KAD LJUBAV NESTANE...

Ovo su neki od najskupljih razvoda ikada, a od zapanjujućih iznosa zavrtjet će vam se u glavi

08.01.2022 u 20:17

Bionic
Reading

Neki su se slavni parovi bez puno pompe i medijskih prepucavanja rastali u miru, dok su drugi prolazili prave drame nakon što su se odlučili razvesti

Iznosi koji su se nekima slili na račune nakon razvoda, a o kojima se nije prestalo govoriti još dugo nakon što je razvod okončan, zvuče doista nestvarno, a mnogi i danas drže svojevrsne rekorde.

Prošlu godinu obilježili su razvodi i tri vrlo bogata para Jeffa i MacKenzie Bezos, princeze Haye i vladara Dubaia šeika Muhameda bin Rašid al Maktuma te Billa i Melinde Gates koji su također na popisu najskupljih razvoda ikada.

Šeik Muhamed bin Rašid al Maktum i princeza Haya

Dramatičan razvod princeze Haye pratio je cijeli svijet, a vladar Dubaija, šeik Muhamed bin Rašid al Maktum (72) kako su objavili svjetski mediji u prosincu prošle godine, morao je po odluci suda u Londonu platiti više od 554 milijuna funti (733 milijuna američkih dolara) za zaključenje parnice o skrbništvu nad svoje dvoje djece, Džalile i Zajeda. Ukupan iznos ipak je značajno manji od 1,4 milijardi funti, koliko je princeza u početku tražila. 'Zaista želim biti slobodna i želim da oni budu slobodni', rekla je 47-godišnja Haya na sudu. Nakon izricanja sudske odluke šeikov glasnogovornik naglasio je da se 'on uvijek brinuo da njegova djeca budu zbrinuta' i zatražio od medija da poštuju njihovu privatnost.

Nagodba je nova epizoda u pravnoj sagi koja je počela kada je princeza pobjegla u Britaniju u travnju 2019., strahujući za svoju sigurnost nakon što je započela ljubavnu aferu sa svojim tjelohraniteljem i mjesec dana nakon što je zatražila razvod.

  • +3
Princeza Haya Izvor: Profimedia / Autor: Ben Cawthra / ddp USA / Profimedia

Dr. Dre i Nicole Young

Kako je objavljeno 28. prosinca 2021. slavni glazbenik i producent pristao je platiti svojoj bivšoj supruzi 100 milijuna dolara. Dr. Dre platit će to Nicole Young u dvije rate od 50 milijuna dolara kao dio sporazuma o imovinskoj nagodbi. Glazbenik čija se imovina procjenjuje na 820 milijuna dolara, pristao je dati 'više od jedne petine svog bogatstva i otprilike polovicu svoje likvidne imovine u nagodbi. Par je objavio da se razvodi u lipnju 2020. nakon 24 godine braka. Dr. Dre i Nicole su roditelji dvoje odrasle djece: sina Truicea (24) i kćer Truly (20).

Bill Gates i Melinda French

Poznati par objavio je da se razvodi 3. svibnja 2021. godine nakon 27 godina braka. Nisu imali predbračni ugovor, a kako se njegovo bogatstvo procjenjuje na nevjerojatnih 130 milijardi dolara, razvod je izazvao veliko zanimanje medija. Kako je kasnije objavljeno, Bill i Melinda postigli su dogovor bez puno drame. Vlasnici su nekoliko nekretnina, uključujući vilu na obali od 66.000 četvornih stopa u Medini, Washington, vrijednu 130,88 milijuna dolara i kuću vrijednu 43 milijuna dolara u Del Maru u Kaliforniji. Pojedinačno, procjenjuje se da Bill vrijedi 130,5 milijardi dolara. Iako je odstupio s mjesta predsjednika Microsofta 2014., još uvijek posjeduje 1,34 posto tvrtke i udjele u nekoliko drugih organizacija, uz nekoliko luksuznih aviona i automobila. Bivši par zajedno vodi svoju istoimenu zakladu, vrijednu više od 40 milijardi dolara. U izjavi koja je uslijedila nakon objave razvoda, roditelji troje odrasle djece rekli su da će 'nastaviti naš zajednički rad u zakladi' dok nastavljaju svoju misiju pružanja pomoći ljudima diljem svijeta. Da su ostali u dobrim odnosima dokazuje i zajedničko pojavljivanje na raskošnom vjenčanje Billove najstarije kćeri Jennifer.

Jeff Bezos i MacKenzie Scott

Književnica MacKenzie Scott je nakon razvoda od Jeffa Bezosa 2019. dobila je oko 38 milijardi dolara.

Nakon što su potpisani papiri za razvod te je otkriven iznos koji će MacKenzie Bezos dobiti za 25 godina braka provedenih sa čelnim čovjekom Amazona i drugim najbogatijim čovjekom svijeta, Jeffom Bezosom, bivša supruga s kojom ima troje biološke i jedno posvojeno dijete, otkrila je otvorenim pismom što će napraviti sa oko 35 milijardi dolara koje je dobila brakorazvodnom parnicom.

MacKenzie je kasnije otkrila kako je potpisala The Giving Pledge, odnosno Zavjet o davanju novca, čime se obvezala da će najmanje polovicu svoje imovine, što iznosi oko 17 milijardi dolara, tijekom svog života darovati u dobrotvorne svrhe. Ono što neće podijeliti za života, nastavit će se sa ispunjavanjem oporučno. Inače, MacKenzie je zadržala 4 posto udjela u tvrtki Amazon, čija se vrijednost procjenjuje na 35,6 milijardi američkih dolara.

  • +3
Jeff Bezos i MacKenzie Scott Izvor: Profimedia / Autor: Javier Rojas/Pi / Zuma Press / Profimedia

Michael Jordan i Juanita Vanoy

Jedan od najpoznatijih košarkaša današnjice rastao se nakon 17 godina braka od supruge Juanite Vanoy, a Juanita je iz braka izašla s puno debljim bankovnim računom prije nego je postala gđa Jordan. U braku su dobili troje djece te je nakon razvoda skrbništvo pripalo majci. Osim toga, Juanita je dobila 168 milijuna dolara te vlasništvo nad zajedničkom nekretninom u Chicagu. Michael je nakon toga upoznao manekenku Yvette Prieto, s kojom se 2013. oženio te su i danas u braku.

Sir Paul McCartney i Heather Mills

Iako McCartneyjev razvod nije bio skup kao Jordanov, razvod zvijezde Beatlesa od supruge Mills i dalje je jedan od najskupljih razvoda slavnih ikad: McCartney je koštao gotovo 50 milijuna dolara, a kasnije je svoj brak s Mills nazvao 'svojom najvećom pogreškom u 10 godina'.

Janet Jackson i Wissam Al Mana

Krajem 2018. godine poput bombe odjeknula je vijest da se slavna pjevačica i sestra Michaela Jacksona razvodi od katarskog milijardera Wissama Al Mana. Par je 2012. godine uoči vjenčanja potpisao predbračni ugovor jer su odvjetnici Wissama Al Manne željeli osigurati bogatstvo svog klijenta. U tom ugovoru stajalo je da će pjevačica od svog supruga dobiti čak 500 milijuna dolara ako se rastanu nakon pet godina. To se i dogodilo, i to samo dva mjeseca nakon pete godišnjice braka!

Steven Spielberg i Amy Irving

Spielbergov prvi brak, s glumicom Amy Irving, trajao je samo četiri godine, ali je proizveo jedan od najskupljih razvoda u Hollywoodu. Slavnog redatelja taj je razvod koštao čak 100 milijuna dolara.

  • +4
Petra Ecclestone Izvor: Profimedia / Autor: Photographer Group/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

James Stunt i Petra Ecclestone

Nakon šest godina braka 2017. godine došao je kraj još jednoj ljubavi koja je izazvala ogromno zanimanje medija s puno sočnih detalja. Bogata nasljednica Petra Ecclestone optužila je supruga Jamesa Stunta za nasilno ponašanje i čestu konzumaciju droga. Bivši supružnici na sudu su vodili bitku za bogatstvo koje je procijenjeno na oko 70 milijardi dolara. Vlasnici su i 200 milijuna dolara vrijednog imanja u Los Angelesu te više od 100 milijuna dolara vrijedne vile u Londonu, a u njihovom je vlasništvu i vila Aarona Spellinga, koju su kupili za 80 milijuna dolara - a to im je samo dio imovine. U međuvremenu, Petra se zaručila za Sama Palmera s kojim ima kćerkicu Millie. Petrin bivši suprug James još uvijek čeka suđenje nakon što je optužen za pranje novca, krivotvorenje, ali i verbalni napad na policajca na temelju rasne diskriminacije. Nedavno se pojavila i vijest kako Petra želi promijeniti prezimena svoje djece u Ecclestone.

Roman i Irina Abramovič

Roman Abramovič, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu u središtu medijske pozornosti našao se i 2007. godine, kada se odlučio razvesti od supruge Irine. Ruski milijarder i vlasnik engleskog nogometnog kluba Chelseaja i godinu dana mlađa Irina, bivša stjuardesa, u braku su proveli 15 godina i imaju petero djece, a nakon sporazumnog raskida ona je dobila vrtoglavih 300 milijuna dolara.

Madonna i Guy Ritchie

Velika ljubav između britanskog redatelja koji potpisuje filmove poput 'Snatch', Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške', 'RocknRolla' ili 'Gospoda' i pop kraljice Madonne završila je nakon osam godina braka tijekom kojeg su dobili sina Rocca te posvojili Davida. Nakon razvoda, slavni je redatelj Guy postao bogatiji za impresivnih 80 milijuna dolara u novcu i nekretninama.

  • +3
Madonna Izvor: Profimedia / Autor: B4859 / Avalon / Profimedia

Bernie Ecclestone i Slavica Radić

Bernie i Slavica okončali su brak nakon duge 23 godine, a nakon razvoda manekenka, inače rođena Riječanka, postala je najbogatija britanska razvedenica, prema Sunday Timesu, s čak 740 milijuna funti. Supružnici su se odlučili razvesti zbog vrlo turbulentnih faza kroz koje su prolazili. Sam razvod i sudski troškovi stajali su čak 1,2 milijarde dolara. U braku su dobili dvije kćeri, Tamaru i Petru

Harrison Ford i Melissa Mathison

Slavnog glumca razlaz s bivšom suprugom Mathison 2004. poprilično je koštao. Razvod je uslijedio nakon 21 godine braka, a Melissa Mathison je izašla s popriličnim bogatstvom nakon nagodbe - vrtoglavih 85 milijuna dolara, kako je objavio Forbes.

Arnold Schwarzenegger i Maria Shriver

'Terminator' i članica klana Kennedy odlučili su se razvesti nakon 25 godina braka što je izazvalo ogromno zanimanje medija. Zahtjev za razvod podnijela je Maria nakon što je saznala da Arnold ima nezakonito dijete s njihovom domaćicom Mildred Baenom. Glumac rođen u Austriji je nakon sudske presude bivšoj supruzi trebao isplatiti 350 milijuna dolara.