nepoznatoj kompaniji donio slavu i stao uz bok najvećih i znatno uspješnijih konkurentskih tvrtki Adidasa i Conversea.

  • +10
Ben Affleck Izvor: Profimedia / Autor: Suzanne Cordeiro / Shutterstock Editorial / Profimedia

U probijanju u društvo slavnih robnih marki jedna od ključnih figura postaje Sonny Vaccaro, a koji je dobio naizgled jednostavan, a u praksi gotovo neizvediv zadatak: potpisati ugovor sa zvijezdom NBA koja će Nike učiniti prestižnim sportskim brendom.

Vaccara je maestralno odglumio Matt Damon, a jednako maestralno bilo je njegovo angažiranje mladog i tada gotovo nepoznatog Michaela Jordana, igrača koji je tek potpisao ugovor s Chicago Bullsima.

Na putu do njegovog potpisa Vaccaro se mora nositi s arogantnim Jordanovim odvjetnikom Davidom Falkom (u čijoj ulozi briljira Chris Messina) i igračevom majkom Deloris Jordan, koju utjelovljuje Viola Davis.

Zanimljivo, u filmu se niti u jednoj sceni ne pojavljuje sam košarkaš. Naime Affleck je odlučio staviti naglasak na Nike i rast kompanije pomoću tenisica Air Jordan, a o tome se savjetovao s legendarnim košarkašem te mu je on dao blagoslov da ga snimi upravo na ovaj način.

'Tenisica je samo tenisica dok je netko ne obuje', slavna je izreka Roba Strassera, kultnog Nikeovog voditelja marketinga, a upravo je to Affleck želio naglasiti pričajući priču o tom modnom komadu na sasvim drugačiji način.

Ono što daje dodatnu dimenziju filmu i čini ga djelom koje će gledateljima dugo ostati u pamćenju jest priča o obitelji Jordan, posebice njegovoj majci Deloris, jer je vjerovala u uspjeh sina dok je još bio daleko od potpisa za legendarne Bullse.

  • +8
Viola Davis Izvor: Profimedia / Autor: Matt Petit for SAG Awards / Shutterstock Editorial / Profimedia

Izvedba Viole Davis stoga je dobila posebno priznanje kritičara jer je vješto pokazala empatičnost, sposobnost i nevjerojatnu odlučnost svog lika koji svjedoči ostvarenju svih svojih snova gledajući sina kako prerasta u sportsku legendu.

Osim priče, film plijeni pozornost scenama Damona i Afflecka jer su oživjeli poznatu kemiju između njih dvojice u dijalozima u kojima dinamično izmjenjuju dosjetke i ozbiljnije optužbe o krivici za potencijalno rušenje Nikea, tvrtke koja je tek započela s radom te ovisi upravo o Vaccarovoj (Damon) sposobnosti dovođenja NBA zvijezde.

Naposljetku, film se bavi i uspostavom novih marketinških pravila koja su nastupila nakon sklapanja ugovora između Jordana i Nikea. Naime upravo je on bio prijelomnica u načinu na koji su igrači dogovarali marketinške suradnje s brendovima, a na samom kraju filma saznajemo i da je Vaccaro kasnije postao ključna figura zaslužna za unosne marketinške poslove koje su godinama dobivali sportaši s prestižnih sveučilišta.

Snimiti film o pregovorima između majke košarkaša i marketinškog agenta tako da gledatelje drži prikovane za ekran i budi emocije uistinu nije nimalo lak zadatak.

No Affleck je uspio baš to te je pričom o počecima Nikea i usponu Jordana stvorio film s motivima bajke o Pepeljuzi u kojem je jedna cipela (ili, u ovom slučaju, tenisica Air Jordan) promijenila tijek povijesti i završila hepiendom, u kojem su svi likovi 'živjeli sretno do kraja života'.

To posebno vrijedi za tenisice Air Jordan, jer su od 70-ih godina neprikosnoveno najpoželjniji komad sportske elegancije simbolizirajući karizmu koju samo povezanost s kultom nastalim oko Michaela Jordana može stvoriti.

Film je premijerno prikazan u subotu na filmskom festivalu SXSW u Austinu u Teksasu, a u hrvatskim kinima počet će igrati 6. travnja.