spojili ugodno s korisnim

Ovi poznati pjevači uče druge pjevati - gdje, kada i kako?

19.05.2017 u 13:04

Bionic
Reading

Mnoge poznate pjevačke zvijezde odlučile su znanje i iskustvo stečeno kroz svoje uspješne karijere nesebično podijeliti s onima koje bi htjeli podučiti svladavanju osnovnih tehnika pjevanja. Emilija Kokić, Ivana Husar Mlinac i Ivana Banfić samo su neki od onih koji su uspješno vode škole pjevanja

Emilija Kokić otvorila je školu pjevanja 2012. godine u Narodnom sveučilištu Dubrava. Pjevanju podučava školsku djecu, studente i odrasle, a dolaze joj i poznati pjevači koji žele razvijati glas ili održavati vokalnu kondiciju.

'Jako sam nestrpljiva upoznati nove polaznike. Simpatični su mi sa svakakvim pitanjima, najbolje je: 'Mogu li u mjesec dana savladati tehniku pjevanja?' Možda mi koji smo učili i bavili se svojim glasom godinama nismo baš talentirani kad nismo uspjeli sve savladati u mjesec dana', izjavila je pjevačica.

Najvažnije joj je da kod svojih polaznika vidi da imaju volju, strast, želju za učenjem i da su posvećeni tome što rade, a  svojim polaznicima zahvaljuje, kaže, što su joj svojim uspjesima i napredovanjem u pjevanju napunili srce.

'Sretna sam kad ljudi uspiju nadići svoje prepreke i kada vidim radost i čuđenje na njihovim licima kada otpjevaju nešto što im se činilo nemogućim. U podučavanju i radu s ljudima stvarno ima nešto plemenito', kaže pjevačica.

Iako se u posljednje vrijeme sve više otvaraju razne pjevačke škole, Emilija se ne boji konkurencije i podržava svoje kolege. Tako je podržala i svoju kolegicu Ivanu Banfić. Savjetovala joj je na što treba obratiti pozornost u radu s ljudima.

Jedna od najpoznatijih i najdugovječnijih pjevačkih škola je ona koju su u rujnu 2011. godine osnovale divasica Ivana Husar Mlinac i Martina Tomčić Moskaljov. Ivana, članica nekadašnjeg vrlo popularnog pop kvarteta Divas, djevojačke godine provela je u pjevačkom zboru 'Zvjezdice' pod ravnanjem maestra Zdravka Šljivca. Dvije godine starija Martina je operna pjevačica mezzosopranistica koja je diplomirala na Univerzitetu za glazbu u Grazu, a javnosti je najpoznatija kao najstroža članica TV showa 'Zvijezde pjevaju'.

Kroz njihovu školu prošli su brojni polaznici koji su oduševljeni znanjem koje su stekli u Husar & Tomčić školi pjevanja. Ivana i Martina posljednjih godina intenzivno se bave vokalnim supervizorstvom i glazbenom produkcijom u showu 'Tvoje lice zvuči poznato' Nove TV.

'Škola je trebala biti dodatni posao, kako se to kod nas popularno kaže 'drugi posao'. U početnoj ideji zamišljena kao ektstenzija našim pjevačkim karijerama, budući da smo obje htjele provoditi više vremena sa svojom djecom. S vremenom je laganim koracima zauzela prvo mjesto u hijerarhiji poslova, budući da su zajtjevi i ambicije bili sve veći, a Martina i ja vođenje naše škole smatramo poslom iz snova. Jednako me vesele talentirani i manje talentirani, oni koji u penziji pjevaju samo za sebe, znači različiti profili djece i odraslih. Škola iz godine u godinu djeluje kroz sve više djelatnosti i trudit ćemo se kroz njih utjecati na budućnost mladih', ispričala nam je Ivana Husar Mlinac.

Jedan od naših ponajboljih vokalista Jacques Houdek držao je seminare 'Premium Vocal Perfomance Master Class' na MPA akademiji. Kako je tada izjavio, bila mu je čast otkriti polaznicima slatke tajne pjevačkog zanata, približiti im tehnike disanja i pravilnog pjevanja.

Pjevačica Ivana Banfić najmlađa je u poslu s pjevačkim školama. Ona je 2015. godine u Velikoj Gorici otvorila Glazbenu kuću Banfić. Okupila je tim profesionalaca, diplomiranih akademski školovanih pedagoga i profesora, glazbenika s dugogodišnjim iskustvom na sceni i iskustvom rada s djecom i mladima.

'U dvije godine kroz moju školu prošlo je stotinjak polaznika od 3 do 40 godina. Jako sam zadovoljna, sad je kraj godine pa pripremamo završni nastup, a upisi za novu sezonu su u rujnu. Na jesen nam je u planu otvaranje podružnice u Dubrovniku jer tamo nema takve škole, a ima hrpa djece koja bi voljela naučiti pjevati. Pozvani smo od Nove TV na  predaudiciju u showu Supertalent. Snimamo i autorsku pjesmu 'Matematika', a do sada smo već snimili dvije', ispričala nam je Ivana Banfić.

Osim nje, u školi je još dvoje predavača i nekoliko vanjskih suradnika.

'Ubrzo mislim proširiti školu na učenje sviranja gitare, klavijatura i udaraljki. Cilj mi je jednog dana pretvoriti školu u pravu, glazbenu osnovnu školu', pohvalila se pjevačica. Škola pjevanja Glazbena kuća Banfić uz sve to u Grožnjanu sredinom lipnja ima sedmodnevnu radioncu 'Oslobodi svoj Glas, Tijelo I Duh i Budi Tko Jesi'.