NEDJELJOM U 2

Otokar Levaj: 'Nisam nikad mislio da ću glumom promijeniti svijet, gledao sam na glumu kao na posao'

07.07.2019 u 15:04

Bionic
Reading

Od 10. godine znao je da će biti glumac, a prvi je njegov talent primijetio Ratko Marinković. Većina ga pamti po ulozi u filmu i seriji 'Duga mračna noć' te u serijama 'Smogovci' i 'Ne daj se Floki', a njegova najodigranija kazališna predstava je 'Probudi se Kato'. U intervjuu za emisiju Nedjeljom u 2' Levaj je progovorio o svojoj bogatoj karijeri, o tome tko je veći glumac, Pero Kvrgić ili Fabijan Šovagović te kako izgleda njegov današnji život na Floridi

Nakon što je diplomirao glumi na Akademiji, postao je član kazališta Komedija već 1977. godine. Osim u kazalištu Komedija, Levaj je radio i u Zagrebačkom Kazalištu Mladih. Prije toga, glumom se profesionalno počeo baviti već 1968. godine, a svoju prvu filmsku ulogu ostvario je 1969. godine kada je glumio u filmu 'Ratnici i bosonogi'.

'Nisam nikad mislio da ću glumom promijeniti svijet, gledao sam na glumu kao na posao', rekao je Levaj koji je otkrio kako nema problem s time da li će ga ili neće ljudi na cesti prepoznati, ispričavši i jednu smiješnu anegdotu kada ga je jedan dječak na putu prema more zamijenio s Reljom Bašićem.

'Biti glumac znači pobjeći od vlastitog života', rekao je glumac koji priznaje kako mu se neke prijašnje uloge često uvuku u glavu pa nerijetko na sličan način interpretira nadolazeće slične uloge. Dobar primjer možda su uloge svećenika koje je odigrao u čak tri serije - 'Ljubav u zaleđu', 'Obični ljudi' i 'Ponos Ratkajevih'.

U seriji 'Stipe u gostima' glumio je majstora 2012. godine, kao i u 'Larinom izboru'. U seriji 'Crno-bijeli svijet' glumio je Dedu 2015. godine. Ipak, značajniju je ulogu ostvario u hrvatskom filmu i seriji 'Duga mračna noć'.

Malo tko zna da je u jednoj od svojih predstava utjelovio Vladimira Šeksa, a na pitanje što misli o glumcima u politici odgovara kako se naši glumci nisu iskazali kao političari.

Otokar Levaj Izvor: Cropix / Autor: Mario Todoric / CROPIX

Prva mladenačka ljubav Otokara Levaja bila je njegova srednjoškolska ljubav Dunja Bedenko. Nakon toga životni putevi su im se razišli, a on je upoznao Elenu Hristovu s kojom je 1969. godine ušao u brak. S ovom opernom pjevačicom Otokar ima kćer Elu. Brak je potrajao osam godina, a onda je upoznao kostimografkinju i akademsku slikaricu Rutu Knežević s kojom je proveo zajedničkih 30 godina života, sve do njezine smrti.

Prije četiri godine život je Levaju i Dunju ponovno spojio. S Dunjom se odlučio oženiti po treći put te je preselio k njoj na Floridu.

Za Floridu kaže da je mirna i potpuno drugačija od ostalih dijelova Amerike gdje je puno opasnije za živjeti. Da bi preselio na Floridu morao je proći određene zdravstvene kontrole koje mora ponavljati svakih šest mjeseci. Na svu sreću, dobru genetiku je pokupio od svoje majke pa ni sada u 76. godini nema problema sa zdravljem.

Među vrhunske hrvatske glumice izdvaja Lelu Margitić, Zrinku Cvitešić, Almu Pricu te pokojne Mariju Kohn i Nelu Eržišnik, a najbolji glumci za njega su Pavle Vuisić, Fabijan Šovagović i daleko najbolji Pero Kvrgić, dok Borisa Buzančića izdvaja kao najvećeg zavodnika među glumcima.

Pojedini glumci ostanu upamćeni samo po jednoj ulozi, kao primjerice Mustafa Nadarević po ulozi Izeta Fazlinovića. To je, kako kaže Levaj, 'cijena koju glumac mora platiti jer se od nečega mora živjeti'.

2010. godine, prije nego će se ponovno povezati s Dunjom, preselio na more, podigao kat kuće i napravio apartmane koje je ostavio svojim sinovima, a na pitanje hoće li se ikad vratiti u Hrvatsku, odgovara: 'kada odem u penziju'.