„911: Teksas“ na kanalu FOX

Najbolje serije o hitnim službama: Kultni status broja 911

14.02.2020 u 12:42

Bionic
Reading

Jedinstveni broj za hitne slučajeve nedavno je proslavio čak 50 godina postojanja, a kod nas se najviše proslavio upravo preko američkih serija. Kada su takve vrste serije počele pristizati na naše male ekrane bilo je gotovo nezamislivo da se sve hitne službe mogu dobiti pozivom na jedan broj

Broj 112 imamo već 15 godina i europski je ekvivalent američkom broju 911, a pokriva polociju, vatrogasce i hitnu pomoć. Brojne su serije nastale inspirirane slučajevima koji su pristizali ubravo na ovaj broj, neke od njih su već stekle kultni status, a neke unijele svježinu u popularnoj tematici.

1. Vatreni dečki

Serija o anegdotama Tommyja Gavina (Denis Leary), njujorškog vatrogasca i spasitelja, osvojila je gledatelje diljem svijeta stekla gotovo kultni status. Najvjerojatnije zbog iznimno privlačnog glavnog junaka koji je gotovo uvijek na rubu incidenta ujedno i oličenje kaosa i čovjeka kojem privatni demoni, prijatelji i kolege, s mnoštvom nedaća i tragedija, ne daju predahnuti niti sekunde. Veterana vatrogasne ekipe, Tommyja Gavina, upriličio je neponovljivi Denis Leary, koji je 2005. godine nominiran za Zlatni globus za najboljeg glumca u dramskim serijama.

2. Hitna služba

Možda pokriva samo jedan segment djelatnosti koje obuhvaća poziv na broj 911, ali svakako je obilježila generacije gledatelja, a i glumaca koji su se proslavili upravo ovom serijom. Među njima je svakako i Goran Višnjić kao doktor Luka Kovač, a iz serije su stasali i Juliana Margulies („Dobra žena“, Vruća zona“), Noah Wyle i vjerojatno najveća zvijezda – George Clooney. Serija je postavila dobre temelje i senzibilizirala gledatelje za tematiku kojom će se baviti mnogobrojne uspješne serije u sljedećim desetljećima („Uvod u anatomiju“, „Specijalizant“…).

3. Heroji iz strasti

Radnja serija se odvija u New Yorku,a protagonosti su policajci (NYPD), te bolničari i vatrogasci (FDNY). Serija prikazuje svakodnevni život boraca za pravdu.

Mladi policajac Maurice "Bosco" Boscorelli (Jason Wiles) i njegova partnerica Faith Yokas (Molly Price) su muško-ženski par policajaca koji se svakodnevno bori protiv kriminalaca, a preko glavnih likova i njihovih privatnih života serija progovara o aktualnim problemima s kojima se suočava suvremeno društvo.

4. 19. postaja

Serija prati skupinu vatrogasaca u Seattleu, u 19. vatrogasnoj postaji, od kapetana do novaka. Oni riskiraju svoje živote i srca, kako na dužnosti tako i izvan nje. Ovi hrabri muškarci i žene su poput obitelji, doslovno i figurativno. Iako je serija krenula s emitiranjem tek 2018. godine već je stekla svoje vjerne fanove. 19. Postaja je zapravo spin off megapopularne serije “Uvod u anatomiju”.

5. 911 Teksas

Ponajbolja FOX-ova drama „911“, proširila je svoju priču u grad Austin u Teksasu, u svom prvom novom izdanju. Serija prati Owena Stranda (Rob Lowe, nominiran za nagradu Emmy, Parks and recreation, Zapadno krilo) koji je bio jedini preživjeli u svom vatrogasnom domu na Manhattanu 11. rujna. Nakon napada Owen je imao nezavidan zadatak obnoviti svoju postaju. Nakon što se slična tragedija dogodi u vatrogasnom domu u Austinu, Owen, sa svojim problematičnim sinom vatrogascem, T.K.-om, (Ronen Rubenstein, Dead of Summer), odlazi u Teksas prenijeti svoje vatrogasno znanje i progresivne životne filozofije kako bi im pomogao početi ispočetka. U Teksasu upoznaje glavnu liječnicu hitne pomoći koju igra Liv Tyler. Novi nastavci serije „911: Teksas“ se mogu pratiti svakog utorka u 22:00h na kanalu FOX.