KRALJEVSKA OBITELJ

Novi problemi: Hoće li princ Harry na kraju sam morati platiti milijun funti?

16.04.2024 u 18:04

Bionic
Reading

Princu Harryju naloženo je da nadoknadi poreznim obveznicima novac nakon što je izgubio bitku na Visokom sudu s britanskim ministarstvom unutarnjih poslova zbog smanjenja njegove policijske zaštite

Pred princem Harryjem sad je novi problem koji mora riješiti što prije.

Naime mlađi sin kralja Charlesa III suočava se s računom od milijun funti nakon što je izgubio bitku na Visokom sudu s ministarstvom unutarnjih poslova zbog smanjenja njegove policijske zaštite kad su on i Meghan napustili kraljevsku obitelj.

Harry će morati podmiriti račun od oko milijun funti kada se u obzir uzmu njegovi pravni troškovi, pišu britanski mediji.

Sudac je odbio ponudu da prepolovi iznos koji je morao platiti rekavši da je vojvoda od Sussexa 'potpuno izgubio' svoju tužbu. Sir Peter Lane također je odbacio vojvodin zahtjev za žalbu na presudu, opisujući dio nje kao 'iskreno beznadan'.

  • +4
Meghan Markle i princ Harry Izvor: Profimedia / Autor: Yaroslav Sabitov / PA Images / Profimedia

Harry, koji je prije rekao da će podnijeti žalbu na slučaj, još uvijek se može obratiti izravno Žalbenom sudu ako ga želi nastaviti. Presuda je još jedan pravni udarac vojvodi nakon što je u veljači izgubio dvogodišnju bitku s uredom unutarnjih poslova. Harry je tužio ministarstvo unutarnjih poslova jer više nije dobio 'isti stupanj' zaštite nakon što su on i Meghan napustili kraljevsku obitelj i Veliku Britaniju u siječnju 2020.

Usporedio je opasnosti za njega i njegovu obitelj s rizicima s kojima se suočila njegova majka, princeza Diana, prije smrti 1997. dok su je lovili paparazzi.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova potrošilo je više od 500.000 funti javnog novca u ovom slučaju. Nakon što je izgubio, Harryjevi odvjetnici tvrdili su u podnescima da on ne bi trebao snositi više od polovice javnih sudskih troškova. No sudac je presudio drugačije.

Složio se s Harryjevim odvjetnicima da je ministarstvo unutarnjih poslova počinilo određena kršenja pravnih pravila, ali je rekao da to 'nije promijenilo činjenicu da je tužitelj potpuno izgubio'.

Sudac je naredio vojvodi da plati 90 posto javnog računa. Točan iznos nije naveden.

No brojke objavljene putem zahtjeva za slobodu informacija prije nekoliko tjedana otkrile su da je vlada do sada potrošila 514.128 funti, uključujući više od 180.000 funti na odvjetnike, 320.000 funti na odvjetnike u pravnom odjelu i 2300 funti na sudske pristojbe. Harryjevi vlastiti pravni troškovi nisu otkriveni, ali mogli bi biti slični.

Sudac je također odbio Harryjev zahtjev za dopuštenjem za žalbu, rekavši da je njegov zahtjev 'uvelike rekapitulacija' slučaja koji je već izgubio.

Rekao je da 'nema uvjerljivih razloga' da se dopusti nastavak žalbe i samo zato što se slučaj odnosi na 'zaštitu života' Harryju ne daje uvjerljiv razlog, jer bi inače 'bio ogroman broj' žalbi na imigracijskim sudovima, prema Konvenciji o izbjeglicama. Nakon prethodne presude u veljači, glasnogovornik vojvode rekao je da namjerava osporiti presudu, dodajući da se Harry 'nada da će dobiti pravdu od žalbenog suda'. Princ Harry i dalje inzistira na tome da ga povlačenje zajamčene policijske zaštite čini ranjivim prilikom posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu.

Dužan je dati obavijest 30 dana unaprijed o svim planovima putovanja kako bi se svaki posjet mogao ocijeniti je li siguran. Izvori bliski njemu citirani su kako kažu da se ne želi vratiti s Meghan ili njihovom djecom bez razine sigurnosti za koju smatra da je trebaju. Harry je dobio 10 posto popusta na svoje pravne troškove nakon što je sudac kaznio vladu zbog kašnjenja u dostavljanju ključnih dokumenata o radu Raveca.

Ravec je, naime, izvršni odbor za zaštitu autorskih prava i javnih osoba, koji potpada pod ministarstvo unutarnjih poslova i nadzire sigurnosne aranžmane za kraljevsku obitelj i druge VIP osobe. Sudac je rekao da ministarstvo unutarnjih poslova nije djelovalo u lošoj vjeri, ali su njegovi propusti u dostavljanju informacija vojvodi 'sankcionirani'.

Također je otkrio da je Harry bio prisiljen ispričati se zbog kršenja pravila povjerljivosti u vlastitom slučaju.

Ministarstvo unutarnjih poslova nije željelo komentirati presudu: 'Iako smo zadovoljni odlukom suda da uskrati dopuštenje za žalbu, bilo bi neprimjereno dalje komentirati pravni postupak koji je u tijeku.'