OTKRILA MANDY MOORE

Nekada su od repriza mogli sretno živjeti do kraja života, no danas jedva preživljavaju

21.07.2023 u 05:59

Bionic
Reading

Unatoč tome što je Emmyjem nagrađena serija ‘To smo mi’ postala jednom od najpopularnijih u posljednjih sedam godina, njezina glavna zvijezda, glumica Mandy Moore, otkrila je da za njezino prikazivanje na streaming servisima dobiva sramotno mali iznos

Dok je ovog utorka protestirala ispred Disneyjeva studija u Burbanku u Kaliforniji, Moore - koja je glumila Rebeccu Pearson u seriji ‘To smo mi’ od 2016. do 2022. - s reporterom Hollywood Reportera razgovarala je o važnosti tekućeg štrajka SAG-AFTRA.

‘U nevjerojatno smo sretnoj poziciji kao aktivni glumci koji su bili u serijama, a koje su na ovaj ili onaj način postigle ogroman uspjeh... ali brojni kolege koji su bili u našoj poziciji godinama prije nas mogli su živjeti od tantijema ili barem platiti račune’, istaknula je 39-godišnja glumica.

Za hit seriju NBC-ja, koju je streaming servis Hulu kupio 2017. godine, Moore je rekla da je primila vrlo malene isplate, poput čekova s iznosom od 81 centa.

'Razgovarala sam sa svojim poslovnim menadžerom koji je rekao da je primio ostatak od dva penija’, dodala je.

Moore se na spomenutom skupu pridružila zvijezda serije ‘Scandal’ Katie Lowes, a ona je otkrila da otkako je Netflix otkupio prava za streaming njezine serije, za nju dobiva sitniš.

‘Ako ste netko tko je imao dovoljno sreće snimiti više od 120 epizoda uspješne serije u prethodnim godinama - prije 10, 15, 20 godina – za njezino ponovno emitiranje dobili biste dovoljan iznos koji bi vas mogao održati na životu u godinama u kojima imate manje projekte ili imate djecu i obitelj za koje se morate brinuti’, izjavila je Lowes o modelu dobivanja tantijema.

Aktualni štrajk SAG-AFTRA - koji dolazi nakon štrajka Ceha američkih pisaca (WGA) - stupio je na snagu prošlog tjedna, nakon što organizacija nije uspjela postići dogovor sa Savezom filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), trgovinskim udruženjem koje predstavlja više od 350 velikih studija i streaming divova.

Ubrzo nakon toga zvijezda serije ‘Dadilja’, Fran Drescher, predsjednica sindikata SAG-AFTRA, u ime 160.000 članova putem službenog priopćenja za javnost otkrila je da nisu imali drugog izbora nego stupiti u štrajk.

‘Ono što se nama događa, događa se u svim područjima rada... [Poslodavci] zaboravljaju na bitne suradnike koji pokreću stroj da radi. Imamo problem i to upravo u ovom trenutku. Zahtijevamo poštovanje... jer ne možete postojati bez nas’, izjavila je Drescher.

Deseci glumaca od tada su se pridružili prosvjedima i počeli govoriti o realnosti pokušaja da postignu nešto u Hollywoodu, uključujući Lukea Cooka.

Cook, koji je najpoznatiji po ulozi Lucifera u Netflixovoj seriji ‘Chilling Adventures of Sabrina’, objasnio je za Page Six da većina glumaca zapravo ne može živjeti od glume i da ako žele da se stvari promijene, moraju ‘dobiti muda’.

U sada već viralnom videu na TikToku također je objasnio pozadinu štrajka glumaca - i to da većina ljudi u Hollywoodu ne zarađuje ogromne svote novca, kako bi brojni mogli pomisliti.

‘Ovaj štrajk je za sve glumce poput mene koji se oslanjaju na sporedne uloge kako bismo mogli preživjeti, jer želimo i volimo raditi svoj posao i posvetiti mu se u potpunosti. Sve što tražimo je poštenu isplatu za svoj rad’, zaključio je.