O njima će se tek pričati

Osvježenje na sceni: Oni su Cubies, duo kojeg čine brat i sestra, profesori klavira i gitare koji zajedno stvaraju zanimljivu glazbenu priču

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nina Šturlić

Nekoliko godina rada trebalo je da duo Cubies dođe do prvog studijskog izdanja, ali prema reakcijama publike i struke - vrijedilo je čekati. JJ i Zima su prošlog tjedna u Zagrebu pred prepunim klubom Vinyl publici predstavili album 'Da il' Ne'. 'Nije isto', 'On je kriv', 'Da il' Ne', 'Ti je ne voliš', 'Kada bi svi' i aktualni singl 'Bijelo' samo su neke od pjesama koje su odsvirali te postigli sjajnu atmosferu u klubu

Na albumu kojeg su objavili prije nepunih mjesec dana našlo se deset pjesama, a cijela priča Cubiesa krenula je prije nekoliko godina kada su uredili prostor koji je ubrzo postao njihov privatni studio. Više o albumu, ali i daljnjim planovima ispričali su nam brat i sestra, JJ i Zima.

Objavili ste nekoliko singlova prije prvog albuma. Koji vam je najbitniji od njih i zašto?

'Ti je ne voliš' - jer je prva. S njom smo prošli u finale RockOffa, gdje smo prvi put nastupili kao Cubies, a i dobila je super recenzije. Prva se pamti.

Koliko ste radili na albumu 'Da il Ne'? Koja je pozadina?

Radili smo od 2016. godine. Iako su neki kosturi pjesama nastali puno prije. 'Ti je ne voliš' je Zima izbrijala 2013. na svom laptopu, a otprilike tad JJ je napravio ideje za 'Kada bi svi'. Prije tri godine smo počeli sve to sklapati i stvarati zajedno. Napravili smo priču koja se proteže kroz cijeli album - ljubavni trokut i problemi oko njega.

Otkad ste oformili bend do danas, koja vam je najdraža uspomena?

Super nam je bilo surađivati sa Srđanom Sekulovićem Skansijem i odlazak u njegov studio nam je uvijek bio veseo i zabavan. Vraćali smo se doma inspirirani i super volje. Eto, to su lijepe uspomene - suradnja s dobrim glazbenicima i dragim kolegama. A i super su trenutci kad se nas dvoje ne svađamo haha.

Kako JJ i Zima funkcioniraju u bendu, a kako dok ne sviraju?

Kad smo u bendu Zima glumi šeficu, a kad ne sviramo Zima i dalje glumi šeficu, al joj ne ide.

Čime se bavite osim što svirate?

Radimo u glazbenoj školi Pavla Markovca kao profesori svojih instrumenata. Uz to, JJ trenira tenis, a Zimu zanima video i fotografija.

Oboje ste završili Muzičku akademiju. Kako to da ste se odlučili baš na elektroničku glazbu s primjesama popa?

Volimo tu glazbu slušati, gušt nam je stvarati je. Paše nam trenutno. Diže nas, inspirira, i volimo ići na dobar party isplesati se. Klasična glazba i elektronika su dvije suprotnosti koje nam pašu kao 'osvježenje' jedna drugoj.

Kakvi su planovi nakon Vinyla?

Svirati i svirati.. za koji mjesec izbaciti i posljednji singl s albuma.. Odmoriti se. Malo se odmaknuti od stvaranja pjesama i uzeti pauzu, čisto da osvjezimo uši.

Imate li već u planu sljedeći album i kako će on izgledati?

Imamo ga u planu, neke smo pjesme vec započeli. Na 2. albumu trudit ćemo se držati se onoga 'manje je više'. Na 'Da il’ Ne', iako smo zadovoljni kako je ispao, vidimo stvari koje mogu biti bolje. Kad smo zbuksani unutar četiri zida znamo se zapetljati u detalje detalja, a na novom bi voljeli pojednostaviti sve.

S kim od kolega sa scene najradije surađujete i s kime biste voljeli surađivati?

Već spomenuti Srđan Sekulović Skansi i Luka Tralić Shot. Obojica su ljudine, puno smo od njih naučili i nadamo se da ćemo i dalje surađivati. Voljeli bi dovesti neke goste pjevače. Ne želimo još reći koje.

Da možete nastupiti bilo gdje u inozemstvu, gdje biste otišli i zašto?

Berlin, Amsterdam. Gore, na sjeverozapad, u neku dance arenu. (sm,ijeh) To bi bilo super.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!