NOVO RAZDOBLJE

Neki su do sada prolazili ispod radara: Ovo su novi radni članovi kraljevske obitelji

11.05.2023 u 06:27

Bionic
Reading

Krunidbom Charlesa III. kraljevska je obitelj ušla u novo razdoblje, a novi su radni članovi predstavljeni i na najnovijem kraljevskom portretu

Kralju Charlesu III. i kraljici Camilli pridružilo se 10 članova kraljevske obitelji koji obavljaju obaveze u ime njihovih veličanstava, obavljajući ulogu tzv. radnih članova.

Kralj i kraljica objavili su četiri nova portreta povodom krunidbe, a četvrta fotografija je najzanimljivija jer predstavlja prvi službeni portret radnih članova kraljevske obitelji od početka nove vladavine.

Na slikama s krunidbe našli su se princ i princeza od Walesa, princeza Anne i sir Tim Laurence, vojvoda i vojvotkinja od Edinburgha, vojvoda i vojvotkinja od Gloucestera, vojvoda od Kenta i princeza Alexandra, časna lady Ogilvy.

od dosade do zabave

Najslađi trenuci Louisa, Charlotte i Georgea: Ma kakvi Charles i Camilla, oni su prave zvijezde krunidbe

Pogledaj galeriju

Neki od članova kraljevske obitelji itekako su nam poznati, poput princa i princeze od Walesa ili princeze Anne, no tu je još nekoliko novih lica.

Evo tko su sve radni članovi kraljevske obitelji:

Vojvoda od Kenta

Prvi rođak kraljice Elizabete II., princ Edward (87), naslijedio je titulu vojvode od Kenta sa samo šest godina, nakon što je njegov otac, princ George, poginuo u zrakoplovnoj nesreći 1942. Princ George, vojvoda od Kenta, bio je četvrti sin kralja Georgea V. i kraljice Marije te mlađi sin kralja Edwarda VIII. i kralja Georgea VI.

Vojvoda od Kenta i supruga Katharine vjenčali su se 1961. Par ima troje djece: lady Helen Taylor, grofa od St. Andrewsa i lorda Nicholasa Windsora.

Vojvoda i vojvotkinja od Gloucestera

Kao mlađi sin, nije se očekivalo da će sadašnji vojvoda od Gloucestera naslijediti vojvodstvo. Međutim njegov stariji brat, princ William od Gloucestera, preminuo je prije njihovog oca 1972. te prije nego što je imao djecu. Kada je princ Henry umro dvije godine kasnije, titulu i vojvodstvo naslijedio je princ Richard.

Vojvoda od Gloucestera je stalni zaposleni član kraljevske obitelji sa suprugom, Dankinjom Birgitte (76). Par ima troje djece: grofa od Ulstera, lady Davinu Windsor i lady Rose Gilman.

Sir Tim Laurence

Baš kao i njegova supruga, princeza Anne, viceadmiral i sir Tim Laurence (68) poznat je po marljivom izvršavanju dužnosti bez ikakve pompe. Par se vjenčao 1992., iste godine kada se princeza razvela od prvog supruga, kapetana Marka Phillipsa, s kojim ima sina Petera Phillipsa i kćer Zaru Tindall.

Princeza Anne

Neki je opisuju kao 'tajno oružje' kralja Charlesa. Princeza Anne (72) desetljećima je nepokolebljiva podrška svom bratu. Isti je osjećaj dužnosti iskazivala i u odnosu prema svojim roditeljima, kraljici Elizabeti II. i vojvodi od Edinburgha, s kojima je bila nevjerojatno bliska. Anne je ljubav prema konjima naslijedila od majke i postala prva članica kraljevske obitelji koja se natjecala na Olimpijskim igrama. Kako je kći Zara nedavno otkrila, i dalje uživa u jahanju i svoju je strast prenijela na unuke, Savannah i Islu Phillips. Princezu Anne često nazivaju članicom kraljevske obitelji s najviše obavljenih zadataka zbog izvanredne marljivosti.

Princ i princeza od Walesa

Omiljeni par kraljevske obitelji, princ i princeza od Walesa, u narednim godinama bit će još popularniji. Formalno nazvani vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea, bili su ključni članovi kraljevske obitelji tijekom vladavine kraljice Elizabete II., obavljajući važne angažmane i kraljevske turneje u ime Njezina Veličanstva. Razina posla samo će im se povećati sada kada je princ William postao prijestolonasljednik.

Princeza Alexandra od Kenta

Princeza Alexandra (86) je sestrična pokojne kraljice Elizabete II. i mlađa sestra vojvode od Kenta. Jedna od osoba od velikog povjerenja Njezina Veličanstva, princeza Alexandra desetljećima je bila dio najužeg kraljevskog kruga. Prema web stranici Buckinghamske palače, ona je 'pokroviteljica ili predsjednica više od 100 organizacija koje odražavaju njezine široke interese, od umjetnosti do zdravstvene zaštite'. Bila je udana za sir Angusa Ogilvyja od 1963. do njegove smrti 2004., u dobi od 76 godina. Par ima dvoje djece, Jamesa i Marinu Ogilvy.

Vojvoda i vojvotkinja od Edinburgha

Vojvoda i vojvotkinja od Edinburgha, bivši grof i grofica od Wessexa, bili su među onima koji su doživjeli najveću promjenu nakon što su princ Andrew te vojvoda i vojvotkinja od Sussexa odstupili s dužnosti članova kraljevske obitelji. Edward i Sophie preuzeli su tad istaknutiju poziciju.

Princ Edward, najmlađe dijete princa Philipa i kraljice, proglašen je grofom od Wessexa 1999., nakon vjenčanja sa Sophie Rhys-Jones. Majka mu je dodijelila dodatnu titulu grofa od Forfara na 55. rođendan 2019. godine. Princa Edwarda proglasio je vojvodom od Edinburgha stariji brat, kralj Charles III., 10. ožujka, na njegov 59. rođendan. Tu je titulu prethodno nosio njihov pokojni otac, princ Philip. Sophie je tad postala vojvotkinja od Edinburgha. Par ima dvoje djece, lady Louise Windsor i grofa od Wessexa, te niz pokroviteljstava i obavljaju angažmane u ime kralja.