U 78. GODINI

Nakon kratke i teške bolesti preminula je Zdenka Vučković

08.03.2020 u 10:52

Bionic
Reading

Cijenjena zagrebačka pjevačica Zdenka Vučković preminula je noćas u jednom zagrebačkom domu za starije nakon kratke i teške bolesti

U 78. godini nakon kratke i teške bolesti preminula je poznata hrvatska pjevačica Zdenka Vučković, potvrdio nam je njezin dugogodišnji prijatelj Ronald Braus.

Zadnje dane svojeg života, Zdenka je provela u jednom zagrebačkom domu za starije.

'Bili smo jako bliski do zadnjeg trenutka, bila je gošća na mom događanju na Crvenom otoku. Pamtit ću je po njezinoj vječnoj dječjoj radosti i divnoj glazbi. Posjećivao sam je do zadnjeg dana. Uvijek su je veselili razgovori o pjesmi i glazbi. Preminula je nakon teške i kratke bolesti', rekao je Braus za tportal.

Zdena Vučković bila je prava tinejdžerska pop zvijezda 1960-ih, koja je žarila i palila po tadašnjoj estradi čitavu jednu dekadu i bila visokotiražna Jugotonova zvijezda.

Godine 1963. pobijedila je na Zagrebačkom festivalu s pjesmom 'Zagreb, Zagreb' ('Vraćam se, Zagrebe, tebi'), koja je nakon toga bila nešto kao neslužbena himna grada Zagreba.

Na istom festivalu dobila je i nagradu za izvedbu najbolje plesne melodije, Krajačevog twista 'Platno, boje, kist i tvist' koju je izvela u alternaciji s kvartetom 4M i sastavom Bijele Stijele.

  • +8
Zdenka Vučković Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

1963. je bila sjajna godina za Zdenku Vučković jer je osvojila i nagradu na Splitskom festivalu za izvedbu pjesme 'Veslaj, veslaj' (glazba: Nikica Kalogjera, stihovi: Arsen Dedić) - koju je izvela u duetu s Arsenom Dedićem, alternativnu izvedbu otpjevali su Marko Novosel i Gabi Novak.

Nakon toga nije više imala toliko sreće s festivalskim nagradama, ali su mnoge od pjesama ispali pravi domaći radijski hitovi, primjerice 'Makovi', 'Još samo pet minuta', 'Dalmatinke male' (I. Bašić - B. Vranicki - F. Pomykalo), 'Čemu istina', 'Nije li čudo to?', 'On je moj moj moj', 'Pod lipovim cvijetom' i druge.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Krajem 1950-ih godina, Zdenka Vučković upoznala je skladatelja Krešimira Oblaka, koji je ubrzo postao njen nerazdvojni glazbeni pratilac (sa svojim malim orkestrom) i osobni skladatelj. Na kraju je postao i njen životni partner: vjenčali su se 1971. godine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Od 1980-ih, nastupi su bili sve rjeđi i rjeđi. Oproštaj od festivalske scene imala je Zagrebačkom festivalu 1989. godine, kad je nastupila s pjesmom vrlo simboličkog značenja - 'Odrasla je djevojčica mala'. I doista je bilo tako, Zdenka je Vučković prvenstveno bila poput svog talijanskog pandana Gigliole Cinquetti, interesantna publici samo kao mala djevojčica.