NIJE BIO NJEN IZBOR

Novi detalji cure u javnost: Princeza Diana zapravo nije željela 'dići ruke' od svog braka

09.11.2021 u 12:22

Bionic
Reading

Udajom za princa Charlesa u srpnju 1981. godine, princeza Diana postala je poznata širom svijeta, no krah njihovog braka skrenuo je još više pažnje na nju. Iako je tragično preminula četvrt stoljeća, interes javnosti ne jenjava

'Mislim da su se nakon rastave 1992. godine i dalje sastajali i da Diana zapravo nikad nije željela stvarno odustati. Zapravo, kraljica je ta koja je na kraju rekla 'razdvojeni ste, morate se rastati'. I mislim da ona nikad to stvarno nije htjela učiniti. Gledajte, ne znam. Prema dokazima iz svjedočanstava koje možemo pronaći u njenim vlastitim riječima, čini mi se da joj je to teško padalo', rekla je za US Weekly stručnjakinja za kraljevsku obitelj Emma Cooper.

Proučavanje Dianinog života zaokupiralo je Cooper dok je radila kao izvršni producent CNN-ovog dokumentarnog serijala 'Diana'. Istražujući je doznala neke fascinantne detalje o odnosu pokojne princeze i princa Charlesa.

'Onoga dana kad su dospjeli Dianini papiri za razvod, sjedila je sama u Kensingtonskoj palači i rekla kraljevskoj dopisnici Jennie Bond da je jedina stvar koju sad želi učiniti uzeti telefon i razgovarati s Charlesom. Ali potom je dodala i kako to ne može napraviti, jer bi on jednostavno opet pomislio da je glupa', rekla je Cooper i dodala kako je odmah pomislila da je riječ o nekom tko tko ne izlazi iz braka bez emocija.

'Zapravo, toga je dana nosila i vjenčani prsten, fotografirana je s njim. Dakle, ne mislim da je bježala iz tog braka', kaže Copper.

  • +11
Princeza Diana i princ Charles Izvor: Profimedia / Autor: UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia

Diana i Charles su se vjenčali pred cijelim svijetom a ubrzo su dobili i sinove, princa Williama u lipnju 1982. godine i princa Harryja u rujnu 1984. godine. Brak im se raspao pa su se razdvojili 1992. godine, a u kolovozu 1996. godine razvod je napokon finaliziran.

Na raspad braka uvelike je utjecala obnovljena veza princa Charlesa s njegovom bivšom djevojkom Camillom Parker-Bowles, s kojom se i oženio 2005. godine.

'Diana je znala sve detalje o Charlesu i Camilli, a ljudi iz njenog okruženja stalno su joj govorili da je luda i opsjednuta. To je neki način razgovora sa ženama koji se koristi stoljećima: 'Histerična si, vidiš stvari, opsjednuta si, nema ništa u tome, pusti to'. Pa, bila je u pravu... Bila je svjesna svega, a opet su je stalno uvjeravali da to što vidi zapravo ne vidi', kaže Cooper koja je oduvijek željela napraviti dokumentarni film o princezi Diani.

'Stvarno sam osjećala da je ona kopija moderne žene, jer joj nije bilo dozvoljeno činiti mnoge stvari koje mi sada smijemo. Nije smjela biti ranjiva. Nije smjela javno pokazati svoje emocije. Mislim da je apsolutno fascinantno da su je kažnjavali jer je pokazala svoju kompleksnost kao žena, i onda kad je bila samo žena. A nama je sad gotovo dopušteno pokazati ranjivost. Sati dokumentarne serije pružili su nam nevjerojatnu priliku pogledati nju i njenu priču, saslušati njezine riječi, iz vrlo moderne ženske perspektive', kaže Cooper.