TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Najbolje na domaćim televizijama 2013.

26.12.2013 u 23:43

Bionic
Reading

Godina 2013. bila je posebno uzbudljiva za domaću javnu televiziju, svima nam omiljenog prisavskog hrta, koji je negdje od jesenske sheme počeo pokazivati znakove života i buditi se iz višegodišnjeg drijemeža na nečemu što bi samo suludi nazvali lovorikama. Dugačak je još put pred njima, ali dok su komercijalni konkurenti uglavnom burgijali po starom i u ovoj godini nisu pokazali ni posebna pogoršanja, ali ni poboljšanja (za koja itekako imaju prostora), HTV sa svojim emisijama i programskim potezima ipak zauzima najveći dio ljestvice 10 najboljih pojava na televiziji u proteklih 12 mjeseci. Pa krenimo od desetog mjesta prema vrhu

10. Treći i četvrti program HTV-a

Ova dva programa, koji su od početka svojega emitiranja uglavnom bili bućkuriš ambicioznih kulturnih sadržaja (treći), repriza i materijala iz arhiva (i treći i četvrti), negdje su se krajem rujna počeli preobražavati i pomalo postaju prilično kvalitetna specijalizirana 'ispostava' svoja dva starija brata, prvog i drugog programa HTV-a. Treći program sada već pomalo dobiva ozbiljnu strukturu, s nekim 'samoniklim' emisijama kao što su 'Stand up 3', 'Trikultura' i 'Treći element', a četvrti, iako još kaska, pomalo proširuje informativni program HTV-a emisijama kao što je 'Studio 4'. S HTV-om smo navikli na svakojake scenarije pa je i dalje moguće da će se sve izjaloviti, ali zasad izgleda da ova dva programa napokon izlaze iz eksperimentalne faze.

9. Večer na 8. katu
Kao što je već nekoliko puta rečeno u osvrtima na ovu emisiju, najbolja stvar koju je HTV učinio s '8. katom' jest njegovo pretvaranje u tjednu umjesto svakodnevne emisije. Sada je to jedan punokrvan talk-show o ljudima i temama iz lokalnog okruženja koji se više prebrzo ne troši i ne upada u bespotrebna čudaštva te banalnosti zbog histerične potrage za novim gostom i temom svakoga dana. Usput, Daniela Trbović jedna je od najboljih i najduhovitijih voditeljica na HTV-u, što se jednotjednim nastupom mnogo više ističe nego prijašnjim svakodnevnim raubanjem.

8. I to je Hrvatska
Iznimno simpatičan serijal Roberta Knjaza i prijatelja nije možda onako urnebesno smiješan kao što su to bili dosadašnji Knjazovi TV-hitovi, ali je u svojoj informativnosti i dokumentarnosti zadržao duh tipične Knjazove razigranosti i iskakanja iz tipičnih okvira. Ekipa ove emisije odvela nas je na mnoga dobro poznata mjesta u zemlji, ali nam je pokazala i neka neočekivana ili teško dostupna, kao što je novozagrebačka zgrada Mamutica ili sljemenski TV toranj. Bez ikakve sumnje, riječ je o materijalu koji bi trebalo pomno arhivirati i opetovano prikazivati u programu javne televizije.

'I to je Hrvatska' o Poljudu

7. Treći element
Već sama činjenica da je HTV u svojoj novoj shemi odlučio nešto više vremena posvetiti znanosti, a ne samo paraznanstvenim fenomenima iz Mišakove emisije - dovoljna je za pohvalu pa ćemo u sklopu ove natuknice pohvaliti i emisiju 'Znanstveni krugovi'. No 'Treći element' posebno je osvježenje jer ga vode dvojica mladih znanstvenika - Marko Košiček i Saša Ceci, koji svojim entuzijazmom i poznavanjem materije znanost još više približavaju gledateljima. Bilo bi dobro kada bi emisija u budućnosti dobila i kakav zapaženiji termin, ali nećemo se buniti ni ovako.

6. 'Broadchurch'
Jedina stavka na ovom popisu koja stiže s komercijalne televizije nije uopće domaći proizvod, nego pametna programska odluka RTL-a. Brzo reagiravši na pojavu kvalitetne i superpopularne krimi-serije na britanskom ITV-u, RTL-ovci su nam 'Broadchurch' donijeli s tek nekoliko tjedana zakašnjenja od matične kuće i tako nam omogućili da se napokon jedanput upoznamo s najnovijom stranom produkcijom, na koju obično moramo čekati nekoliko godina (u nekim tragičnim slučajevima, kao što je bio onaj sa serijom 'Žica', čak i deset). Domaći su gledatelji više-manje istodobno kada i britanski bez daha čekali rješenje zagonetke ubojstva Dannyja Latimera pa se nadamo da će tako biti i s prikazivanjem druge sezone ove odlične krimi-serije.

5. 'Borgen'
Iako isprva prikazana samo na trećem programu HTV-a, gdje ju je zapazio samo dio gledateljstva, danska serija 'Borgen' doživjela je svoju megapopularnost na domaćoj televiziji u repriznom terminu početkom ljeta, kada je prikazivana na prvome programu HTV-a. O 'Borgenu' kao seriji već je sve rečeno - ovih je dana na HTV-u počelo i prikazivanje treće sezone, ali popularnost ove serije u ljetnoj reprizi dokazala je nešto što domaćim televizionarima očito još nije jasno: gledatelji će se bez problema 'nakačiti' i na kvalitetnije serije, a ne samo na razne Sulejmane, Ferihe i ini sapuničarski trash

4. Takvim sjajem može sjati
Dokumentarni serijal o zagrebačkoj školi šansone bilo je jedno od najvećih i najugodnijih iznenađenja televizijske jeseni, a zahvaljujući činjenici da ga slijede gotovo jednako ili potpuno jednako kvalitetni serijali o Ivi Tijardoviću i hrvatskom rocku - pomalo se pokazuje da HTV izlazi iz višegodišnje petlje u kojoj je snimao samo dokumentarne serije o partizanima, ustašama, Titu, Stepincu i ostalim povijesnim temama koje su omiljeni predmet koljaže među svjetonazorski posvađanim Hrvatima. Epizode u kojima smo se podsjetili velikih glazbenih uspjeha Arsena Dedića, Zvonka Špišića i sve sile drugih domaćih šansonjera mnogima su probudile nostalgiju, a mnogima drugima objasnile zašto im mame, tate, djedovi i bake na svakoj fešti pjevaju uvijek isti set pjesama.

Isječak iz prve epizode serijala 'Takvim sjajem može sjati'

3. Dnevnik 3
Svi već godinama govorimo o tome kako je informativnom programu HTV-a potreban temeljiti zaokret i nova filozofija u obradi i prezentaciji vijesti, ali kad god bi se kakve promjene i događale, sve bi ostajalo tek na površnom rebrandingu i kontraproduktivnom mijenjanju voditelja. Prve ozbiljnije promjene postale su vidljive tek zadnjih nekoliko mjeseci, i to ne u središnjoj, nego u kasnijoj informativnoj emisiji prvoga programa HTV-a - Dnevniku 3. Posebice pod voditeljskom palicom Tatjane Munižabe, ova je emisija - doduše, nakon nekoliko grbavih početničkih tjedana - postala oštrija, modernija varijanta vijesti s jasno prepoznatljivim uredničkim pečatom i kratkim, pametnim osvrtom. Nadamo se da će takva i ostati.

2. Labirint
HTV je već nekoliko proteklih sezona pokazivao da ima ljude i materijale koji su sposobni za stvaranje dobre istraživačko-novinarske emisije, ali nekako je to uvijek završavalo na ukidanju, mijenjanju voditelja, njihovu kažnjavanju zbog dovođenja nepodobnih gostiju te međusobnim čarkama oko toga kome zapravo pripadaju zasluge za kvalitetu emisije. Čini se, međutim, da je od ove sezone sve to nekako kompenzirano i nastao je 'Labirint', emisija urednice Jagode Bastalić i voditelja Nataše Ban Leskovar te Petra Štefanića. S izvrsnim prilozima i sposobnim novinarima koji svakom emisijom zadiru u sve 'neugodnije' teme koje muče suvremeno hrvatsko društvo, ova je emisija definitivni godišnji šampion u rubrici informativno-političkog programa.

1. Na terapiji
Lokalni 'prepjev' izraelske serije Be Tipul zaradio je pohvale gdje god se prikazivao - od Amerike do Slovenije, pa je i naša, domaća varijanta ostala na visini predloška, ali nam je donijela i još nekoliko pohvalnih momenata. Pokazala nam je da domaći glumci - pogotovo oni mlađi - nisu nesposobni i da ono iz njihova opusa što doživljavamo kao suženi glumački raspon uglavnom nastaje zbog nekvalitetnog sadržaja i brzinskog snimanja u kojem od danas do sutra moraju učiti tekst (najvidljivije u sapunicama) te da, kada im se omogući baratanje kvalitetnim materijalom, imaju čime zadiviti publiku. Serija 'Na terapiji' pokazala je i kako se s malo novca (izgovor na koji se vole 'vaditi' svi koji ne uspijevaju stvoriti nešto slično) može napraviti visokokvalitetna serija, a ono što je najvažnije - ispostavilo se da kada gledateljstvu u koliko-toliko prihvatljivom terminu i na zapaženom kanalu te stalnim ritmom serviraš dobru seriju - gledateljstvo će odgovoriti s interesom. Iskreno se nadamo da će ovaj izvrstan pothvat otvoriti vrata sličnim projektima, bilo licencnim, bilo originalnim.

Leon Lučev i Elvis Bošnjak u seriji 'Na terapiji'