TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Novi voditelji središnjeg Dnevnika: Stipi Alfieru potrebne su vježbe govora

23.09.2013 u 09:35

Bionic
Reading

Hrvatska je televizija s jesenskom shemom u svoje glavne informativne emisije (podnevni Dnevnik, središnji Dnevnik i Dnevnik 3) uvela neke nove voditelje/urednike. Jedan je od njih Stipe Alfier, kojemu najavljivanje vijesti pred kamerama - barem se tako čini nakon prvih nekoliko nastupa - nikako ne ide

Stipe Alfier možda nije loš novinar ni urednik, no prema prvim nastupima u središnjem Dnevniku HRT-a čini se da mu uloga govoreće glave koja najavljuje vijesti iz studija ama baš nikako ne leži. Izrazito monotonog glasa, čudnovatih i nelogičnih pauza te naglasaka u tekstu koji bolno očito čita s blesimetra i s problemima prilikom izgovora jednostavnih riječi kao što su 'Njemačka' ili 'Angela Merkel' djeluje kao osoba ozbiljno satrta tremom ili kao netko tko se nije dovoljno posvetio silno mu potrebnim govornim vježbama.

Budući da se ne sjećam je li Stipe A. ikada sudjelovao u nekim HTV-ovskim internim borbama za vlast, utjecaj, popularnost i vrijeme provedeno u eteru (a i tko bi to više pratio), ne bih, kao brojni kuloarski 'znalci' nagađala da postoje nekakvi mutni razlozi iz kojih je dotični dospio do središnjeg Dnevnika, ali činjenica jest da nije baš potpuno jasno kako je i zašto onamo postavljen. Moguće je da netko na HTV-u ne zna prepoznati kada je netko, iako možda okej novinar, loš u ulozi voditelja, a moguće je i da su javnotelevizijskim dnevničarima kriteriji toliko pali da sada prolaze čak i face koje nemaju daha normalnim tonom i s razmjernom tečnošću izgovoriti jednu rečenicu. Bolje da i ne počinjem o tome da je stalno roštiljanje voditelja glavnih informativnih emisija samo po sebi loše jer svugdje se na svijetu - osim očito na Prisavlju - zna da gledatelji traže nekoga pouzdanog, poznatog i osobu na koju su navikli, a ne da im se svakih pola godine pred nosom u sedam i pol navečer nacrta netko koga uglavnom ne poznaju. I tko će, povrh svega toga, ako se nešto ne promijeni, uskoro pasti na nos ako mu na blesimetar dođe neka kompliciranija rečenica ili ako se - sačuvajbože - nešto dogodi u N'Djameni.