SPIN-OFF tv hita

'Lude 90-e' podijelile su kritičare, ali kako su feel-good serija, pogledat ćete je u dahu

30.01.2023 u 20:40

Bionic
Reading

Prvu epizodu 'Ludih 90-ih' na Netflixu je pogledalo preko milijun ljudi te su uživali u osjećaju nostalgije koji izaziva i šarmantnom humoru, ali i redovitim pojavama dobro znanih likova Kelsa, Jackie, Formana, Done, Reda i Kitty

Više od desetljeća nakon prestanka emitiranja kultne serije 'Lude 70-e' stigao je njen spin-off 'Lude 90-e' te se trenutno prikazuje na Netflixu. Dugo iščekivana prva epizoda imala je izvrsne brojke gledanosti, koje premašuju milijun gledatelja, čime je prestigla i megapopularni dokumentarni serijal 'Harry & Meghan'!

No kritičari su podijeljeni. Jedni pišu da se radi o izvrsnom nastavku koji donosi atmosferu i humor nalik uspješnoj prethodnici, a drugi uvjereni da je riječ o neuspjelom pokušaju oživljavanja živopisnih likova i situacija iz kultnog podruma.

O čemu se zapravo radi?

  • +9
Lude 90-e Izvor: Profimedia / Autor: John Salangsang / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sve počinje dolaskom Erica Formana (Topher Grace) i njegove supruge Done (Laura Prepon) u kultnu kuću njegovih roditelja, uvijek mrzovoljnog i crnohumorno raspoloženog Reda (Kurtwood Smith) te majke Kitty (Debra Jo Rupp), domaćice koja i dalje živi za ispunjen dom.

S njima je u posjet stigla 15-godišnja Leia (Callie Haverda), samoprozvana vječna štreberica željna novih prijatelja, novih iskustava i 'svega novog'. Ubrzo u susjedstvu upoznaje prijatelje svoje dobi i otkriva magični podrum bake i djeda te ga zauzima u stilu svojih roditelja i uspijeva ih nagovoriti da ostane kod njih cijelog ljeta.

That '90s Show Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

Serija je osvojila fanove šarmom novih likova, ali oduševljenje, više od ičeg, izazivaju pojave likova iz 'Ludih 70-ih'. Apsolutni hit je scena iz prve epizode u kojoj na scenu stupaju Kelso (Ashton Kutcher) i Jackie (Mila Kunis) kako bi upoznali Reda sa svojim sinom Jayem, a on će provesti ljeto zavodeći njegovu unuku u dobro poznatom podrumu.

U narednim epizodama pojavljuje se Fez (Wilder Valderrama), lik apsolutno jedinstvenog šarma koji u devedesetim godinama posjeduje vrlo uspješan frizerski salon i jednako neuspješan ljubavni život.

Vrlo je primjetan izostanak Dannyja Mastersona, koji je igrao Stevena Hydea, jer mu je suđeno za silovanje triju žena u svom domu u Hollywoodu u periodu od 2001. do 2003. godine, a prije nekoliko dana slučaj je odbačen zbog nepravilnosti u postupku.

Kritičari pišu da je serija, radnje smještene u ljeto 1995. godine, vrlo uspješno kombinirala nostalgiju i šarm kojim je još jednom postigla efekt neodoljivog humora.

Ipak, autorima 'Ludih 90-ih' najviše se zamjera nedostatak inovativnosti u režiji i kreiranju likova. Tome je u pozadini upravo želja da se postigne osjećaj nostalgije, no ostaje dojam da su novi tinejdžeri kopije starih likova, baš kao i ponavljanje istih kružnih kadrova u zadimljenom podrumu nakon konzumiranja ništa manjih količina opijata.

Iako pojedini kritičari pišu da se radi tek o kopiranju situacija i likova iz 'Ludih 70-ih' koje nemaju šanse doživjeti njihov kultni status, ovaj sequel od 10 epizoda garantira dobru zabavu i feel-good, zbog čega se gleda u jednom dahu!

  • +10
Lude 90-e Izvor: Profimedia / Autor: John Salangsang / Shutterstock Editorial / Profimedia