COACHELLA JE TEK POČETAK

O njoj se naveliko govori: Brazilsku senzaciju Anittu nazivaju nasljednicom Shakire, a sad je spremna pokoriti svjetsku glazbenu scenu

19.04.2022 u 06:43

Bionic
Reading

Glazbom se bavi već cijelo desetljeće, a sada je Anitta spremna za ono na čemu radi od samog početka snimajući pjesme i na engleskom - proboj na svjetsku glazbenu scenu. Kolege u Brazilu odavno su joj najveći vjetar u leđa, njezin talent prepoznala je i Miley Cyrus, čija je bila gošća na koncertu, a nakon nastupa na Coachelli, čini se da će vatrenoj Anitti samo nebo biti granica

Kada je 2013. izdala pjesmuMeiga e Abusada’, vjerojatno nije bila ni sama svjesna toga da će je upravo ona katapultirati na vrhove top ljestvica i osigurati joj nevjerojatnu slavu. Tome se definitivno nije nadala jer je, kako je već mnogo puta istaknula, po prirodi izuzetno pesimistična osoba. ‘Odrastajući, moj je otac uvijek govorio da smo siromašni i da ne mogu biti umjetnica. Mislio je da će mi trebati plan B.’

No oca, ali i sebe, iznenadila kada je s 20 godina izdala prvi album nakon kojeg je postala jedna od najvećih brazilskih zvijezda.

Koliko je vole u njezinoj domovini, govori i podatak da je upravo ona pjevala na otvaranju Olimpijskih igara 2016. u Rio de Janeiru, a o broju nominacija za latinsku verziju Grammyja nećemo ni govoriti. Njezin put nije bio nimalo lagan, a sada je napokon tamo gdje je oduvijek sanjala da će biti.

  • +16
Anitta Izvor: Profimedia / Autor: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Umjetničkog imena Anitta, pjevačica je rođena kao Larisa de Macedo Machado u Rio de Janeiru 30. ožujka 1993. godine kao mlađa kći Miriam i Maura Machada. Njezin brat Renan Machado danas je umjetnički producent, a majka je odgajala dvoje djece sama u siromašnom kvartu Honorio Gurgel.

Anittin talent prepoznat je u najranijoj dobi, kada je kao osmogodišnjakinja pjevala u crkvenom zboru crkve sv. Lucije u Rio de Janeiru, i to na nagovor bake i djeda po majčinoj strani. Kada je imala 11 godina, uz dopuštenje obitelji, odlučila je naučiti engleski jezik pa je upisala školu, a naknadno je uzimala i satove plesa. Sa samo 16 godina završila je tečaj za tajnicu, a godinu kasnije odlučila je ostvariti svoj san i postati pjevačicom. Iste godine osvojila je nagradu 'Revelation of Music’.

Anitta - Envolver [Official Music Video] Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Pjevala je i u favelama Rio de Janeira, a uspjeh ju je vodio po cijeloj Južnoj Americi te je zahvaljujući hitovima na španjolskom postala zvijezda, rame uz rame s J Balvinom i Malumom. Svoje umjetničko ime odabrala je inspirirana likom iz brazilske hit serije Presenca de Anita’ jer je, kako je rekla, glavna junakinja bila seksi, ali ne i vulgarna, te je bila istodobno djevojka i žena.

‘Svaki dan bila je drugačija. Mogla je biti romantična, senzualna, pametna i luda i sve to u istom trenutku. Muškarci su oduvijek željeli definirati žene i smjestiti ih u kućice ‘za udaju’, ‘za izlaske’ i slično. No ja mogu biti sve to’, rekla je Anitta te je isprva pjevala funk cariocu i baile funk, vibrantni ritam koji se proširio Rio de Janeirom 80-ih godina među radničkom klasom i pretežno crnačkom populacijom.

Isprva je, priznaje, gnjavila svakog koga bi stigla i molila da pjeva na raznim događanjima, ali i na zabranjenim okupljanjima. Riječ je o proibidama koje su se odvijale početkom 2000-ih, a policija je smatrala da su takva događanja leglo za nasilje bandi i počela je uz silu gasiti ih po favelama Rio de Janeira, sve pod krinkom da je to potrebno za javnu sigurnost.

Američko tržište za nju je tek još jedna stepenica u karijeri, zadnja granica koju mora srušiti. To bi se moglo dogoditi nakon nastupa na popularnoj Coachelli, jer je angažirana na oba vikenda poznatog glazbenog festivala, a uz sve to svjetlo dana napokon je ugledao njezin novi album ‘Versions of Me’ snimljen na čak tri jezika - engleskom, španjolskom i portugalskom - ujedno njezin prvi otkako je 2021. potpisala za Warner Records.

Anitta - Girl From Rio (Official Music Video) Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Budući da do sada niti jedna brazilska pjevačica nije postala zvijezda u Americi, Anittin tim i izdavačka kuća rade sve kako bi se to napokon ostvarilo, a čini se da su na dobrom putu da im uspije. I ona sama svjesna je toga da je za uspjeh potrebno vremena: ‘Glavna su stvar strpljenje i upornost. Sve treba raditi korak po korak’, kaže Anitta te je ostvarila suradnju i s frontmenom One Republica, Ryanom Tedderom, a koji je pak napisao hitove za Beyonce i Taylor Swift.

Upravo on izvršni je producent Anittinog projekta i za nju ima samo riječi hvale, opisujući je kao radnika s kakvim nikada nije radio. Ono na što ‘pucaju’ iz njezine izdavačke kuće nešto je na tragu Shakire.

Glazbenica je i sama svjesna toga da je možda, kada je riječ o poslu, nekada i prevelika perfekcionistica pa je da bude savršena u izgovoru, osobito engleskog jezika, ali i kako bi uklonila naglasak, godinama radila sa stručnjakom za govor. Uvjerena da ne bi smetalo i da pjeva na engleskom s jakim naglaskom, priznaje da su je na sastancima, kada bi sporije govorila, mnogi manje cijenili. Oni su priznali sve kada sam ja to prva napravila’, rekla je Anitta i dodala kako joj je scena kada je njezin tjelohranitelj morao naganjati nepoznatu osobu koja ju je snimila kako se ljubi s drugom ženom na nekoj zabavi bila presudna.

‘Mama je znala od moje 13. godine da se ljubim s djevojkama, zašto bih se onda zamarala time što drugi misle?’ izjavila je pjevačica, čiji su pokreti iz pjesme ‘Envolver’ postali hit na TikToku, a to je ujedno prva skladba nekog brazilskog izvođača koja je došla na top 10 Spotifyeve globalne liste.

‘Neću previše razmišljati o tim stvarima. Znam što želim raditi i ako sve ispadne kako želim, super, ako ne, opet dobro. Postigla sam puno više nego što sam ikada mislila da ću postići. Da zaspem sada i probudim se kada napunim 40, još uvijek bih se osjećala kao da sam napravila sve što sam naumila.’