DVOJICA 'ČUVARA'

Pep Guardiola poigrao se s prezimenom Joška Gvardiola; evo što njihova prezimena zapravo znače

05.08.2023 u 22:35

Bionic
Reading

Zabavnim videom u kojem se trener Manchester Cityja poigrao sa svojim prezimenom i onim Joška Gvardiola, napokon je i službeno predstavljeno novo pojačanje premijerligaša. Najbolje plaćen obrambeni igrač na svijetu i jedan od najbolje plaćenih trenera na svijetu imaju vrlo slična prezimena, o čemu smo još tijekom SP-a u Katru razgovarali s našim vrsnim jezikoslovcem

'Gvardiol? Kako lijepo prezime ima! Obavlja liječničke preglede. Svi znaju da je ovdje. Nadajmo se da možemo završiti posao u sljedećih nekoliko sati ili dana', rekao je u petak trener Cityja Pep Guardiola, prije no što je 21-godišnji hrvatski branič Joško Gvardiol službeno predstavljen u novom klubu.

Samo dan kasnije Manchester City predstavio je novo pojačanje videom u kojem se pojavljuje španjolski trener Pep Guardiola. Kako dijele slično prezime, slavni je Katalonac na ploču slučajno ispisao vlastito prezime, a zatim ga ispravio u Gvardiol s dvije male korekcije koje možete vidjeti u priloženom videu.

Hrvatskog reprezentativca i novog člana Manchester Cityja, Joška Gvardiol, zovu Pep, zbog sličnosti s prezimenom njegovog novog trenera, Pepa Guardiola. Slavni prezimenjaci sad nose boje istoga kluba, a o prezimenu našeg nogometaša za tportal je prije nekoliko mjeseci ispričao vrsni jezikoslovac mlađe generacije, onomastičar iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu Domagoj Vidović.

Joško Gvardiol Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic

'Prezime Gvardiol, koje potječe iz Novigrada kod Zadra, dovodi se u vezu s romanskim glagolom guardare 'čuvati' te je srodno poznatomu katalonskom nogometnom prezimenu Guardiola. Našemu braniču ono savršeno pristaje jer je neprijelazan, izvrsno čuva protivničke napadače. Usto, pristaje mu i osobno ime jer se ono dovodi u vezu s imenom Josip koje na hebrejskom znači Jahve je pridodao, a Jošku je Jahve uistinu pridodao mnoge talente.'

'Zanimljivo je da guardiola na talijanskome znači stražarska kućica, a kako su kućice za pričuvne igrače slične stražarnicama, mogao bi Joško biti i vrhunski trener. Prezime je Gvardiol endemsko prezime, tj. prezime čiji svi nositelji potječu iz zadarskoga kraja. Godine 1948. svi su Gvardioli živjeli u Novigradu. Danas ih ima i u Zagrebu, Zadru i na Dugome otoku, ali svi potječu iz Novigrada', objasnio je za tportal Vidović koji se skoro 20 godina bavi proučavanjem vlastitih imena, prezimena i toponima diljem Hrvatske.