PARKINSONOVA BOLEST

Michael J. Fox prisjetio se najtežeg trenutka, onog koji mu je promijenio život

30.11.2018 u 22:10

Bionic
Reading

Kada mu je, prije 27 godina, postavljena službena dijagnoza, ona da ima neurodegenerativna Parkinsonovu bolest, zvijezda filma 'Povratak u budućnost' u to nikako nije mogao povjerovati, a njegov način da se 'pomiri' s najgorom dijagnozom bio je da tugu 'utopi' u alkoholu. Ipak, uz pomoć supruge, s kojom je u braku već 30 godina, i njihovo četvero djece, Michael J. Fox iz svoje je bolesti izvukao ono najbolje

Glumac Michael J. Fox imao je samo 29 godina i bio u usponu svoje glumačke karijere kada mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest. Od tog trenutka njegov život izokrenuo se za 180 stupnjeva, a trenutak kada mu je liječnik potvrdio dijagnozu, opisao je riječima:

'Iskreno, moja prva reakcija bila je: 'Pogriješili ste, znate li vi tko sam ja?' Pomislio sam da je cijela situacija presmiješna i da nema šanse da se događa meni. Dobio sam dijagnozu i prestrašio se. Jednostavno nisam želio povjerovati u istinitost liječnikovih riječi', rekao je Michael J. Fox za Closer Weekly.

  • +8
Michael J. Fox Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ova neurodegenerativna bolest, koja nastaje zbog gubitka ili degeneracije živčanih stanica u mozgu koje proizvode neurotransmiter dopamin, svoje simptome 'otkriva' polako, tijekom godina. Isprva su tu tremori, problemi s ravnotežom te krutost ekstremiteta, a s godinama se stanje i pogoršava. Nažalost, za Parkinsonovu bolest ne postoji lijek, ali postoje razno razni tretmani i lijekovi koji mogu barem malo olakšati život ljudima s Parkinsonom.

Kako je zvijezda nekadašnjeg filma 'Povratak u budućnost' otkrio, on se sa dijagnozom odlučio boriti na svoj način - tražeći utjehu u alkoholu. 'Moj odgovor na sve bio je alkohol. Oblijevao sam se alkoholom kako bi bolest nestala. Na kraju je to dovelo i do problema u mom braku, no, srećom, riješili smo to.'

Inače, Michael J. Fox u braku je s glumicom Tracy Pollan od 1988. godine i imaju zajedno četvero djece. Danas 58-godišnji glumac kaže kako je sretan što je ostala uz njega nakon svega:

'Moja supruga je nevjerojatna žena. Njoj sam zahvalan što mi je pomogla da se suočim sa svime, ali i da me izvuče iz mojih pokušaja da bolest riješim alkoholom ili bijesom.'

Michael J. Fox o Parkinsonovoj bolesti Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Iako je isprva bio šokiran dijagnozom, s godinama se naučio živjeti sa svojom bolešću. Kako kaže, i njihovo četvero djece pomaže mu u svemu, a danas ne dopušta da mu bolest onemogući da uživa u životu. Isto tako želi pomoći drugima s istom dijagnozom i pokazati im kako se i s Parkinsonovom bolesti može živjeti dobro.

'Netko mi je jednom rekao kako će jednom napraviti lijek za Parkinsona, i da će to biti zbog mene. To me zaista pogodilo, jer ako se to i dogodi, to je veće priznanje od bilo kojeg filma ili serije.'

Inače, Michael J. Fox već je pričao o počecima svoje bolesti, a prve simptome osjetio je još 1990. godine, kada je, probudivši se shvatio da mu se mali prst nekontrolirano grči. Tek godinu kasnije neurolog mu je i službeno postavio dijagnozu.