IZAZVAO KONTROVERZE

Miloš Biković napušta seriju 'Bijeli lotos': 'Ovo je trijumf apsurda i poraz umjetnosti'

03.02.2024 u 09:08

Bionic
Reading

HBO razišao se sa srpskim glumcem Milošem Bikovićem koji više nije dio nadolazeće treće sezone serije 'Bijelog lotosa' (The White Lotus), čija se radnja odvija u jednom tajlandskom hotelu

Nepoznate su pojedinosti o liku kojeg je Biković trebao zaigrati u novoj sezoni hit serije HBO-a, no vjeruje se da je dobio malu ponavljajuću ulogu Rusa Valentina, koketnog hotelskog lifestyle gurua. Njegova uloga sada će biti preinačena, a serija uskoro kreće sa snimanjem na lokacijama u i oko Koh Samuija, Phuketa i Bangkoka.

'Bio sam počašćen što sam odabran da budem dio 'Bijelog lotosa' , TV serije koju cijenim i kolega koje duboko poštujem. Moje sudjelovanje, međutim, nije moguće zbog razloga koji se nalaze izvan područja umjetnosti i ne planiram se prikloniti nijednom narativu koji nastoji ugroziti moj integritet', poručio je srpski glumac u izjavi koju u cijelosti možete pročitati u nastavku.

Njegova odluka od odstupanju iz TV projekta, dolazi više od tjedan dana nakon što je ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova prozvalo HBO zbog njegovog odabira.

Tagirajući američku mrežu i produkcijsku kuću u videopostu s javnim komentarima Bikovića, ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova upitalo je: 'Je li u redu da radite s osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo?'

U zvučnim zapisima iz intervjua s Bikovićem, koji su u videu postavljeni pored isječaka iz 'Bijelog lotosa', čini se da podržava rusku okupaciju Krima, koja je postala pretečom invazije na Ukrajinu 2022. godine. Glumac je više puta putovao na poluotok, uključujući i zbog posla, što je rezultiralo time da ga je Ukrajina 2019. godine stavila na popis osoba sa zabranjenim ulaskom u zemlju.

Biković je u svojoj izjavi na događaje od prošlog tjedna nazvao 'ciljanom kampanjom [koja] je pokrenuta protiv mene, naizgled kao vanjski manevar utjecaja na odluke koje mogu stvoriti uznemirujući presedan koji zasjenjuje bit umjetničke slobode'.

'Rezultat takvog narativa je trijumf apsurda i poraz umjetnosti', izjavio je tada.

  • +3
Miloš Biković Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Ovaj 36-godišnji srbijanski državljanin radio je u Rusiji više od desetljeća, postavši jedan od najpopularnijih glumaca u zemlji i radeći s istaknutim redateljima kao što je oskarovac Nikita Mihalkov, kojemu je EU uvela sankcije zbog potpore Ruskoj invaziji Ukrajine 2022. godine. Biković je godinu prije dobio rusko državljanstvo ukazom koji je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin, a srpskom glumcu 2018. dodijelio i orden.

Snimka te dodjele nalazi se u ukrajinskoj snimci u kojoj MVP optužuje Bikovića za potporu ratu.

Ne postoje javni podaci da je Biković podržavao invaziju Kremlja na Ukrajinu ali ju nije ni osudio 2022., niti je to učinio od objavljivanja prošlotjednog videa ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova.

Njegova šutnja vjerojatno je pridonijela odlasku iz 'Bijelog lotosa' jer je HBO stavljen u tešku poziciju pokušavajući se nositi s geopolitičkim i umjetničkim 'minama'.

Biković, kojemu je prošli tjedan u obranu skočilo srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova, našao se u još tješnjem položaju. Osuđivanje ruskih postupaka u Ukrajini moglo mu je zaštititi šansu za holivudsku karijeru - uz veliki osobni rizik.

Bikovićeva izjava za javnost

Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Sa 11 godina dane i noći provodio sam u skloništima dok su moja domovina i moj rodni grad bili bombardirani. I nikada nikome ne bih mogao poželjeti takvo razaranje.

Sve je više aktivnih sukoba u cijelom svijetu. Svaki je drugačiji. Svaki je srceparajući. Želim da svi prestanu i prevladaju principi ljubavi.

Protiv mene je pokrenuta ciljana kampanja, naizgled kao vanjski manevar za utjecaj na odluke koje mogu stvoriti uznemirujući presedan koji zasjenjuje bit umjetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf apsurda i poraz umjetnosti.

Bila sam počašćen što sam odabran da budem dio 'Bijelog lotosa', TV serije koju jako cijenim i među kolegama koje duboko poštujem. Moje sudjelovanje, međutim, nije moguće zbog razloga izvan područja umjetnosti i neću se prikloniti nijednom narativu koji nastoji kompromitirati moj integritet.

Htio bih se zahvaliti svima koji su stali uz mene. Kolegama želim puno uspjeha u stvaranju sljedeće sezone.

Bez obzira na sve, duboko vjerujem da umjetnost može liječiti. Vjerujem da može pomoći čovječanstvu da se ujedini. Moja uvjerenja i moja predanost umjetnosti ostaju nepromijenjena.