KRALJICA ELIZABETA II

Ovako Britanci obilježavaju godišnjicu smrti najdugovječnije monarhinje

08.09.2023 u 17:36

Bionic
Reading

Godinu dana nakon smrti kraljice Elizabete II. i njegovog dolaska na prijestolje, kralj Charles III. bio je na molitvi, a topovska paljba odjeknula je diljem Ujedinjenog Kraljevstva obilježavajući povijesnu prekretnicu u toj zemlji

Nikakva javna događanja nisu planirana na obljetnicu smrti kraljice Elizabete II koja je preminula u 96. godini 8. rujna 2022. u svojem dvorcu Balmoral u Škotskoj, gdje je tradicionalno provodila ljeta.

Ujutro su njezin nasljednik Charles III. i njegova supruga kraljica Camilla, koji trenutno borave u Balmoralu, otišli u malu župnu crkvu Chratie Kirk, gdje kraljevska obitelj ima svoje običaje od vremena kraljice Viktorije.

Prisustvovali su molitvi i razmijenili poneku riječ s ljudima s imanja koja se nalaze oko crkve.

'Danas je tužan dan', rekao je za agenciju France presse Ross Nichol, 22-godišnji student koji je bio pred crkvom, a i prošle je godine gledao prolazak pogrebne povorke.

  • +7
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Stephen Lock / Zuma Press / Profimedia

'Ona je učinila puno dobrih stvari i zauzimala važno mjesto u svijetu', rekla je Nicole Hoppe, turistkinja iz Muenchena.

Charles III. je uputio kratku poruku javnosti u kojoj je zahvalio na podršci i odao počast svojoj majci: 'S velikom ljubavlju se sjećamo njezinog dugog života, njezine predane službe i svega onoga što je predstavljala za mnoge od nas'.

Harry u Windsoru

'Nedostajete nam svima', napisali su princ William, nasljednik krune, i njegova supruga Kate na bivšem Twitteru, odnosno X-u, pozdravljajući  'izniman život' i 'naslijeđe' koje je ostavila kraljica.

Omiljeni par prisustvovao je kratkoj privatnoj misi u katedrali St. Davids u Walesu, ispred koje su se okupili deseci ljudi kako bi ih pozdravili. Princ Harry, koji je trenutno u Ujedinjenom Kraljevstvu radi dobrotvorne akcije, viđen je kako izlazi iz kapelice Svetog Jurja u dvorcu Windsor gdje je kraljica pokopana. Prva godišnjica smrti kraljice neće biti povod za pomirenje između vojvode od Sussexa, koji sada živi u Kaliforniji sa suprugom Meghan i njihovo dvoje djece, i ostatka kraljevske obitelji.

U podne su se oglasili topovi iz Hyde Parka i s  londonskog Towera te u Belfastu i Edinburghu, a oglasila su se i zvona Westminsterske opatije. Posjetitelji su došli ostaviti bukete cvijeća ispred vrata Buckinghamske palače.

Upravo je ondje prije godinu dana krajem poslijepodneva na pola koplja spuštena zastava čime je okupljenom mnoštvu objavljena smrt suverena čija je popularnost daleko nadmašivala granice Velike Britanije.

Započelo je razdoblje nacionalne žalosti tijekom kojega su stotine tisuća Britanaca čekale desetke sati kako bi prošli uz kraljičin lijes.

Vlada je prije nekoliko dana objavila da će plan za 'trajni spomenik' biti predstavljen 2026., na stotu obljetnicu rođenja Elizabete II.

Kralj Charles III. je u godinu dana nakon smrti svoje majke imenovao premijera Rishija Sunaka, održao svoj prvi božićni govor a krajem rujna bio u prvom državnom posjetu inozemstvu, Njemačkoj. Primao je šefove država, među ostalima američkog predsjednika Joea Bidena i ukrajinskog Volodimira Zelenskog.

Iako je manje popularan nego što je bila Elizabeta II., nedavna anketa YouGov-a pokazala je da 59 posto Britanaca vjeruje da kralj radi 'dobar posao', u usporedbi sa 17 posto koji misle suprotno.