zločesti dečko svjetskog filma

Mickey Rourke slavi 68. rođendan: Nekad je bio seks simbol, a tijekom godina lice je uništio brojnim zahvatima i danas je neprepoznatljiv

16.09.2020 u 20:16

Bionic
Reading

Osamdesetih godina bio je tiha patnja ženama diljem svijeta, a danas je Mickey Rourke posrnuli glumac i boksač koji posljednjih nekoliko godina pažnju javnosti plijeni uglavnom promjenama na svom licu nego svojim filmskim ostvarenjima. Brojne plastične operacije su ga u proteklih 20 godina gotovo u potpunosti deformirale

Philip Andre Mickey Rourke Jr. rođen 16. rujna 1952. Njegovi roditelji bili su irskog i francuskog porijekla. Odrastao je i odgojen kao rimokatolik i unatoč burnom životu vjeru je zadržao do današnjih dana. S 12 godina pobijedio u svom prvom boks meču u bantam kategoriji.

Glumački debi ostvario je na kazališnim daskama, u nekoliko off-Broadway predstava. Filmski debi bila mu je mala uloga u filmu '1941' Stevena Spielberga. Nakon uloge koju je tumačio u filmu 'Anđeoski prah' (Anglel Dust), ulogom u erotskoj drami 'Devet i pol tjedana' 1986. postao je tražen. Ta mu uloga donosi status ultimativnog seks simbola i svi su mu predviđali dugu i uspješnu karijeru, no, ostvarilo se potpuno suprotno. Ubrzo nakon slave koju je stekao, odao se poročnom i hedonističkom načinu života, što je dovelo do teškoća u njegovoj glumačkoj karijeri.

Pet godina nakon velikog uspjeha povukao iz svijeta glume i počeo se baviti profesionalnim boksom. Sudjelovao u brutalnim borbama, što je ostavilo posljedice na njegov fizički izgled, ali i na zdravlje jer je nekoliko puta zadobio teški potres mozga, a doživio je niz drugih ozljeda, uključujući slomljen nos, nožni prst, rebra, jezik i jagodice. Počeo je patiti i od povremenoga kratkoročnog gubitka pamćenja.

U nasilnom svijetu fizičkih obračuna Mickey je izdržao tri godine, a 1994. pokušao se vratiti na filmska platna. Dobivao je male i nezamjetne uloge, a njegova prijašnja slava već je padala u zaborav pa više nije bio na holivudskoj A-listi glumaca.

Godine 2008. nakratko se vratio u velikom stilu - filmom 'Hrvač' koji osvaja Zlatnog lava na filmskom festivalu u Veneciji. Za tu je dramu o životu propalog hrvača Mickey dobio BAFTA-u, Zlatni globus, kao i nominaciju za Oscara. Zbog egocentričnog i arogantnog ponašanja sa suradnicima i novinarima, Mickey je izgradio reputaciju problematične i umišljene zvijezde. Pojavio se i u komercijalno uspješnim filmovima kao što su 'Iron Man 2' i 'Expendables', ali kritika, a ni publika ga nisu posebno doživjele, pa je ponovno pao u zaborav.

Glumac nema djece, no iza sebe ima dva propala braka. S prvom suprugom Debrom Feuer koju je upoznao na setu filma 'Hardcase' 1981. bio je u braku 8 godina, a odnos im se navodno počeo urušavati nakon njegovih eksplicitnih scena seksa za film 'Devet i pol tjedana'.

Drugi brak s glumicom Carre Otis (s kojom je navodno u filmu 'Wild Orchid' snimio nesimuliranu scenu seksa) također je završio neslavno zbog optužbi za zlostavljanje u braku i obiteljsko nasilje. Izdržali su čak šest godina zajedno. Nakon što se drugi put razveo 1998., Mickey dugo vremena nije bio romantično povezivan ni s kim, a onda se 2009. zaljubio u 34 godina mlađu rusku manekenku Anastassiju Makarenko, s kojom je do danas u sretnoj vezi.

Danas ga se najčešće može vidjeti u šetnji sa psima ili kako obilazi barove Los Angelesa. Zadnjih dana boravi u Grčkoj gdje snima svoj novi film naziva 'Man Of God'.

  • +7
Mickey Rourke Izvor: Profimedia / Autor: Papadakis Press/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Legendarni glumac posljednjih nekoliko godina pažnju javnosti plijeni uglavnom promjenama na svom licu.

'Lice mi je bilo u neredu zbog boksanja, ali otišao sam krivom čovjeku da mi ga ponovno sastavi', svojedobno je priznao Mickey i potvrdio kako je svjestan da mu je izgled zbog loših odluka potpuno uništen. Često je znao isticati koliko se boji starenja, no mnogi se slažu kako bi bilo pametnije da je dostojanstveno ostario.

  • +6
Mickey Rourke Izvor: Profimedia / Autor: MGM / Entertainment Pictures / Profimedia