NOVO ISPADANJE

Marko Matei napustio Masterchef

06.12.2012 u 06:49

Bionic
Reading

U srijedu navečer u Masterchefu su se Nikola, Marko Matei i Petra Plantak borili za ostanak u showu. Oni su, prema mišljenju žirija, u Testu kreativnosti napravili najlošija jela s egzotičnom namirnicom maniokom te su bili 'kažnjeni' eliminacijskim izazovom. U tome je najmanje sreće imao Marko Matei

'Prolazak' u Stres testu u srijedu značio je ulazak u Top 7, a finalni tjedan je sve bliži i bliži. 'Gledajući po kuhanju i po svemu, najviše u showu zaslužuje ostati Petra Plantak, a zatim Zmija (Nikola). Ja sam taj treći. Zaslužujem otići, ali borit ću se', komentirao je Marko Matei na početku emisije. Pretpostavio je da će, u slučaju da napusti show, najviše nedostajati Ivani, jer mu je ona najbliskija.

'Danas sam uz Marka i naravno da ću navijati za njega', rekla je Ivana. Nikola današnji izazov više gleda kao test, nego kao Stres test. On želi proći u finalni tjedan: 'Normalno da mi je stalo da idem do finala, želim ući u Top 5!' Petri Plantak su se testovi, kako je rekla, već popeli preko glave: 'Imala sam težak i trnovit put u Masterchefu – trnjem do zvijezda.'

Mate kandidatima: 'Neka je sila s vama!'

Kandidati su puno toga proživjeli u showu, ali greške se više ne praštaju. Dino je Nikoli poručio da se trgne, Petri da nije prvi put da se nalazi u eliminaciji, a Marku da mu je stvarno vrijeme da napravi dobro jelo. 'Koliko se sjećam, nisi nijedan put stajao u prvom redu', dodao je. Radovan im je poručio da, ako danas i ispadnu, mogu reći da su dali sve od sebe. 'Neka je sila s vama', ohrabrio ih je Mate.

Kandidati su dobili prvi dio recepta i krenuli u Dionu. Na popisu su imali sljedeće namirnice: maslac od kikirikija, pileći temeljac, tamari, kečap, pileća prsa, štapići za ražnjiće, bami noodles, mrkva, ljubičasti luk, stabljičasti celer, smeđi šećer, kineski kupus, rižin ocat,  gljive shiitake, đumbir, klice soje, klice rotkvice, češnjak, tostirano sezamovo ulje, thai fish sauce, kroepek (prawn crackers), jaje, krastavci, rajčice, mladi luk, čili, limun i black tiger prawn.

Hoće li 45 minuta biti dovoljno za repliku bami gorenga?

Poslije povratka u kuhinju žiri je kandidatima predstavio jelo koje se sastoji od četiri dijela: umaka od kikirikija, pilećeg sataya, bami noodlesa i garniture. Kao i svi izazovi u ovom tjednu, i ovo jelo je egzotično. Radi se o indonezijskom jelu u jednostavnom obliku naziva bami goreng, što u doslovnom prijevodi znači prženi rezanci. Kandidati su kušali jelo, a Mate ih je upozorio da zapamte okuse i napomenuo da je jelo prilično jednostavno. Savjetovao im je da naprave pripremu za sve. Za pripremu bami gorenga kandidati imaju 45 minuta vremena.

'U Dioni je vladala napeta atmosfera. Svi su htjeli što prije uzeti svoje namirnice i doći u studio', rekao je Nikola. Petri Plantak je recept koji je dobila zanimljiv, kao i jelo. Kaže da je nježno, bez obzira na 'divlje' stvari koje ima u sebi. Najviše od svega se boji nedostatka vremena, što joj je inače predstavljalo problem. Marko Matei recept je smatrao jednostavnim, ali najteže je to što imaju 45 minuta, a samo jelo puno je segmenata. 'Treba biti brz i dobro organiziran. Umak od kikirikija mi se čini najzeznutijim', rekao je. Za bami goreng nije nikad čuo, niti ga je probao ili radio.

Petra je u početku bila ljuta. Krenula je polako jer nije bila 100 posto sigurna zna li luk narezati da bude kao cvjetić, jer to nije nikad radila, ali je dobila savjet da ga stavi u hladnu vodu da se rascvjeta. U jednom trenutku je shvatila da uopće nije bitno koliko je lijepo to što je narezano. Rezance je trgala umjesto da ih je rezala. Opekla se na vok jer je povrće trebalo vrtjeti s noodlesima, odnosno sve skupa izmiješati. Današnje kuhanje je komentirala: 'Kao da sam kuhala nogama, a hodala na rukama!' Za nju je navijala Kike, jer Matei ima Ivanu, a Nikola Palfija.

Kandidati pred izazovom
Marko Matei: 'Mislim da ću ispasti jer nisam završio jelo'

Nikoli je umak od kikirikija oduzeo 5-6 minuta, bio je zadovoljan prvim blendanjem, no falilo mu je čilija i kiseline pa je dodao. Dok je čistio kozice, žiri je prošao pokraj njega. Ruke su mu se tresle. 'Svaki put kad prođu dobijem mini napadaj panike', kaže. Deset minuta prije kraja se okrenuo da vidi u kakvom su stanju Petra i Marko.

Marku Mateiju je umak od kikirikija ispao previše vodenast. Trebao ga je termički obraditi, što nije napravio. Ivana mu je s galerije bila velika podrška. U vok je stavljao sve zadnjih pet minuta. Pilećim mesom bio je zadovoljan sve dok ga nije trebao uvaljati u umak od kikirikija. Jaje je pržio u zadnjoj minuti. Znao je da neće stići. Nema gotovo jelo, što mu je razočaravajuće. 'Mislim da ću ispasti jer nisam završio jelo i teško je, ali sretan sam što sam dovde došao – Top 8', iskreno je rekao.

Nitko od kandidata nije dovršio jelo?!

Na redu za kušanje prvi je bio Nikola. 'Moram priznati da si uspio napraviti najviše od svih. Fale ti samo jaje i palme. Ukusno je, ali rezance nisi dobro zapržio, ni ražnjići nisu istovjetni originalu iako su ukusni. Najviše si se približio onome u originalu', komentirao je Mate njegov vok.

Radovan je komentirao dio bami gorenga u voku Petre Plantak, koja je uspjela napraviti još manje od Nikole: 'Približila se jesi. Puno toga nisi napravila. Da si bar uspjela staviti sve što si imala tamo. Po okusu to nije tako daleko.' Petra žiriju nije htjela pokazati opekotinu nastalu u današnjem Stres testu.

Marko Matei je u svom voku imao najmanje. Nije imao piletinu, jaja i garnituru. 'Po okusima nisi tako loš, ali po nedostatku namirnica jesi', rekao mu je Radovan. Mate se složio s njim i dodao da mu za vrijeme vrijedi sve što je rekao i Petri.


Na audiciji s tavom i oprašta se s tavom

Žiri je u srijedu, ako je suditi prema Igorovim riječima, probao tri nove vrste bami gorenga. Mate ne bi rekao da je izazov bio u potpunosti uspješan i da se najviše originalu približio Nikola. Bami goreng Marka Mateija, koji je sadržao najmanje namirnica, koštao ga je ispadanja iz showa. Na audiciju je došao s tavom radeći paelju i oprašta se s tavom i jelom s drugog kraja svijeta. 'Malo si prečesto hodao po žici pred ponorom. Danas nisi uspio', rekao mu je Radovan.

Nikola je znao da njegovi okusi nisu bili ni približno dobri kao kod originala. Dok je s galerije čekao ispadanje svojih 'suboraca', nije imao favorita. Petra je danas očekivala da će Nikola biti najbolji. U njega polaže nade da će biti novi hrvatski Masterchef. 'Da je Marko stavio ražnjiće u svoj vok, ja bih danas išla doma', komentirala je. 'Kinezi kažu da ako hoćeš osjetiti svaki korak u životu, trebaš staviti kamenčić u cipelu – tako ću ja s mojom opekotinom.'

Ivana nije šokirana Markovim ispadanjem, ali joj je bilo krivo. Jako će joj nedostajati. Marko je pak očekivao da će danas biti najlošiji i nije tužan. Razočaran je što u showu nije pokazao 100 posto sebe i zato mu je žao: 'Razočaran sam jer znam da znam više, a nisam to uspio pokazati.' Smatra da je zasluženo ispao u ovom izazovu. Favorit u showu mu je Marko Palfi. 'Ivana će mi jako nedostajati, pogotovo kad padne mrak', komentirao je njihov odnos.