POREMETIO JOJ PLANOVE

Ovo je krivac zbog kojeg Meghan Markle neće moći nositi tijaru na dan vjenčanja

07.01.2018 u 10:28

Bionic
Reading

Za razliku od njezinih prethodnica, Kate Middleton i princeze Diane, koje su na dan svog vjenčanja nosile raskošne tijare, Meghan Markle koja će s princem Harryjem uskoro stati pred oltar možda neće biti te sreće

Iako si je zarukama za princa Harryja osigurala sve što može poželiti, postoji nešto što Meghan Markle ne može imati - tijaru. Barem ne prije nego što i službeno bude dio kraljevske obitelji. To znači da će 19. svibnja, kada je zakazano kraljevsko vjenčanje, Meghan prošetati u vjenčanici bez tijare na glavi.

Krivac zbog kojeg zvijezda 'Suitsa' neće izgledati poput princeze na svoj veliki dan je kraljevski kodeks odijevanja. Diana Mather, viša savjetnica za poznavanje engleskih manira ispričala je za BBC kako je kraljevski kodeks odijevanja rezerviran i striktan kada je riječ o udanim ženama i članicama kraljevske obitelji.

Kada i ako će nositi tijaru, to će se dogoditi u točno određeno doba dana. 'Tradicionalno pravilo  je da se šeširi nikada ne nose unutar palače nakon 18 sati, jer se u to doba kraljevske dame presvlače u večernje haljine, a s njima dolazi kraljevski nakit i tijare. Svjetlucavi dijamanti i tijare ne nose se tijekom dana, a samo udane žene smiju nositi tijare', dodaje Mather.

Drugi razlog zbog kojeg žene na kraljevskom dvoru nose tijaru je kako bi se lakše prepoznao njihov bračni status. Stručnjak za protokol, Grant Harrold, poznat kao kraljevski batler, dodao je: 'Za udane žene tijara je simbol njihova bračnog statusa te ukazuje na to da su zauzete i ne traže ženika. Za muškarce je to jasan znak da se ne pokušavaju udvarati zauzetoj ženi'.

Iako je kraljevski kodeks odijevanja jasan, špekulira se kako bi Meghan Markle mogla prekršiti ovo pravilo, bude li joj to dozvoljeno. U tom bi slučaju američka glumica mogla odabrati tijaru princeze Diane, koju je princeza nosila kada se udala za Harryjevog oca, princa Charlesa.

Vjenčanje princeze Diane i princa Charlesa Autor: ThamesTv / YouTube

'Meghan će imati pristup kraljevskoj kolekciji nakita, a to će joj osigurati sama kraljica. Može odabrati nešto prigodno, a moguće je da će se odlučiti i za tijaru Spencer, koja je dio nasljedstva princa Harryja te koju je Diana nosila na dan svog vjenčanja', ističe Mather.

Obzirom da je princ Harry bio izrazito vezan uz svoju majku, te je dao izraditi zaručnički prsten za Meghan od dijamanata iz Dianine kolekcije kako bi ona bila dio njihovog bračnog putovanja, velika je mogućnost da će sam princ izraziti želju da njegova buduća supruga na dan vjenčanja nosi nakit koji je pripadao princezi Diani, a možda čak i tijaru.

Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Tportal.hr/Mihaela Maras

U kraljevskoj kolekciji nalazi se i the Lover's Knot tiara (tijara Ljubavni čvor), najdraža Dianina tijara, koju je Kate Middleton nosila svega četiri puta otkako je ženidbom za princa Williama 2011. postala vojvotkinja od Cambridgea.

Budućoj vojvotkinji od Sussexa i princu Harryju ovo ne bi bio prvi put da se ne drže tradicije. Ne samo da su zajedno proveli Božić, što se krši s kraljevskim pravilama, već imaju tendenciju pokazivati nježnosti u javnosti, što je ranije bila prava rijetkost kada je riječ o kraljevskoj obitelji. Stoga nije isključivo da će par prekinuti i kraljevsku tradiciju vezanu uz nošenje tijare.

Vjenčanje princa Williama i Kate Middleton Autor: The Royal Family / YouTube

Osim šuškanja o tijari, kruže glasine o Meghaninom i Harryjevom budućem prezimenu. Iako kraljevska obitelj uglavnom nema prezime, mlađi članovi obitelji imaju mogućnost izabrati žele li uzeti prezime. Pri upisivanju u maticu vjenčanih, pretpostavlja se da će princ i glumica koristiti prezime Mountbatten-Windsor, koje je spoj prezimena kraljice Elizabete II i njezina supruga, princa Filipa.

Isto prezime u knjigu vjenčanih su upisali princeza Anne te grof Edward i princ Andrew, dok Charles nije upisao nikakvo prezime nakon vjenčanja. Princ William želio je da taj podatak ostane nedostupan za javnost, a možda isto učini i princ Harry.

  • +9
Meghan Markle Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia