strogi uvjeti

Opaka prva dama: Brigitte Macron na udaru kritika

05.01.2018 u 07:21

Bionic
Reading

Kao i svaka predsjednička obitelj u svijetu, tako i francuska ima cijelu gardu tjelohranitelja koji se brinu o njihovoj sigurnosti. No čini se kako je Brigitte Macron, supruga francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, malo pretjerala sa svojim zahtjevima pa se osoblje požalilo na ekstremno teške uvjete u kojima rade

Francusku trese skandal koji je potaknuo jedan od zaštitara predsjedničke obitelji, a u ulozi glavnog krivca našla se upravo aktualna prva dama Brigitte Macron. 

Supruga francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u mnogim je dosadašnjim protokolarnim pitanjima pokazala kako se smatra izuzetno bitnom karikom nove vlasti, pa joj nije bio problem prekršiti i neka dosadašnja pravila, a to je naišlo na osude policijskih snaga iz cijele države.

U svim svojim pojavljivanjima u javnosti s predsjednikom uvijek dotjerana prva dama stoji pored njega, a po protokolu i pravilima trebala bi zauzeti poziciju iza njega. Zbog toga su je mnogi podrugljivo prozvali 'novom kraljicom Francuske'.

'Žena ne mora stajati iza muža', izjavila je 64-godišnjakinja u radijskom intervjuu, a neki su je Francuzi na društvenim mrežama nakon toga počeli uspoređivati s Marijom Antoanetom, posljednjom francuskom kraljicom prije revolucije.

'Ona i Emmmanuel Macron su par, odnosno dio moderne unije, u kojoj se žena nalazi na istom nivou kao i muškarac', objasnio je spornu situaciju Tristan Bromet, tajnik kontroverzne prve dame, i time oduševio more žena koje su Brigitte poslale pisma podrške zbog ravnopravnosti za koju se zalaže.

  • +4
Brigitte Macron Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No u centru novog skandala našla se zbog svojih strogih naredbi koje zadaje osiguranju, ne mareći pritom za nehumane uvjete u kojima se zateklo.

Naime ovih dana jedan član predsjedničke zaštite javno je objavio svoja negativna iskustva s Brigitte Macron.

Prilikom svoje standardne 24-satne smjene čuvanja vikendice predsjedničkog para, koja se nalazi na sjeveru Francuske, u odmaralištu Le Touquet, stražar se zbog izvanrednih vremenskih uvjeta i velike oluje sklonio u automobil. Zbog toga je navodno uslijedila kazna, što je izazvalo pobunu cijelog osiguranja.

  • +6
Brigitte i Emmanuel Macron u Le Touquetu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pripadnici straže iznijeli su tada u javnost kako rade u nehumanim uvjetima i da zahtijevaju izgradnju zaštitarske kućice ili nekog oblika skloništa s obzirom na to da je vremenska prognoza ove zime u toj pokrajini zaista nepovoljna.

Udruženje policijskih snaga uputilo je apel predsjedniku da se nešto promijeni po tom pitanju. 

'Zbog higijene i sigurnosti, kao i izbjegavanja ovakvih problema u budućnosti, hitno tražimo instalaciju kabine na zapovjednim mjestima, kao i privremenog skloništa za policijske službe koje će im pružiti tople i suhe uvjete rada', stoji u pismu upućenom francuskim vlastima. 

Predsjednik, kao i ostatak vlasti, još uvijek se nije oglasio o ovom problemu i prijedlogu rješenja. 

  • +13
Brigitte Macron Izvor: Profimedia / Autor: profimedia

Spomenuta vikendica u vlasništvu je prve dame, a pripala joj je nakon razvoda od prvog supruga, bankara Andrea Louisa Auzierea. U istom je mjestu 2007. godine održana i ceremonija vjenčanja Brigitte i Emmanuela Macrona te predsjednički par rado ljetuje u tom elitnom francuskom okupljalištu.