REINTERPRETACIJA GRČKOG MITA

'Pjesme za lisicu' - maštovita drama koja jednostavno odiše stilom

28.11.2022 u 10:36

Bionic
Reading

'Pjesme za lisicu' reinterpretacija je grčkog mita o Orfeju i Euridici jedinstvene atmosfere koju nećete tako brzo zaboraviti

Pjesme za lisicu (Dainos Lapei), indie drama iz 2021. godine koju potpisuje nagrađivani litvanski redatelj Kristijonas Vildžiūnas, melankolično je, maštovito i razoružavajuće toplo magično-realistično putovanje koje ćete još dugo, dugo pamtiti.

Zbogom, snu moj

U ovoj modernoj reinterpretaciji poznatog grčkog mita o Orfeju i Euridici uloga Orfeja pripala je mladom rock pjevaču Dainiusu (Lukas Malinauskas) koji se shrvan bolom prouzrokovanim tragičnim gubitkom voljene mu djevojke Justine (Agnese Cīrule) odlučio na jedan istovremeno i sasvim razumljiv i sasvim nesvakidašnji potez.

Naime, Dainius se odlučio gotovo u potpunosti izolirati od ljudi i okolnog svijeta te se u dubokoj osami kućice okružene nepreglednim zelenilom posve izgubiti u snovima i njihovim tumačenjima, kao i u razvoju vještine tzv. lucidnog sanjanja (metoda sanjanja pomoću koje istrenirani sanjač može ostvariti kontrolu nad sadržajem svojih snova), a sve to kako bi se mogao nastaviti susretati sa svojom 'Euridikom' s čijom se smrću, očito, nikako ne može pomiriti.

Ipak, premda je Dainius tijekom svog samonametnutog egzila računao na apsolutnu tišinu i samoću, njegov će se plan nužno promijeniti kad se jednog dana sprijatelji s Gailisom (Rokas Rinkevičius), veoma radoznalim lokalnim dječakom koji se 'zapleo' s nekim krivim ljudima, a koji će mu veoma rado asistirati u njegovim neobičnim istraživanjima...

Izrazito kontemplativan i vizualno distinktivan, Pjesme za lisicu film je o ljubavi, čežnji i, zapravo, životu koji bi već i samo zbog njegove jedinstvene atmosfere bila prava šteta propustiti.

Srećom, da se to ne dogodi pobrinuo se streaming servis Pickbox NOW na kojem je Pjesme za lisicu trenutačno dostupan!