OSCAR 2022.

Nakon incidenta, Akademija je održala hitan sastanak o slučaju Willa Smitha i osudila njegovo ponašanje

29.03.2022 u 00:11

Bionic
Reading

Događaj koji je zasjenio ovogodišnju dodjelu Oscara, je bez sumnje napad Willa Smitha koji je udario u lice komičara Chrisa Rocka

Glumac koji je za ulogu u filmu 'Kralj Richard' osvojio Oscara sad se suočava čak s mogućnošću gubitka Oscara zbog udarca Chrisa Rocka na dodjeli nagrada u Los Angelesu, spekuliraju neki mediji.

Kako je otkrio jedan izvor za CNN, vodstvo Akademije pokrenulo je službenu istragu povodom napada na Chrisa Rocka, na nedjeljnoj ceremoniji dodjele nagrada koja je sve šokirala.

Vodstvo Akademije razmatralo je izbacivanje Smitha sa same ceremonije, rekao je izvor za CNN no donositelji odluka na Akademiji nisu se mogli organizirati na vrijeme kako bi donijeli odluku prije nego što je on osvojio Oscara kao najbolji glumac. Smith (53) osvojio je svojeg prvog Oscara nakon što je u izravnom prijenosu ošamario Chrisa Rocka zbog vrijeđanja njegove supruge Jade Pinkett Smith koja je bila uznemirena komičarevom opaskom na račun njezine izbrijane glave budući da pati od alopecije, odnosno gubitka kose.

  • +7
Will Smith, Chris Rock Izvor: Profimedia / Autor: GABRIEL BOUYS / AFP / Profimedia

Činilo se da se Will čak na početku i nasmijao na Rockovu šalu, ali je zatim nekoliko sekundi kasnije otrčao na pozornicu i ošamario ga. Publika i gledatelji u početku čak su isprva vjerovali da je sve to dio šale dok se glumac nije vratio se na svoje mjesto i počeo više puta vikati na Rocka.

Nakon 40-ak minuta uručen mu je Oscar za najboljeg glumca te se u svom govoru kroz suze ispričavao Akademiji, ali ne i Rocku.

Akademija filmske umjetnosti i znanosti u priopćenju objavljenom u ponedjeljak osudila je postupke dobitnika Oscara za najboljeg glumca Willa Smitha nakon što je zvijezda 'Kralja Richarda' upala na pozornicu i pljusnula voditelja dodjele Chrisa Rocka nakon šale na račun njegove supruge Jade, objavio je CNN.

'Službeno smo započeli službenu reviziju incidenta i istražit ćemo daljnje radnje i posljedice u skladu s našim pravilnikom, standardima ponašanja i kalifornijskim zakonom', rekli su iz Akademije.

Šefovi Oscara podijeljeni su oko toga hoće li glumcu oduzeti nagradu za ulogu u filmu 'Kralj Richard', nagađaju neki izvori. Will Smith je napadom na Rocka naime prekršio novi kodeks ponašanja koji je sastavila Akademija nakon #MeToo pokreta i slučaja Harveya Weinsteina. Članovi Akademije, među kojima je i Smith, pristali su ponašati se na način koji ne narušava 'integritet Akademije', a ako ga naruše, suočavaju se sa suspenzijom ili isključenjem.

Ranije u ponedjeljak, CNN je objavio da je vodstvo Akademije 'snažno razmatralo' uklanjanje Smitha s ceremonije dodjele Oscara nakon incidenta.

Nakon ceremonije, izdano je kratko priopćenje o incidentu na pozornici: 'Akademija ne odobrava nasilje u bilo kojem obliku. Večeras nam je drago slaviti naše 94. dobitnike Oscara, koji zaslužuju ovaj trenutak priznanja od strane njihovih kolega i ljubitelja filmova diljem svijeta'. Spomenuti sastanak je opisan kao 'dramatičan' i 'pun podjela'.

Desetak članova koji su se sami odvojeno susreli, opisuju se kao utjecajni i prepoznatljivi članovi Akademije, uključujući glumce i redatelje. Grupa nema nikakvu disciplinsku moć, ali se smatra dovoljno moćnom da bi mogla utjecati na Upravni odbor Akademije. Upravni odbor Akademije ima ovlast disciplinirati članove koji krše njihov kodeks ponašanja putem glasovanja za suspenziju ili izbacivanje iz Akademije.

Inače, Akademija ima više od 9.000 članova s ​​pravom glasa, koju čine holivudski umjetnici i filmski redatelji, a rasplet oko ovog nezapamćenog slučaja mogao bi se uskoro znati.