kaos je sve ostavio u šoku

Nepoznati muškarac istrčao je iz reda, bacio se prema lijesu kraljice Elizabete i pokušao podići kraljevsku zastavu

17.09.2022 u 10:56

Bionic
Reading

U Westminsterskoj palači odvio se dramatični incident kada je nepoznati muškarac pojurio prema izloženom lijesu kraljice Elizabete te pokušao podići kraljevsku zastavu prije nego što su ga policajci oborili na pod. Muškarac je potom uhićen, a okupljeno mnoštvo koje je došlo odat počast kraljici bilo je šokirano viđenim

Lijes kraljice Elizabete II položen je u londonskoj Westminsterskoj palači i tamo će biti sve do službeno pogreba koji će se održati u ponedjeljak, 19. svibnja. Prema pisanju britanskih medija, muškarac koji je pojurio prema izloženom kraljičinom lijesu sada je u pritvoru zbog remećenja javnog reda i mira.

Zaštitari su se bacili na osumnjičenika i zaustavili ga dok je trčao prema lijesu Njezinog Veličanstvu, koji je položen u londonskoj Westminsterskoj palači dok njezin pogreb ne počne u ponedjeljak, pišu ITV i The Guardian.

Metropolitanska policija objavila je priopćenje ubrzo nakon incidenta, a u njemu je navedeno: 'Oko 22 sata u petak, 16. rujna, službenici iz Zapovjedništva za parlamentarnu i diplomatsku zaštitu priveli su muškarca nakon nereda u Westminster Hallu.'

  • +11
Bdijenje prinčeva Izvor: Profimedia / Autor: Hannah McKay / PA Images / Profimedia

Metropolitanska policija je dodala: 'Uhićen je zbog prekršaja prema Zakonu o javnom redu i miru i trenutno je u pritvoru." Nisu objavili njegov identitet. Izvor je rekao Guardianu da je muškarac istrčao iz reda i popeo se stepenicama kako bi dotaknuo lijes prije nego što je pritvore, dok Daily Mail piše kako je pokušao podignuti zastavu kojom je pokriven lijes.

Prijenos uživo s mjesta događaja iznenada je prekinut na otprilike 15 minuta nakon incidenta, piše The Sun. Slučajni prolaznici rekli su za The Sun da su šokirani onim što se dogodilo.

  • +12
Procesija iz Buckinghamske palače prema Wesminsterskoj palači Izvor: Profimedia / Autor: Anthony Harvey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jedan od svjedoka u okupljenom mnoštvu izjavio je kako osumnjičenik pokušao povući zastavu s kraljičinog lijesa, nazivajući događaj 'iznimno uznemirujućim'. ‘Mislili smo da se netko onesvijestio, a onda smo čuli nečiji vrisak', rekli okupljeni svjedoci. 'Netko je došao do lijesa, zgrabio zastavu i podigao je prema gore. Podigao je rub zastave i zamahnuo njime, skoro da se moglo vide što je ispod. To se dogodilo tako brzo,' dodaje.

Drugi svjedok rekao je za Wall Street Journal: 'Ljudi u blizini su vrištali.'

No, ako se zanemari taj neočekivani i neugodni izvještaj, četvero kraljičine djece imalo je povijesni trenutak dok su odali počast pokojnoj kraljici. Naime, u petak navečer, kralj Charles III, princeza Anne, princ Andrew i princ Edward okupili su se uz lijes svoje majke na emotivnom bdijenju prinčeva.