UTAJA POREZA

Pala je nagodba: Shakira platila 7,7 milijuna eura pa izbjegla zatvor

20.11.2023 u 13:05

Bionic
Reading

Kolumbijska pop zvijezda Shakira (46) nagodila se u ponedjeljak s tužiteljima, čime je izbjegla suđenje u Barceloni pod optužbom da nije platila 14,5 milijuna eura poreza na dohodak u Španjolskoj između 2012. i 2014. godine

Kao dio dogovora Shakira je prihvatila optužbu i pristala platiti 50 posto iznosa navodnog dugovanja, što je oko 7,3 milijuna eura. Također je prihvatila platiti novčanu kaznu od 438.000 eura kako bi izbjegla trogodišnju zatvorsku kaznu, rekao je sudac tijekom ročišta.

'Prihvaćate li to i slažete li se sa zatraženim kaznama?', upitao je sudac José Manuel del Amo Sanchez. 'Da', odgovorila je Shakira.

Odjevena u ružičasto odijelo, usklađeno s ružičastom torbicom i sunčanim naočalama, stigla je nekoliko minuta prije 10 sati ujutro u pratnji svojih odvjetnika, dok su brojni mediji čekali pred zgradom suda u Barceloni. U četvrtak navečer je Shakira osvojila dvije glazbene nagrade Latin Grammy u Sevilli, gradu na jugu Španjolske.

  • +2
Shakira Izvor: Profimedia / Autor: JORGE GUERRERO / AFP / Profimedia

Prethodno je pjevačica, poznata po pjesmi 'Hips Don't Lie', najavila borbu protiv, kako je rekla, lažnih optužbi. Tužiteljstvo je tražilo zatvorsku kaznu u trajanju do osam godina i povrat poreza koje, kako navodi, duguje.

Po navodima tužiteljstva, Shakira provodi više od polovice godine u Španjolskoj pa da je ondje trebala platiti porez. Također se navodi da je nekretnina u Barceloni, koju je kupila u svibnju 2012., služila kao obiteljska kuća.

Globalna zvijezda tijekom godine održava brojne koncerte diljem svijeta, boraveći puno u inozemstvu, te je ranije njena obrana navodila da prihod ostvaruje ondje, kao i brojni svjetski umjetnici, a ne u Barceloni.

Shakira je 11 godina živjela s bivšom nogometnom zvijezdom Barcelone i reprezentacije Španjolske Gerardom Piqueom, a par ima dvoje djece. Pjevačica, čije je puno ime Shakira Isabel Mebarak Ripoll, preselila se u Miami nakon rastave.

Španjolske porezne vlasti progonile su i druge poznate osobe pod optužbom za utaju poreza, uključujući hrvatskog nogometaša Luku Modrića u Real Madridu, njegovog bivšeg portugalskog suigrača Cristiana Ronalda, te najboljeg igrača svijeta Argentinca Lionela Messija koji je tada igrao za Barcelonu.

Optuženi da su osnivali fiktivne tvrtke u poreznim oazama, ili zemljama s niskim porezima kako bi izbjegli plaćanje poreza u Španjolskoj, svi su priznali krivnju, podmirili traženi iznos poreza i platili novčane kazne.

Bivši nogometaš Real Madrida, a sadašnji trener Bayer Leverkusena, Xabi Alonso, odbio se nagoditi i na kraju je na sudu dobio spor protiv španjolske porezne uprave. Vrhovni sud Španjolske potvrdio je prošli mjesec oslobađajuću presudu.