SAMO PRIČA ILI...

(Ne)sretni kipić: Prokletstvo koje donosi Oscar i koliko zapravo u tome ima istine

15.03.2023 u 06:08

Bionic
Reading

U Hollywoodu postoji dugogodišnja legenda koja tvrdi da su najslavniji glumci odavno pogođeni prokletstvom koje donosi Oscar, a mnogobrojni primjeri govore u prilog tome

O prokletstvu koje donosi Oscar šuška se već desetljećima, a je li riječ samo o legendi ili tu ima nešto više, podvojena su mišljenja o tome. No krenimo redom i pojasnimo prvo o čemu je riječ.

Prokletstvo o kojem se govori zapravo se odnosi na poduže razdoblje u kojem se glumac, htio on to ili ne, nađe nakon osvajanja Oscara, a u kojem njegova karijera, i/ili privatni život, kreće nizbrdo.

Taj neslužbeni obrazac krenuo je s Hattie McDaniel, prvom tamnoputom umjetnicom s osvojenim Oscarom, no nakon njega više nije imala priliku opravdati očekivanja. McDaniel je dobivala većinom uloge služavki i otad nije osvojila nijednu značajniju nagradu.

Isti scenarij odvio se slučaju Marise Tomei, Cube Goodinga Jr.-a, ali i Adriena Brodyja. No nisu oni jedini koje je zadesilo 'prokletstvo Oscara'.

Mnogi se još uvijek dobro sjećaju 2002., kada je u kategoriji za najbolju žensku ulogu, zahvaljujući ulozi u filmu 'Bal čudovišta', kipić osvojila Halle Berry. Nakon toga više ništa nije bilo isto, dapače samo se sve pogoršavalo, a svi filmovi koje je snimila doživjeli su komercijalni neuspjeh.

Slično se dogodilo i 1999. s Gwyneth Paltrow nakon što je dobila Oscara za film 'Zaljubljeni Shakespeare'. Karijera joj je krenula nizbrdo, a ona je zbog toga odlučila uzeti podulju pauzu od glume.

Karijera Renee Zellweger poslije 2004. i Oscara za najbolju sporednu glumicu za film 'Studengora' također je krenula loše, a prokletstvo je napokon skinula 2019., nakon što je snimila film o Judy Garland, koji joj je ponovno donio Oscara, ali za glavnu ulogu.

Ni Charlize Theron, nakon filma 'Čudovište' iz 2004., teško je pronalazila uloge koje su s odobravanjem dočekivali filmski kritičari, a nisu joj donosile ni financijsku dobit.

  • +17
Oscari 2023. Izvor: Profimedia / Autor: Kevin Sullivan / Zuma Press / Profimedia

Zbog tih, ali i mnogih drugih primjera, mnogi tvrde da ovo prokletstvo ponajviše utječe na glumice te se većinom povezuje s kategorijom za najbolju žensku glavnu ulogu.

No ima i onih koje su na vrijeme zaustavile taj proces, ne dopuštajući da prokletstvo imalo utječe na njihovu karijeru i uspjeh. Među njima su Jennifer Lawrence, Viola Davis i Saoirse Ronan, a koje su, prema mišljenju dobro upućenih, izbjegle to zahvaljujući činjenici da su bile nominirane u kratkom periodu od dvije do četiri godine razmaka.