ZLATNI LAV ZA ŽIVOTNO DJELO

Na najstarijem filmskom festivalu na svijetu Catherine Deneuve dobit će najveće priznanje

03.06.2022 u 09:00

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem, 79. Venecijanskom filmskom festivalu, legenda francuskog filma Catherine Deneuve primit će prestižnu nagradu Zlatni lav

Francuskoj zvijezdi Catherine Deneuve uručit će se Zlatni lav za životno djelo na najstarijem filmskom festivalu na svijetu koji će se održati od 31. kolovoza do 10. rujna.

'Radosno je dobiti ovu prestižnu nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu, koju poznajem i volim već dugo, budući da je 'Belle de jour' Luisa Bunuela osvojio Zlatnog lava', priopćila je 78-godišnja glumica.

Direktor festivala Alberto Barbera stoji iza odluke da se glumici uruči nagrada. Opisao je Deneuve kao 'vječnu divu, pravu ikonu filmskog platna...među najvećim izvođačima u povijesti kinematografije'.

  • +2
Catherine Deneuve Izvor: EPA / Autor: SEBASTIEN NOGIER

Deneuve je dobitnica brojnih nagrada, uključujući dva cijenjena francuska Cezara za najbolju glumicu - 1981. za 'Le Dernier Metro', a 1993. za 'Indochine' koji je osvojio i Oscara za najbolji strani film.

Dobitnica je počasne Zlatne palme u Cannesu 2005., kao i Srebrnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu 2002. za najbolji umjetnički doprinos u filmu 'Huit Femmes' Francoisa Ozona.