frontmanica Elementala

Mirela Priselac Remi: 'Nalazim načina da sama sa sobom iziđem na kraj'

06.05.2017 u 07:44

Bionic
Reading

Glazbenica, autorica pjesama i pjevačica grupe Elemental, koja već suvereno vlada scenom 19 godina, osim kroz ulogu frontgirl nametnula se svojim aktivizmom i britkim, uvijek zanimljivim istupima u javnosti. Mirela Priselac Remi za tportal govori o tome kako je dospjela u RTL-ov show 'Zvijezde', uspjehu u reality showovima, o svojoj karijeri, politici i talentu koji bi voljela imati

Zagrebačka glazbenica ovu godinu pamtit će po tome što je neke stvari napravila prvi put. Među ostalim, odlučila je biti dijelom žirija u showu 'Zvijezde' te je sama krenula na putovanje koje je nazvala terapeutskim pothvatom, preko Atlantika i posjetiti SAD. Ondje je slušala Radiohead, Kendricka Lamara i Lady Gagu na festivalu Coachella i posjetila mnoge poznate točke koje imaju važno mjesto u američkoj pop kulturi, a nakon povratka dočekale su je obveze oko potrage za novom glazbenom zvijezdom u showu koji kreće 8. svibnja u 20 sati na RTL-u.

Zašto show, žiriranje? Je li istina da vas je na 'Zvijezde' nagovorio tata?

Odlučila sam se na sudjelovanje u showu jer sam smatrala da moram prijeći s riječi na djela - zaista želim pomoći mladim izvođačima da uspiju pronaći svoje mjesto pod suncem - a činilo mi se da je show dosta dobar poligon da široj javnosti zapnu za oko. Svjesna sam da sudjelovanje u showu ne mora značiti da će se netko doista i profilirati na sceni, ali svakako može poslužiti za prvotni kontakt sa širom publikom. Bila sam se nećkala hoću li se uključiti u show, a onda sam na jednom nedjeljnom ručku poslušala tatin savjet da se okušam u tome i pokušam napraviti nešto dobro za te mlade talente!

Kakav je osjećaj znati da svojim 'glasom' i riječima nekome možete promijeniti život?

Velika je odgovornost i nisam je uzela olako. Zbilja sam o kandidatima razmišljala i poslije snimanja showa, nakon svake audicije u glavi sam 'žvakala' svoje odluke i poteze. Mislim da sam donijela dobre odluke koje su bile objektivne i temeljene na nastupima kandidata, a ne osobnim preferencijama. Rekla sam sama sebi da ću biti stroga, ali pravedna i mislim da sam to uspješno provodila kroz show. Da sam ja kandidat, upravo bih takvog 'suca' htjela imati u žiriju.  

Postoji li između vas i ostatka žirija sitnog rivalstva i simpatičnih podmetanja?

Nisam to osjetila, štoviše, mislim da smo svi htjeli što profesionalnije odraditi svoj posao. Ne osjećam da mi je ijedan član žirija rival, mi smo kolege i prema njima imam samo najveće poštovanje. Toni je veseljak, Massimo staložen, Maja srčana, a Fox ima specifičan smisao za humor. Bilo mi je lijepo družiti se s njma, poznavala sam ih od prije, ali tek površno - sreli bismo se na nekoj dodjeli nagrada ili slično. Sada smo se imali priliku družiti i kada bi se kamere ugasile. Drugačiji smo, ja sam ipak iz nešto malo alternativnijeg svijeta, no svima nam je bio cilj učiniti iskustvo showa zabavnim i ugodnim za kandidate.

Što je primarno čemu želite naučiti natjecatelje?

Htjela sam im usaditi osjećaj da nije preveliki bad ako ne uspiju u showu - naime, neki put sreća za nas ima drukčije planove od onih koje mi imamo na umu. Elemental je na radijske postaje dospio tek s trećim albumom i 'Romantikom'! Zato sam kandidatima htjela dati do znanja da je OK i ako ne prođu u idući krug natjecanja jer to ne znači da nisu talentirani ili rođeni za muzičku karijeru.

Kakav stav imate prema uspjehu u reality showovima?

Daljnji uspjeh nakon showa ovisi o milijun malih detalja - nekada tu i sreća presudi. Trebat će puno raditi na sebi i svojoj muzici i ne odustajati, a to je moguće ako doista vjeruju u sebe. To je težak i naporan put, ali ako zbilja vjeruješ da je muzika tvoj poziv, borit ćeš se i nećeš gubiti glavu kad stvari krenu prema dollje. A krenut će - tako je to u životu. Moraju se jako potruditi za svoj uspjeh.

Koji biste talent još voljeli imati?

Voljela bih znati slikati. To me oduvijek fasciniralo, kako od praznog platna nastane djelo. Čovjeka uvijek fascinira ono čega nema - želimo to dohvatiti i onda nas to tjera naprijed. Izrađujem neke kolaže i to me opušta, no daleko je to od prave likovne estetike koja me fascinira.

Na što ste najviše ponosni u svojoj glazbenoj karijeri?

Na činjenicu da imam dobre ljude oko sebe, u svom bendu. Volim to što smo prijatelji i što si čuvamo leđa, ne samo kad stvaramo, nego i u svakodnevnom životu. Volimo jedni druge i to se osjeti u našoj kemiji na pozornici i u muzici koju stvaramo. Blagoslovljena sam zbog toga. Ponosna sam i na to što nismo nikada odustajali, ni kada je bilo jako teško, nego nas je to uvijek guralo dalje. 

Što trenutno sprema Elemental?

Spremamo se za ljetne svirke i promoviramo novi singl 'Ništa', da ljeto dočekamo spremni. Za jesen pripremamo jedan zanimljivi koncert u Zagrebu, a iduće godine slavimo 20 godina benda - tu planiramo velike i zabavne stvari!

Koji su vaši spisateljski rituali?

U pisanju mi najviše pomaže samoća, treba mi da se odvojim od svakodnevice. Ponekad pišem i u gužvi i galami, ali češće u osami. Volim pisati navečer, kada se dan i okolina smire. To je moj portal u vlastitu intimu, misli, bojazni i nade...

Je li lakše stvarati pjesme u vremenu kada smo okruženi raznim društvenim i socijalnim problemima i jeste li zbog svojih stavova promijenili neke stvari u društvu oko sebe?

Volim misliti da Elemental čini neku promjenu u osvješćivanju publike koja nas sluša. Znam da su naše pjesme terapeutske prvenstveno za nas same, ali bilo bi mi drago da i na druge utječemo na taj način. Zapravo nas politička situacija može dosta inspirirati za pjesme koje su društveno angažirane, one su reakcija na svakodnevicu. Skupljamo dojmove i onda kada dođe inspiracija, izbacujemo to iz sebe u rimi ili kroz akorde. 

Aktivno se bavite prijevodima i adaptacijom tekstova. Hoćemo li od vas dočekati kakav roman, biografiju?

Tko zna - ja sam skriboman, ništa me ne bi čudilo. Pišem poeziju, a odnedavno sam se počela baviti i prozom. Imam neke zgodne ideje i možda ih i pokažem drugima - za sada su to još samo fajlovi na desktopu.

Što ste zadnje pročitali?

'Big Magic' od Elizabeth Gilbert. Divna knjiga!

Javnost nikada nije pretjerano zadirala u vaš privatni život, nikada niste punili medijske stupce skandalima. Kako živite? Što vas veseli i opušta osim glazbe?

Volim lutati ulicama, tražiti sebe, inspirirati se kroz putovanja, dovodim se do ruba sigurnih zona, bojim se i slavim, hrabrim se i smijem. Radim jogu, duboko dišem i uživam u ljudima koji mi obogaćuju život. Volim svoju obitelj, onu krvnu, ali i svoju odabranu obitelj - svoje prijatelje. Ne dam ih ni za što na svijetu. Oni su mi svjetlosni signal u tami. Čitam, slušam, osluškujem sebe. Ne sviđa mi se uvijek ono što čujem, ali nalazim načina da sama sa sobom iziđem na kraj.