NEKA NOVA LICA

Njihovo vrijeme tek dolazi: Ovo su mlade nade hrvatske glazbe koje će vladati top listama, neke su već zamijetili i svjetski poznati glazbenici

08.03.2020 u 18:40

Bionic
Reading

Strpljivim radom i javnim djelovanjem krenuli su u krčenje puta svoje karijere. Mladi su, na počecima, svatko u svom glazbenom žanru, no o ovim imenima sve se više govori i njihovo je vrijeme za potpun razvoj. U slučaju da su vam dosadili poznati pjevači ili jednostavno želite čuti nekog novog, zanimljivog i talentiranog, vrijeme je da vidite tko će to zasjati

Ove izvođačke nade već punom parom rade na tome da osvoje glazbeni svijet i, što je još važnije, u njemu i opstanu. Na domaćoj sceni ima još mnogo vrijednih znanih i manje znanih novih imena, no mi smo izdvojili tek neke od onih koje u posljednje vrijeme hvali publika, ali i kritičari te glazbene kolege.

The Siids

Kreativni autorski tandem Stanislav Grdaković i Darko Terlević, najpoznatiji po radu u bendu Morso, pokrenuo je bend nazvan The Siids. Electro rock dvojac vrlo brzo se nametnuo kao koncertna atrakcija, a nedavno su objavili i prvi album 'Brutalist', za koji kritičari kažu da s njim 'mogu direktno na svjetsku electro rock scenu'.

'Svakako nam je drago da je to što radimo prepoznato i da ima vrijednosti za budućnost. Opterećujuće svakako nije jer radimo glazbu isključivo po svom osjećaju i onako kako mislimo da treba te na način koji nas raduje i opušta. Ako je rezultat toga ljudima dobar, tim bolje, ali glavno polazište našeg rada smo mi sami', izjavili su ranije za tportal. Na dodjeli nagrada Rock&Off nedavno su odnijeli pobjedu u kategoriji elektro&off izvođača godine.

Jure Brkljača

Od 17. godine piše pjesme, a s 19 postao je dio HTV-ova showa 'The Voice' - 24-godišnjeg zadarskog kantautora Juru Brkljaču publika je zavoljela kroz hvaljeni HRT-ov show 'A-strana'. Iza njega stoje jaki autori kao što su Jure Stanić i Miroslav Rus te Tony Cetinski, koji mu je bio mentor u HRT-ovom showu.

'Odrastao sam okružen gitarom. Brat i ja smo svirali, slušali glazbu. Gitara je bila moj prvi doticaj s glazbom. Zapravo je bilo neizbježno baviti se njome, imao sam potrebu za njom na dnevnoj bazi. Znam svirati, vježbati i po sedam sati na dan. I nikamo ne idem bez gitare', izjavio je za Jutarnji list. Već tri godine živi u Zagrebu, a kad nije u glazbi, trenira boks ili odlazi u teretanu.

Mirna Škrgatić

Menartova nova uzdanica imala je prvi nastup s autorskom glazbom u finalu Karlovačko Rock Off festivala 2017. u Rijeci, u sklopu festivala Hartera. Njezina ljubav prema glazbi počela je još u djetinjstvu, prije svega zahvaljujući ocu Marinu Škrgatiću, pjevaču, skladatelju i tekstopiscu.

'Često smo skupa pjevali uz klavir ili gitaru, koju me pokušavao naučiti svirati, ali nije mi išlo jer nisam mogla stisnuti žice onako kako treba. Zbog toga su me roditelji upisali u glazbenu školu za klavir. No meni ipak program glazbene škole nije bio baš zabavan i nije mi davao dovoljno slobode u izražavanju, pa sam se počela sama igrati harmonijama i melodijama iz glave. Već s devet godina počela sam pisati svoje skladbe, kojih se i danas znam prisjetiti i odsvirati na klaviru, a onda mi najčešće dođe inspiracija za neku novu pjesmu. Roditelji su mi puštali kvalitetnu glazbu poput Beatlesa, Stonesa, Pink Floyda, Zeppelina. Mogu reći da su time prilično utjecali na moj glazbeni ukus', izjavila je Mirna.

BluVinil

Nakon legendarne grupe Mi u Šibeniku je nastao pravi glazbeni dragulj. Njihova je glazba kombinacija starijeg ex yu zvuka i modernijeg rock'n'rolla poput novog vala brit rocka. Bend čine Matej Nakić, Filip Knežević, Bruno Jakelić, Luka Načinović i Ante Lovrić. Njihova priča je počela prije dvije godine u studentskom domu Cvjetno naselje, a prve pjesme nastajale su ondje, u skromnim okolnostima. Do imena BluVinil došli su jer se, kako su izjavili, 'lijepo prelama preko jezika'.

'Biti iz Šibenika u glazbenom svijetu je na neki način dvosjekli mač. Šibenski glazbenici su uvijek bili na dobrom glasu zbog čitave plejade antologijskih pjevača, kantautora i karizmatika koje je iznjedrio naš mali grad u zadnjih 100 godina. S druge strane, nama dvadesetogodišnjacima je poprilično zahtjevan zadatak braniti boje koje su nekoć branili tipovi poput Arsena, Mate Miše, Vice Vukova ili primjerice Grupe Mi', ispričali su za tportal.

Lu Jakelić

Lucija Jakelić, poznatija pod imenom Lu, mlada je hrvatska kantautorica i radijska voditeljica. Iza nje su brojne suradnje s Damirom Kedžom, Vlahom Arbulićem, Ivanom Kindl, Filipom Dizdarom, Tonyjem Cetinskim i drugima. Nastupala je i u 'A-strani', a potječe iz glazbene obitelji. Diplomirala je komunikologiju, smjer radio i televizija, no od malih nogu njezina ljubav je glazba. S osam godina je počela svirati klavir u glazbenoj školi. Zbog fakulteta je iz Đurđevca stigla u Zagreb te je upisala glazbenu školu Husar i Tomčić, u kojoj je naučila sve važno za pjevanje i glumu. Njezin žanr je kombinacija popa i soula. Luciji, kojoj je šešir zaštitni znak, popularnost raste iz dana u dan, a nedavno je predstavila i prvi album 'Sve o čemu sam šutjela'.

Bruno Šlat

Karlovački kantautor gradi prepoznatljiv glazbeni stil koji ga čini sve utjecajnijim mladim umjetnikom ne samo na alternativnoj, već i pop sceni. Glazba tog 21-godišnjaka nastala je pod utjecajem eminentnih imena poput Boba Dylana, Beatlesa, Kingsa i grupe The Who. Samozatajni student povijesti i filozofije djeluje pod umjetničkim imenom Ichabod. Piše glazbu i tekstove koji su na engleskom, a najčešće se kroz njegovu glazbu provlače karlovački motivi. Iza njega su brojni nastupi u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

'Sam sam sebi rekao da nikada neću u gažere, ali tko zna kuda će me i kako život nositi. Sada je lako to reći s dvadeset godina i krovom nad glavom', rekao je za Karlovački.hr.

View this post on Instagram

POSTERI SU SVUDA PO GRADU. SVI ZNAJU KAMO IDU 4.10. OUJEA!!

A post shared by Bruno Šlat (@sir_lord_ichabod) on

Porto Morto

Simpatičan sastav ima već dva snimljena albuma, svjetski zvuk i tekstove na hrvatskom. Izjavili su da se ne opterećuju žanrom, nego 'traže identitet svake pjesme' isprobavajući različite aranžmane i zvukove u kombinaciji s mogućnostima različitih glazbenih pravaca.

'Porto Morto je prije svega zajednica prijatelja u kojoj su naše ideje i razlog i posljedica vremena koje provedemo zajedno. Razmišljamo kroz muziku, tekstove i video, slažemo kombinacije koje nastaju sa sličnim intenzitetom kao neka interna fora iz razreda', ispričali su za Mixer.hr. Na pitanje čime se bave kad ne sviraju rekli su - programiranjem, ekonomijom, filmom, slavenskom kulturom, dizajnom, pakiranjem kikirikija, pedagogijom, šetanjem pasa i komponiranjem pjesama.

View this post on Instagram

Porto Morto u čaši mlijeka by @buvinic.ivan 🥛

A post shared by Porto Morto (@portomortobend) on

David Temelkov

Tog 26-godišnjeg skromnog makedonskog pjevača publika je upoznala 2015. godine, kada je sudjelovao u talent showu 'X Factor Adria'. Ondje ga je primijetio Tony Cetinski, s kojim je surađivao, potom i postao prijatelj. Mladi Makedonac, kojemu tepaju da sliči i pjeva poput pokojnog sunarodnjaka Toše Proeskog, završio je srednju glazbenu školu u Skoplju te je upisao i Glazbenu akademiju, smjer operno pjevanje. No odabrao je Hrvatsku za gradnju glazbene karijere. Snovi su mu se počeli ostvarivati zahvaljujući autoru i producentu Miroslavu Rusu. Nedavno je predstavio prvi album 'Dišem za nas'.

'Shvatio sam da Makedonija zapravo ima tri glavne asocijacije. Prva asocijacija je Toše Proeski, druga je Vlatko Stefanovski i treća dobra hrana. Kad je neki ajvar dobar, onda svi kažu: dobar je kao makedonski ajvar. Kad netko svira dobro makedonske pjesme na gitari, kažu da svira kao Vlatko Stefanovski', rekao je za Večernji list.

J.R. August

Multiinstrumentalist iz Zaboka Nikola Vranić umjetničkog imena J.R. August izbacio je debitantski album 'Dangerous Waters'. Već nekoliko godina spominje se kao jedna od istaknutih ličnosti bujajuće hrvatske autorske scene. Njegov zvuk opisuju kao kombinaciju ranog Eltona Johna i pastoralnog folka na tragu Fleet Foxes. Prvu pjesmu skladao je s osam godina, obožavao je klasiku i išao na sve koncerte koje je mogao. Od prvog razreda obožavao je Mozarta, Beethovena, Bacha, Chopina i Debussyja. Kad je završio osnovnu glazbenu, osnovao je prvi bend, počeo svirati rock’n’roll i rekao da više nikada neće svirati klasiku. S 20 godina počeo je pisati pjesme na engleskom i otad radi ovo što danas radi. Nedavno je dominirao na dodjeli nagrada Rock&Off, a kući je odnio čak tri statue. Osvojio je nagradu za album godine ('Dangerous Waters'), veliki prasak godine te za rock&off izvođača godine.

View this post on Instagram

#jraugust #winteriscoming #blackandwhite

A post shared by J.R. August (@j.r._august) on

White on White

Marko Rogić ugledni je riječki odvjetnik i vlasnik riječkog Book caffea Dnevni boravak, ali i kantautor kojem je stage name White on White. Pjesme je počeo stvarati sasvim slučajno, kad je njegova supruga Martina sa svojom plesnom skupinom Flame radila performans za koji su im trebale neke instrumentalne stvari. A onda je kreativnost 'iscurila iz njega' u razdoblju od nekoliko mjeseci. Pjesme su mu na engleskom, u cijelosti autobiografske i, kako je rekao, 'ogoljene bez šminke do bola'. Zahvaljujući Darku Terleviću (The Siids) i Vavi Simcichu nastao je njegov album 'Out of Nowhere'.

View this post on Instagram

Soon 🎬 #music #video #single #thiswar

A post shared by White on White (@markorogic_whiteonwhite) on

Irena Žilić

Mlada kantautorica Irena Žilić još je jedan dokaz da se može uspjeti i bez podilaženja masama te pjevajući na engleskom. Objavila je dva albuma, a 'Haze' iz 2017. našao se na gotovo svim domaćim i regionalnim top listama albuma koji su obilježili tu godinu. Bio je nominiran i za glazbenu nagradu Porin u kategoriji Najbolji album alternativne i klupske glazbe te je nastupala kao predgrupa Morcheebi na europskoj turneji. Nedavno joj je uručena nagrada Rock&Off u kategoriji Pop&Off izvođač godine.