Tužan dan

Ovaj put je istina: U 87. godini preminuo Jerry Lee Lewis

28.10.2022 u 19:07

Bionic
Reading

U srijedu 26. listopada portal TMZ je objavio priču u kojoj su tvrdili da je Jerry Lee Lewis preminuo nakon bolesti, u svom domu u Memphisu, no, ubrzo nakon što je vijest objavljena, stigao je demanti. Danas je potvrđena vijest da je neukrotivi pionir rock'n'rolla preminuo u svom domu u Desoto Countyju, Mississippi, uz svoju sedmu suprugom Judith Coghlan

Jerry Lee Lewis se smatra jednim od začetnika rock'n'rolla. Magazin Rolling Stone uvrstio ga je među 100 najboljih izvođača svih vremena. Proslavio kasnih 1950-ih s pjesmama 'Whole Lotta Shakin' Goin On', 'Great Balls Of Fire', 'Breathless' i 'High School Confidential'.

Početkom listopada Lewis je primljen u Kuću slavnih country glazbe, ali je u trenutku ceremonije prijema imao gripu zbog čega je umjesto njega priznanje preuzeo Kris Kristofferson. 'Postojao je rockabilly. Postojao je Elvis. Ali nije bilo čistog rock 'n' rolla prije nego što se Jerry Lee Lewis pojavio', izjavio je o sebi svojedobno.

  • +3
Jerry Lee Lewis Izvor: EPA / Autor: UWE ANSPACH

Rođen 29. rujna 1935. u Ferridayu u Louisiani, Lewis je odrastao u siromaštvu, kod kuće je prve glazbene utjecaje upijao preko swing i country ploča, ali i tako da se ušuljavao u lokalne klubove u kojima su svirale legende Ray Charles i B. B. King. Klavir je počeo svirati s osam godina, a njegov je založio njihovu farmu kako bi mu kupio instrument. Stariji rođak ubrzo ga je naučio boogie-woogie stilu.

Život mu se posve promijenio kada su se on i njegov otac odvezli do Sun Recordsa u Memphisu gdje je prve snimke već napravio mladi Elvis Presley. Snimio je nekoliko country pjesama, no kad je vlasnik studija Sam Philips kakvu energiju isijava, preporučio mu je da se okrene rock and rollu. Lewis je otpjevao 'Whole Lotta Shakin' Goin' On'. Objavljena početkom 1957., pjesma je eksplodirala, a uskoro je snimio i 'Great Balls of Fire' Otisa Blackwella kada je legenda rođena.

Pod nadimkom 'ubojic'a, opisan je kao 'prvi veliki divlji čovjek rock n' rolla i jedan od najutjecajnijih pijanista 20. stoljeća'. Svojedobno su ga Mick Jagger i Paul McCartney naveli kao svoju inspiraciju, a Elvis Presley jednom je izjavio da bi, kad bi mogao svirati klavir kao on, prestao pjevati.

Do jučer je Lewis bio posljednji preživjeli član Million Dollar Quarteta Sun Recordsa i sudionik albuma 'Class of '55', koji je uključivao Johnnyja Casha, Carla Perkinsa, Roya Orbisona i Elvisa Presleya. Album 'Last Man Standing' kojeg je snimio u 71. godini života 2006. s preko milijun prodanih primjeraka, njegov najkomercijalni album. Posljednji album objavio je 2014. godine.

Kad je o ženama riječ, ostao je zauvijek obilježen činjenicom da je 1957. godine oženio svoju 13-godišnju nećakinju Myru Gale Brown, što je i u to doba izazvalo javnu sablazan. U to vrijeme bio je braku s drugom suprugom Jane. Myra je tad imala 13, a Jerry 23 godine. Zbog skandala radijske postaje nisu htjele puštati njegove pjesme. Nakon što su se 1970. rastali, počeo je piti i uživti droge. Iz sedam brakova Jerry je dobio sedmero djece, od kojih je dvoje umrlo nesretnim slučajem.

Izvor: Društvene mreže