NIJE sve ONAKO KAKO SE ČINI

Kakav je on zapravo: Evo što je serija 'Kruna' točno prikazala o kralju Charlesu III, a što su izmislili

17.09.2022 u 07:59

Bionic
Reading

Seriji 'Kruna' naglo je porasla gledanost u posljednjih tjedan dana, otkako je preminula kraljica Elizabeta II. Nagrađivana serija ima četiri uspješne sezone, a njezin kreator Peter Morgan puno je puta naglasio da nisu svi dijelovi potpuno vezani uz ono što se doista zbilo. Princa Charlesa nisu štedjeli u mnogim epizodama, a evo što je zapravo istina o novom kralju koji je došao na vlast

Hladan, odriješit, s čudnim smislom za humor, odbačen od roditelja koji su željeli da bude čvršći te na koncu nesretan u ljubavi - tako bi se ukratko mogao opisati prikaz novog kralja Charlesa u Netflixovoj seriji 'Kruna'. Sam novi kralj nedavno je u jednoj prilici prokomentirao da je daleko od onoga kako ga prikazuju na Netflixu, pa evo što je zapravo istina i kakav je bio odrastajući.

Kraljica Elizabeta II i princ Philip nisu bili toliko okrutni prema njemu

U drugoj sezoni serije gledatelji upoznaju princa Charlesa, prvorođenog sina kraljice Elizabete II i princa Philipa. Charles je rođen kada je njegova majka još bila princeza, a na tronu je bio kralj George V. Kroz čitavu sezonu Charles je prikazivan kao vrlo sramežljiv, tih i ponizan dječak koji se nikako nije uklapao u želje svojih roditelja da osnaži i pokaže da je spreman jednoga dana preuzeti titulu kralja. U mnogim scenama vidimo da nije imao dobar odnos s ocem, koji ga je smatrao slabićem, a majka Elizabeta nije se previše protivila suprugu.

No povjesničarka Carolyn Harris, koja je godinama pratila kraljevsku obitelj, tvrdi da Elizabeta i Philip nisu bili toliko oštri iz jednostavnog razloga - bili su odsutni. U ranim godinama odrastanja princa Charlesa i princeze Anne, Elizabeta i Philip imali su brojne obveze, posebno kada je naglo obolio i preminuo kralj George V, a Elizabeta zasjela na tron. Charlesa i Anne odgajale su dadilje i učitelji, tako da se može pretpostaviti da je njihov stroži pristup mogao biti samo uputa roditelja.

Charles je mrzio internat u koji je poslan, ali kasnije je bio zahvalan na tom iskustvu

Baš zbog toga što su roditelji smatrali da treba ojačati, princ Charles u mladosti je poslan u internat Gordonstoun u Škotskoj, isti onaj koji je davno prije pohađao njegov otac, princ Philip. To razdoblje Charlesova života izuzetno je traumatično, a tako je prikazano i u seriji. Međutim sam Charles na koncu je priznao da je to za njega bila dobra škola i da je mnogo naučio o sebi.

'Uvijek sam zapanjen količinom zlobe kada se govori o Gordonstounu i nepažljivom upotrebom drevnih klišeja korištenih da se to opiše', rekao je u govoru 1975. godine. 'Bilo je teško samo u smislu da se zahtijevalo više od vas kao pojedinca nego što je to činila većina drugih škola - mentalno ili fizički. Sretan sam jer vjerujem da sam naučio puno o sebi i svojim sposobnostima i nedostacima. Naučili su me prihvatiti izazove i preuzeti inicijativu.'

  • +31
Kruna (The Crown) Izvor: Netflix / Autor: Des Willie

Razdvajanje Charlesa i Camille nije pomno planirano u kraljevskoj obitelji

Brojni se gledatelji sigurno sjećaju dijela u kojem tadašnji princ Charles razvija sve čvršće prijateljstvo s Camillom, a njegova obitelj pokazuje zabrinutost zbog toga. Dapače, Kraljica Majka i lord Mountbatten ujedine se u planu da razdvoje Camillu od njega te joj nađu supruga, a svom kraljevskom nasljedniku osiguraju drugu, prikladniju suprugu. Iako obitelj nije bila oduševljena Charlesovim odabirom, zapravo njihovo razdvajanje nije tako isplanirano niti su se kovale tako velike spletke kako je prikazano u seriji.

'Scene u kojima Kraljica Majka i lord Mountbatten aktivno kuju zavjeru kako bi dogovorili Camillin brak i razdvojili Charlesa od nje dramatizirane su za seriju', otkrila je povjesničarka Harris.

Charlesova osobnost nije onakva kakvom su je prikazali

Ono što posebno ljuti novoga kralja to je što su njegov lik i djelo potpuno pogrešno prikazali. Njegova osobnost nije prikazana onakvom kakva zaista jest.

'Uvijek su ga voljeli predstavljati kao neku vrstu slabića još dok je bio dijete. Ovaj put, međutim, nije samo prikazan kao slabić, već i kao vrlo ljuta, neugodna osoba koja viče na svoju ženu... stvarno je sramotno ono što su mu učinili. Sve je to bilo daleko od istine', otkrio je stručnjak za odnose u kraljevskoj obitelji Hugo Vickers u intervjuu za Vanity Fair. Nešto slično potvrdio je dugogodišnji Charlesov batler kazavši: 'U sedam godina rada za njega nijednom nije povisio glas na mene - niti jednom, nikad. Bili smo bliski; često sam bio uz njega. On je snažan, moćan i suosjećajan. I mislim da će biti nevjerojatan kralj.'

  • +5
Charles III Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Priča o ljubavnoj vezi sa sestrom princeze Diane nije u cijelosti ispričana

Princ Charles u mladosti je, prije nego je upoznao Dianu Spencer, bio u vezi s njezinom starijom sestrom Sarah Spencer. To nije neka tajna za javnost. Zajedno su dolazili na polo utakmice, išli na skijanje, u kazalište, na ples i razne druge zabave. Međutim u seriji je njihov odnos šturo prikazan, bez jasnog završetka. Naime Charles je završio njihovu romansu nakon što su do njega došle riječi Sarah, a koje je naglašavala na sva zvona, da nije zaljubljena u njega te da se za njega ne bi udala ni da je britanski kralj.

Princ Charles i princeza Diana nisu se upoznali onako kako je prikazano u seriji

U epizodi 'Charles upoznaje Dianu' Netflixova serija prikazuje nam upoznavanje princa Charlesa i Diane Spencer. Da, upoznavanje se zaista dogodilo u Dianinu domu, na imanju nedaleko od kraljevskog dvorca, međutim ne u ulaznom hodniku, već u polju. Prema članku iz 1981. u Daily Timesu, Diana se upoznala s Charlesom u studenom 1977., kada je došao u njezinu obiteljsku kuću u lov na fazane. Prema njoj, sreli su se usred oranice.

Charles se kasnije prisjetio njihova prvog susreta: 'Sjećam se da sam pomislio da je vesela, zabavna i privlačna 16-godišnjakinja. Strašno zabavna, živahna, puna života i svega.'

Charles je bio mnogo zabrinutiji za mentalno zdravlje princeze Diane

Serija prikazuje Charlesa kao vrlo okrutnog i distanciranog od princeze Diane te potpuno nezainteresiranog za njezine zdravstvene tegobe i mentalno stanje. Podsjetimo, Diana je bolovala od bulimije te se teško nosila s problemima u braku. Međutim izgleda da je princ Charles pokušao pomoći svojoj supruzi, a upućeni tvrde da je bio izuzetno zabrinut. Štoviše, odlučio je učiniti sve što je mogao da joj pomogne.

'U jesen 1981. Charles je bio toliko uznemiren Dianinim bijesom, znakovima depresije i sveukupnom nestabilnošću da ju je odveo u London kod psihoterapeuta, dr. Alana McGlashana. Diana je otišla ondje samo osam puta, ali Charles je nastavio s redovitom terapijom do 1995. godine', rekao je McGlashan. Prema pismu koje je napisao McGlashan, Charles je zapravo bio zabrinut za svoju ženu, a ne distanciran i bezbrižan.

Zaruke princa Charlesa i Diane prikazane su vjerodostojno

Scene zaruka mladog kraljevskog nasljednika i tada još odgojiteljice Diane Spencer prikazane su vrlo blizu onome kako je to izgledalo u stvarnosti. Charles je zaprosio Dianu nakon njezine smjene u dječjem vrtiću, a navodno nije ni kleknuo te se sve odvilo vrlo brzo i nespretno. Diana se nije ni snašla, a već je pristala, uz svoje poznato hihotanje.

Ljubomora zbog popularnosti princeze od Walesa mogla je biti i jače naglašena

Iako je javnost stvorila sliku da je princ Charles s godinama postajao sve frustriraniji zbog popularnosti princeze Diane, dok je on pao u drugi plan, upućeni tvrde da je zapravo bilo mnogo gore nego je serija prikazala. Ljubomora i frustracija izlazili su na vidjelo gdje god da bi se našli, nitko to više nije uspio sakriti, a posebno u Australiji, što je 'Kruna' i prikazala u jednoj svojoj epizodi.

  • +10
Princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: solo syndication / dmg media / Profimedia

Afera s Camillom potpuno je izmišljena

Pravu istinu o tome što se i kako točno razvijalo u odnosu Camille i Charlesa znaju vrlo vjerojatno samo njih dvoje. U seriji je Camilla, baš kao i u brojnim medijskim napisima tijekom godina, prikazana kao ljubavnica princa Charlesa, ona kojoj je bježao kada bi se posvađao s Dianom. Pa ipak, stručnjaci tvrde da se njihova romansa dogodila u danima u kojima je Diana već ljubovala s drugima, a ne prije. Naime u jednoj epizodi serije prikazano je kako Charles nakon bračne svađe bježi u dvorac Highgrove da bi proveo vrijeme s Camillom. Prava istina je da je toga dana otišao u Buckinghamsku palaču, jer je Highgrove bio u radovima. Diana je sa svojom majkom i arhitektima radila na uređenju obiteljskog doma u koji su se uselili tek krajem 1981. godine.

  • +12
Kralj Charles III i kraljica supruga Camilla Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Neki tvrde da je Diana psihički zlostavljala Charlesa

U 'Kruni' je Diana prikazana kao daleko simpatičnija od Charlesa. Međutim, prema nekim kraljevskim biografima, ova pristranost prema njoj skriva istinu o njihovoj vezi.

'Diana se rugala Charlesovim idejama i odbila bi pročitati izvješća ili poslušati savjete osoblja koje joj bilo dodijeljeno kao pomoć. Dok se njihov brak raspadao, ona je emocionalno zlostavljala Charlesa, rugajući mu se zbog medalja koje je nosio i govoreći mu da nikad neće biti kralj. Svaka mu čast jer - suprotno onome što mi je rečeno i što se pojavljuje u 'Kruni' - Charles joj nikad nije odgovorio istom mjerom', rekla je za Vanity Fair autorica Sally Bedell Smith.