regionalni klasici

Pickbox donosi najveće klasike ex-yu produkcije

  • Autor: Promo
  • Zadnja izmjena 11.12.2017 13:08
  • Objavljeno 11.12.2017 u 13:07
tportal

Izvor: Pickbox / Autor: Promo

Vintage stvari ne izlaze iz mode, djedovi šeširi su i dalje popularni, brkovi se i dalje češljaju, a bakine haljine i bunde hit su u bilo kojem dijelu sezone

Ako je vintage toliki hit u modi, sigurno je i na ekranima, stoga je Pickbox odlučio u svoju ponudu uvrstiti neke od apsolutnih klasika jugoslavenske produkcije. Riječ je o serijama na kojima su naši roditelji odrasli, a koje i dan-danas žele pogledati.

Kamiondžije je jedna od najgledanijih humorističnih serija 70-ih godina prošlog stoljeća, a razlog djelomično leži u činjenici da je ovo jedna od prvih serija jugoslavenske produkcije. U ono vrijeme bila je među najpopularnijim sadržajem na televiziji – čak dva istoimena filma snimljena su s njezinom tematikom, a sama serija reprizirana je mnogo puta.

Serija prati avanture vozača kamiona Paje (Pavle Vuisić) i Jare (Miodrag Petrović Čkalja) koji su preiskreni i dobroćudni, a na putu često susreću ljude koji im donose nevolje. Tajna uspjeha serije skriva se u blisko prenesenoj svakodnevici običnog čovjeka koji se trudi privrijediti nešto svojim rukama.

Vruć vetar svakako ne zaostaje po popularnosti! Serija je nastala 80-ih, a glavnu ulogu igra nedavno preminuli Ljubiša Samardžić. Serija prati avanture 30-godišnjeg Šurde koji iz malog sela Vlasotince dolazi u Beograd kako bi se obogatio. Šurda kroz niz poslova nastoji naći svoje mjesto pod suncem, no na kraju odluči otići u Njemačku.

Vruć vetar je po svojem narativu obiteljska drama koja je zainteresirala čak i susjede preko granice: Mađare, Rumunje, Bugare i Čehoslovake, a primamljiva je i danas zbog nastojanja mladog čovjeka da pronađe posao koji će mu odgovarati u omjeru napora i zarađenog novca. Naslovnu pjesmu pjeva Oliver Dragojević ('A sad adio!').

Šokantno, mračno i aktualno. To je kratki opis jugoslavenske televizijske drame Sivi dom, koja je emitirana 1984. godine, a progovara o životu štićenika popravnog doma za djecu i omladinu u Kruševcu. Sivi dom donosi portrete duboko problematičnih mladih ljudi koje se ne tretira onako kako bi se trebalo tretirati štićenike.

Serija je glasno odjeknula tadašnjim društvom ne samo zbog toga što je prvi put prikazan ovakav tip serije domaće produkcije nego i zato što je sadržavala mnogo scena nasilja, na koje se dio publike žalio. Među istaknutijim licima ove serije su Bata Živojinović, Dragan Nikolić i Nikola Kojo, ali i Žarko Laušević – tada mladi beogradski glumac koji je igrao najtežu ulogu, a ujedno se najviše istaknuo među sjajnom postavom. Sivi dom nezaobilazan je za sve one koji vole surovu realnost i groundbreaking produkciju.

Naposljetku, Pickbox donosi i popularnu jugoslavensku seriju Bolji život, čija svevremenska tema – sukob bogatog i siromašnog – i dalje titra društvom. Bolji život bavi se obitelji Popadić koja se nastoji prilagoditi brzim političkim i ekonomskim promjenama u kasnim 80-im godinama. Serija donosi kombinaciju komedije i drame, a prikazivana je od 1987. do 1991. godine te se smatra najuspješnijom televizijskom serijom u Jugoslaviji. Među postavom zasigurno su poznati Marko Nikolić, Svetlana Bojković i Dragan Bjelogrlić. Bolji život ubraja se u klasike po kvaliteti produkcije, ali i novim pristupima snimanju koji su za ono doba bili apsolutni vrh u TV serijama.

Pickboxova ponuda regionalnih klasika nastavit će se proširivati i tijekom 2018., kada se očekuje prikazivanje Pozorišta u kući. Sve serije već su dostupne na usluzi Pickbox samostalno, kao i na Pickboxu u sklopu telekoma. Više o Pickbox ponudi doznajte na www.pickbox.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!