'air'

Ben Affleck ne krije ponos zbog svog novog filma o Nikeu i Michaelu Jordanu, a otkrio je i zahtjeve slavnog košarkaša

19.03.2023 u 22:23

  • +7

Premijera filma 'Air'

Izvor: Profimedia / Autor: Suzanne Cordeiro / Shutterstock Editorial / Profimedia

Bionic
Reading

Matt Damon i Ben Affleck dugogodišnji su prijatelji, a često su surađivali i na filmskim projektima. Njihov prvi zajednički film bio je 'Dobri Will Hunting', a sada su zajedničkim snagama snimili film o Michaelu Jordanu i Nikeu, odnosno rađanju Air Jordan tenisica i brenda

Novi film prijatelja iz djetinjstva Bena Afflecka i Matta Damona, 'Air', u kina stiže u travnju, nakon čega ga možemo očekivati i na Amazonom streaming servisu Prime Video. Dugo iščekivana priča fokusira se na partnerstvo između Michaela Jordana i Nikea, zahvaljujući kojem je ovaj popularni sportski brend Nike zauvijek ostavio revolucionarni trag u svijetu sporta te postao simbol popularne kulture uvođenjem brenda Air Jordana.

Redatelj filma Ben Affleck otkrio je da filma ne bilo bez blagoslova Michaela Jordana, a taj je blagoslov došao s jednim velikim zahtjevom. Najslavniji košarkaš svih vremena zaželio je da u filmu njegovu majku glumi Viola Davis, što ne bi bio problem da u scenariju Jordanova majka nije imala tek jednu rečenicu teksta, otkrio je Affleck.

U filmu Matt Damon glumi Sonnyja Vaccara, zaposlenika Nikea koji je uvjerio Jordana (Damian Young) da potpiše ugovor koji je omogućio stvaranje linije Air Jordan. Affleck osim što režira u filmu i glumi – i to suosnivača Nikea, Phila Knighta.

Predstavljajući film na svjetskoj premijeri South by Southwest, Affleck je rekao da mu je to najvažnija večer u njegovoj profesionbalnoj karijeri.: 'Imao sam priliku sjesti s Michaelom Jordanom jer jednostavno nisam namjeravao snimiti ovaj film, a da ga ne pitam: 'Što je tebi važno?' Zanimljivo je da je zaista imao nekoliko stvari koje su bile važne. Jedna od njih bila je ta da Howard White bude u filmu', rekao je Affleck, misleći na potpredsjednika brenda Jordan.

AIR - Official Trailer Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Kad mu je to Jordan rekao shvatio je da u scenarij treba ubaciti Whiteov lik što se pokazalo kao savršena prilika da angažira Chrisa Tuckera, s kojim je već dugo želio raditi. 'Dobio sam scenarij i onda sam ponovno imao priliku razgovarati s Michaelom. Michael Jordan, za vas koji ne znate, jedan je od najzastrašujućijih, najdojmljivijih muškaraca koje ćete ikada vidjeti u životu'. No to nije jedino što je Jordan želio.

Nekoliko dana ranije u razgovoru za The Hollywood Reporter Affleck je otkrio da se zna već neko vrijeme s Michaelom Jordanom, da zajedno znaju kartati, ali da su više poznanici. Kad mu je prvi put pristupio tražeći blagoslov za snimanje filma upitao ga je za neku anegdotu o njegovom ocu.

'I ne ulazeći u detalje, zapravo je govorio o svojoj mami, koja nije bila u scenariju. Tada sam shvatio o čemu se radi u filmu. Razgovor s njim o njegovoj mami bio je nevjerojatno dirljiv i shvatio sam, 'Oh, ovo nije o Nikeu.' Rekao sam, 'Dakle, imaš li kakvu ideju o tome tko bi...?' I odmah sam rekao: 'O, jebi ga.' Zato što ću ga pitati koga da glumim. A ako ne dobijem tu osobu, izgledat će mu kao da sam ga ignorirao. Zapravo je teško dobiti glumce. I znao sam koga će reći jer je to bila ista osoba koju sam toliko dugo želio režirati, za koju mislim da je... Mislim da ne postoji objektivno najbolji glumac. Ali mislim da postoji grupa ljudi za koje možete reći: 'Ovo su najbolji glumci na svijetu.' A Viola je očito među njima. A Jordan me pogledao stvarno ravno u oči, a usput rečeno u tom trenutku postoji jedna jedina rečenica za taj lik u filmu - i ja razmišljam, 'O moj Bože, on želi da ovo ponudim Violi Davis. Kako ću Violi Davis ponuditi film s jednom rečenicom? To se neće dogoditi.' Ali on je rekao: 'To je moja mama'. Bio je smrtno ozbiljan. 'Viola Davis, to je moja mama.' I to je bilo to. Rasprava je bila gotova. A ja sam rekao: 'OK, Mike.'

Affleck je priznao da je Violi Davis odmah rekao da Michael Jordan želi da glumi njegovu mamu. 'To sigurno nije bilo jer 'Ben Affleck želi da budeš u njegovom filmu'. Nije joj ugodno ulizivanje ili poniznost. Može se reći da je to živcira. Samo sam se prema njoj odnosio s poštovanjem. Želim da ono što ona radi u filmu bude iznenađenje - jer kako sam počeo pisati i raditi s Mattom, a i Jen (Lopez) mi je također dala neke sjajne rečenice - samo je postajalo bolje', rekao je Affleck, koji je 2013, osvojio Oscara za film 'Argo', koji je režirao i u kojem glumi.