LEGENDARNI TAKTOVI

Najpoznatije glazbene teme televizijskih serija

07.05.2011 u 08:02

Bionic
Reading

Prošli su dani kada je cijela premisa televizijske serije bila sažeta u glazbenom broju prije svake epizode. Početni kadrovi i glazbene teme bili su prepoznatljivi znakovi cijele serije, no danas tvorci serija glazbi ne pridodaju toliko značenje. Prisjetimo se nekoliko legendarnih glazbenih brojeva bez kojih neke televizijske serije ne bile iste

Zona sumraka

Kada čujemo glas Roda Serlinga kako izgovara: 'A dimension of sight, a dimension of sound…' s jezivom glazbom u pozadini, znamo da će se nešto bizarno dogoditi na malim ekranima. Riječ je, naravno, o kultnoj televizijskoj seriji Zona sumraka koja je nastala krajem pedesetih godina prošlog stoljeća, a desetljećima je plijenila pažnju gledatelja svojim nadrealnim i misterioznim pričama iz nastavka u nastavak. Naravno, utjecala je na mnoge serije usmjerene na nadrealno koje su uslijedile, a za njezin kultni status, koji je stekla prikazivanjem dugi niz godina, zaslužna je i njezina uvodna špica s prepoznatljivom glazbenom pozadinom koju je skladao avangardni kompozitor Marius Constant



MASH

Drukčije viđenje ratnih zbivanja prikazano kroz oči vojnih kirurga odlično je obuhvatila poznata američka televizijska serija MASH kojoj je, prema izboru TV Guidea, pripalo 25. mjesto među 50 najvećih TV-serija svih vremena. U početku su autori inspiraciju pronalazili u istinitim pričama kirurga veterana iz vijetnamskog rata, no glavnina radnje temeljila se na fiktivnim likovima koji su služili u imaginarnoj Mobilnoj vojnoj kirurškoj bolnici za vrijeme korejskog rata, a nastaje nakon poznatog istoimenog filma Roberta Altmana. Pojam rata sveden je na tople ljudske priče koje su s dozom crnog humora ukazivale na apsurdnost i užas rata. Melankolična glazbena tema uvodne špice postaje zaštitnim znakom cijele serije.



Zvjezdane staze

Beskonačna putovanja svemirom, otkrivanje nepoznatih teritorija i čudnovatih stanovnika galaksija te evolucija ljudskog roda u vrstu neopterećenu uobičajenim ljudskim slabostima i manama tema su Zvjezdanih staza jednog od najdugovječnijih televizijskih serijala u povijesti. Osim raznih kapetana koji su se mijenjali iz serijala u serijal i postali zaštitna lica serije, za prepoznatljivost zaslužna je glazbena tema koja je doživjela nekoliko varijacija, ali se nije previše promijenila od originala koji nastaje šezdesetih godina. 'Svemir, posljednja granica', riječi su koje nas uvode u imaginarna putovanja svemirskim prostranstvima gdje još nijedan čovjek nije kročio.





Nemoguća misija

Špijunaža je tematika koja uvijek intrigira gledatelje bilo da je riječ o filmu ili seriji. No, moglo bi se reći da od svih serija sličnih tematika, Nemoguća misija ima jednu od najkul glazbenih tema koja nas u uvodnoj špici odnese u svijet tajnih zadataka. Temu za originalnu seriju napisao je argentinski skladatelj Lalo Schifrin koja ga je proslavila i bacila u svijet filma i televizije. Za obradu poznate glazbene teme u filmskoj inačici producenti se se odlučili angažirati poznata imena svjetske glazbene scene U2, Limp Bizkit i Kanyea Westa u zadnjem nastavku.





Batman

Iako su Batman filmovi imali svoje vlastite teme, bilo je nemoguće gledati ih i ne misliti na 'Da-na-na-na-na-na-Batman!' poznatu glazbenu temu koja je televizijski serijal o Čovjeku-šišmišu bacila u zvjezdanu orbitu šezdesetih godina i dala mu kultni status. Čovjek koji stoji iza poznate skladbe zove se Neal Hefti, a u glazbenim vodama znan je kao jazz trubač, skladatelj i aranžer. Glazba nastaje pod utjecajem surf glazbe šezdesetih godina, a izvrsno prati dijelove iz stripa Adama Westa u uvodnoj špici. Naslovna tema Batmana postaje dio popularne kulture, a i danas je uz lik poznatog strip junaka njegov najprepoznatljiviji produkt.





Poroci Miamija

Bijeli sako, sunčane naočale, gliser, more, komadi, kabriolet, Don Johnson i Philip Michael Thomas koji brane grad od svih zala. Pretpostavljamo da većina zna da je riječ o Porocima Miamija, jednoj od najpopularnijih serija osamdesetih godina čiju uvodnu špicu prate instrumentalni zvukovi synthpopa koju je skladao Jan Hammer. Pjesma je toliko postala popularna da je poharala svjetske glazbene ljestvice, a 1986. dobiva i Grammy nagradu. Uspjeh serije bio je evidentan samo nakon jedne sezone prikazivanja, a Miami Vice Soundtrack te godine dolazi na broj jedan Billboard Top Pop ljestvice albuma i prodan je u više od četiri milijuna primjeraka.




Kafić Uzdravlje

Da ključ uspjeha televizijskih serija nije samo u akciji i šminkeraju, dokazala je serija Kafić Uzdravlje koja postaje jedan od najpopularnijih proizvoda osamdesetih godina. U središtu radnje su vlasnik, konobari i stalni gosti malog kafića u Bostonu koji su gledatelje šarmirali međusobnim toplim ljudskim odnosima prožetima duhovitim situacijama. Serija postaje jednom od najboljih humorističnih serija svih vremena, a vrata u svijet TV i filmskih zvijezda otvorila je imenima poput Tada Dansona i Woodyja Harrelsona. Njezinu uvodnu špicu prate riječi melankolične pjesme Garya Portnoya koju možemo povezati s likovima zaposlenika i vječnih gostiju poznatog bara. Svi smo se htjeli družiti sa Samom i ekipom iz Kafića Uzdravlje, a ova lijepa melodija budi uspomene na omiljeni kafić gdje svatko zna vaše ime.





Twin Peaks

Serija koja je počela s prikazivanjem početkom devedesetih godina zbog svoje popularnosti postala je instantno sastavni dio popularne kulture, a glazba na uvodnoj špici svake epizode postala je jedna od najprepoznatljivijih glazbenih tema svih vremena te nezaobilazna sentiš numera srednjoškolskih tuluma. Angelo Badalamenti je čovjek koji stoji iza prekrasnog instrumentala, a bio je zadužen za glazbu u mnogim filmovima Davida Lyncha. Na taktovima sjetne glazbe ulazimo u svijet patuljaka koji plešu unatraške, divovskih duhova, crnih koliba koje su zapravo nevidljive, upečatljivih likova i nadrealne atmosfere malog gradića skrivenog u mračnim šumama države Washington.





The Muppet Show

Mnoge generacije odrasle su na legendarnoj britanskoj lutkarskoj seriji vođenoj vizionarskom maštom Jima Hansona, čiji su glavni junaci Muppeti, a glavna zvijezda je Žabac Kermit koji pokušava ostalu ekipu držati pod kontrolom. Uz dječju publiku zabavljali su se i odrasli jer je serija obojana dozom crnog humora i parodije, a njena popularnost osiguravala je gostovanje mnogih zvijezda iz svijeta zabave. Popularna uvodna špica puna plesa i pjevanja rađena je u kabaret stilu, a odraz je zabavnog duha cijelog Muppet Showa.




Dosjei X

Devedesetih godina ulice su se praznile zbog prikazivanja serije čiji su glavni junaci bili najpoznatiji detektivski par svih vremena, Mulder i Scully. Pretpostavljamo da svi znaju da je riječ o Dosjeima X, legendarnoj televizijskoj seriji koja se bavi paranormalnim pojavama, usmjerenoj da nas uvjeri u istinu o postojanju vanzemaljaca. Tvorci serije napravili su fantastičan posao angažiravši kompozitora Marka Snowa za uvodnu špicu čija glazbena tema budi osjećaje misterioznog i nepoznatog, a i najvećim skepticima postavlja pitanje gdje je istina.