O SVEMU POMALO

Melkior Bašić iz Masterchefa otkrio nam je koga jako zabavljaju komentari na račun njegova izgleda, što nikad ne bi kuhao, ali i što ne bi pojeo: 'Kod testisa podvlačim crtu'

23.10.2021 u 18:06

Bionic
Reading

Čim je kročio pred kamere popularnog kulinarskog showa, izazvao je salvu reakcija, a nerijetko se na društvenim mrežama mogu pročitati komentari njegova izgleda i šarma što se osjeti i preko malih ekrana. Sa zagrebačkim chefom dalmatinskog podrijetla, koji uz Damira Tomljanovića i Stjepana Vukadina vodi natjecatelje kroz aktualnu sezonu showa na Novoj TV, za tportal smo pretresli razne kulinarske i pokoju privatnu temu

Kuhanje je umjetnost, a kad se ona spoji s natjecanjem, dobiva se posebna energija koju gledatelji mogu pratiti i u kuharskom showu 'Masterchefu'. Zvijezda domaće gastronomske scene dolazi iz obitelji s kulinarskom tradicijom, a talent i ljubav prema kuhanju naslijedio je od pokojnog oca, uglednog chefa Silvija Belužića. Ono što će mnogima zvučati pomalo nevjerojatno to je da je Melkior Bašić prošao kroz čak 96 kuhinja u Hrvatskoj i inozemstvu kao konzultant i instruktor za brojne klijente, vrhunske hotele i restorane, a među ostalim se školovao u visokom institutu za kulinarstvo Etoile (Sottomarina, Venecija), Las Vegasu (najbolji buffeti na svijetu) i Bordeauxu (fine dining restaurants).

Kad je riječ o privatnom životu, poznato je da uživa u sretnom braku sa suprugom Andreom te mu je ona najveća podrška u izgradnji karijere i, kako je ranije izjavio, glavna je u kuhinji u njihovu domu.

Kako je iznenada, gotovo preko noći, bilo postati javna osoba? Kako se osjećate?

Još se privikavam, čudno je, moram priznati. Još se nisam naviknuo na to da me ljudi prepoznaju na cesti, u kafiću, dućanu… Mislim da ni neću tako skoro, ali sve to ide u rok službe, reklo bi se.

Otkada gajite ljubav prema kulinarstvu? Jeste li oduvijek znali čime se želite baviti ili je ipak neki trenutak presudio u toj odluci?

U životu nije bilo trenutka koji je odlučio o toj odluci. Tata mi je bio kuhar. Brat mi je kuhar i moj najveći rival. Nekako nam je to u obitelji. Od malih nogu povlačio sam se po kuhinjama u kojima je tata radio i nekako sam znao već u sedmom razredu osnovne škole da ću ići za kuhara. Upisao sam srednju školu i završio je. Zaposlio sam se u Kreativnoj kuhinji, nakon 12 godina prešao u Jadranka hotele na Lošinju. I danas sam ispred vas. Kuhanjem se bavim skoro 18 godina kroz konzalting i rad kao executive chef.

Što je potrebno da bi se postalo dobar kuhar? Može li se naučiti dobro kuhati ili je ipak potreban određeni talent?

Morate imati malo talenta, volju i želju za učenjem. I kako bismo rekli, 'malo mota' za kretanje po kuhinji. Kao i u mnogim drugim profesijama, i u kuhinji cijeli život učiš i razvijaš se svaki dan.

Postoji li nešto što loše spravljate ili što nikad ne biste htjeli kuhati?

Nikad ne bih pripremao zaštićene biljne i životinjske vrste. Dobar dio ih je nažalost ugrožen baš zbog prevelikog izlova ili branja samo zato što su nekome delikatese.

Ima li grijeha u kuhanju?

Ima, ali dok god ima i pokore, nisu smrtni.

Što treba napraviti za pripremu kvalitetnog jela?

Imati viziju tog jela i što želiš pružiti gostima, kakve okuse i kombinacije.

Osim komentara da ste vrhunski kuhar, često se mogu čuti one na račun vašeg izgleda. Koliko vas to zabavlja ili možda zamara i što mislite o konceptu celebrity chefova, činjenici da kuhanje lako može pasti u drugi plan?

Više to zabavlja ljude u mom okruženju nego mene, najviše kolege iz žirija. Prestao sam brojati sve nadimke kojima me časte, ne gube inspiraciju. Što se celebrity chefova tiče, mislim da mogu doći do šire publike i dobiti više pažnje za svoj rad zbog veće prisutnosti u medijima i dosega na društvenim mrežama, ali se na kraju ionako sve svodi na jela koja spremaju. I zadovoljne ili nezadovoljne goste nakon što ih pojedu i plate.

Koje su najveće zablude o prehrani što ste ih čuli?

Najveća zabluda ta je da je sendvič nezdrav. Zdrav je u malim količinama, a ne u velikim, onako kako neki prakticiraju.

  • +3
Melkior Bašić Izvor: Promo fotografije / Autor: Nova TV promo

Što nikada ne biste pojeli? Gdje povlačite granice?

Testise. Žohare i slične životinje normalno je jesti vani. Kukci su redovito na meniju u mnogim kulturama, neke sam imao prilike probati i nisu mi bili loši, ali kod testisa podvlačim crtu.

Kod kojeg biste svog hrvatskog kulinarskog kolege najradije večerali?

Poštujem sve kuhare jer svatko ima svoj stil. U tome je čar kuhinje i šefova. Najradije bih jeo kod svih.

Što smatrate ključnom odlikom izvrsnog chefa? Jesu li to talent, inovativnost, ljubav prema hrani, znanje i vještine prilikom odabira namirnica ili nešto drugo?

Sve od navedenog pomalo, a dodao bih i volju i način da svoje znanje i vještine prenese drugima u kuhinji.

Živimo u vremenima u kojima su kuhari zvijezde, što je otvorilo prostor i instagramskim i food blogerima. Pratite li ikoga od njih i njihov rad? Što mislite o tom fenomenu?

Nisam baš revan pratitelj, ali obratim pažnju ako me netko zainteresira fotografijom, pričom ili promišljanjem o hrani. Društvene mreže dosta su popularizirale amatere koji se bave kuhanjem. Od nekih su napravile veće zvijezde nego što su mnogi profesionalni kuhari. Nemam ništa protiv dok iza toga stoje kvaliteta i uspješan rad.

U čemu još uživate osim u spravljanju jela?

U stolariji, igranju igrica i crtanju.

Izjavili ste da je supruga glavna kad je riječ o kuhanju kod kuće. Koje njezino jelo najviše volite?

Paštašutu, to jako dobro kuha. Skužila ju je u dušu.