OTKRIO IH NjIHOV SIN

Novi detalji bajkovite ljubavne priče: Kratki susret u vrtu palače bio je sasvim dovoljan da se zaljube Grace Kelly i princ Rainier

22.05.2022 u 18:21

Bionic
Reading

Iako je njihovo upoznavanje bilo dogovoreno danima ranije i to na inzistiranje supruga britanske glumice Olivije de Havilland, Pierrea Galantea, Grace Kelly i monegaški princ Rainier na koncu su imali potpuno nesvakidašnji kratki sastanak, očito dovoljan da zaiskri između njih

Ljubavna priča princa Rainiera i američke glumice Grace Kelly, o kojoj su napisane brojne knjige i snimljeni filmovi, predstavljena je nekoliko puta, a sada ju je na svoj način medijima predstavio njihov sin, princ Albert od Monaka. Već je dobro poznato to da je susret lijepe Kelly i princa Rainiera bio zakazan, ali na potpuno spontan način. Za francuske je medije 64-godišnji princ Albert ispričao povijest nesvakidašnje ljubavi svojih roditelja te bacio novo svjetlo na dan njihova upoznavanja.

Britanska glumica Olivia de Havilland i njezin suprug, urednik Paris Matcha Pierre Galante, putovali su u Cannes, a kad je Galante shvatio da je s njima u vlaku glumica Grace Kelly, sinula mu je ideja. Odmah je pomislio da bi trebao upoznati gracioznu američku filmsku divu i princa od Monaka, pa joj je to i predložio.

'I danas vjerujem da je sudbina učinila svoje. Grace me oduševila svojim stavom, bila je suzdržana i pristojna. Iako je odmah pristala na sastanak s princem, ogradila se od poslovnih ugovora. Rekla je da bi takav posjet trebao odobriti njezin filmski studio MGM jer joj je organizirao posjet Cannesu', rekla je De Havilland, glumica koja je umrla 2020. u dobi od 104 godine.

  • +4
Princ Rainier i princeza Grace Kelly Izvor: Profimedia / Autor: The Hollywood Archive / Avalon / Profimedia

Nakon nekoliko pokušaja da pronađe vremena u svom rasporedu za posjet palači i princu, Kelly je konačno pristala doći. No na dan sudbonosnog susreta sve je krenulo po zlu. Najprije je u Cannesu održan štrajk zbog kojeg je nestalo struje, što je mladoj glumici zadalo probleme u pripremama za važan sastanak. Bez obzira na sve, izgledala je senzacionalno i uspjela je očarati princa.

Odjenula je jedinu haljinu iz ormara koja nije bila zgužvana, svilenu s cvjetnim printom, a mokru kosu zavezala u punđu i ukrasila cvijetom. Prema riječima princa Alberta, ova haljina čuva se u izložbenom prostoru palače. No kad je konačno stigla u palaču, princa više nije bilo. Neočekivano je morao obaviti jedan kraljevski angažman, a dok se nije vratio, društvo joj je pravio njegov osobni asistent. Proveo ju je kroz cijelu palaču, a nakon gotovo 55 minuta pojavio se princ Rainier. Njegov prijedlog da joj osobno pokaže palaču Kelly je glatko i pristojno odbila, rekavši da je to već učinila.

No princ se nije dao smesti pa je predložio šetnju vrtovima i privatnim zoološkim vrtom. Nakon službenog dijela i fotografiranja svi su krenuli svojim poslom i mislili su da je to - to.

'Dakle svi se pitaju što se dogodilo između svibnja i siječnja? Kako su moji roditelji započeli vezu?' rekao je princ Albert za pariške novine.

Ponovo ih je spojio bračni par Russell i Edith Austin, dugogodišnji susjedi Kelly u Jersey Shoreu, a to ljeto odlučili su provesti na jugu Francuske. Kada u srpnju nisu dobili pozivnicu za najprestižniju zabavu u Monaku, nisu oklijevali te su napisali pismo princu Rainieru istaknuvši da su prijatelji glumice.

Kelly i princ Rainier III nastavili su se dopisivati u tajnosti, a tri mjeseca kasnije monegaški vladar posjetio je Ameriku i upoznao njezinu obitelj.

Vjenčanje stoljeća, ono američke glumice i princa od Monaka, održano je u travnju 1956. Svijet je pratio svaki trenutak - od priprema do osmodnevnog putovanja od New Yorka do Monaka - i dvije ceremonije - građansku i vjersku. Među uzvanicima su bili svi politički moćnici, predsjednici država i brojne poznate osobe iz Hollywooda, a sve je to pratilo više od 30 milijuna gledatelja diljem svijeta.